≫ 

Stiže oko pola miliona evra za borbu sa migrantskom krizom: Srbija od danas u Programu za zaštitu prava i jednakost građana

- Srbija je spremno otvorila granice kada je migrantska kriza počela i, uz podršku EU, pristupila rešavanju problema - rekao je ministar Zoran Đorđević

  • 6

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević najavio je da će danas potpisati sa ambasadorom EU u Beogradu Semom Fabricijem Sporazum o pristupanju Programu EU za prava, jednakost i državljanstvo, čiji budžet iznosi više od 439 miliona evra bespovratnih sredstava.

Makron će imati tri važne poruke za Vučića, a jedna se tiče Kosova: Kakav je stav Francuske uoči nastavka pregovora u Briselu?

Taj sporazum će omogućiti organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama i lokalnim samoupravama da pristupe finansijskim sredstvima za realizaciju programa i projekata u okviru zaštite osnovnih prava, naveo je Ðorđević.

Navodeći da će Ministarstvo obezbediti 20 odsto učesća u projektima iz tih oblasti, Ðorđević je kazao da je ideja da Ministarstvo zajedno sa lokalnim samouprava aplicira za sredstva EU.

- Nama i jeste ideja da u narednom periodu otvorimo javni poziv gde ćemo pružiti mogućnost lokalnim samoupravama da zajedno sa Ministarstvom apliciraju, kako bi u oblasti koju EU želi da finansira, a to su pravo i jednakost, inkluzija Roma, borba protiv nasilja i diskriminacije, zajedno učestvovali - kazao je Ðorđević.

Govoreći o migrantima, Ðorđević je rekao da Srbija sa EU radi na projektima vezanim za to i dodao da je nivo saradnje Srbije i EU u tim projektima primer kako bi i neke zemlje EU trebalo da funkcionišu.

Srbija je spremno otvorila granice kada je migrantska kriza počela i, uz podršku EU, pristupila rešavanju problema-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Najbolji primer za to jeste saradnja kada su u pitanju maloletnici. Srbija je preduzela sve kada je u pitanju zbrinjavanje maloletnika, kako bismo im pružili sve što im nedostaje u zemljama iz kojih dolaze, a to je detinjstvo, pravo na obrazovanje - kazao je ministar.

Dodao je da će Srbija nastaviti zajedno sa EU da radi na rešavanju migrantske krize.

- Videćete da funkcionišemo na najbolji mogući način. Srbija je ravnopravan član sa drugim članicama EU u ovom segmentu. Mislim da smo na pravom putu. Sa sigurnošću mogu da kažem da će Srbija vrlo brzo biti u EU - rekao je Ðorđević.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju, naveo je da je ono omogućeno odlukom komisije od 2. jula da Srbija bude deo programa.

- Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružila ovom programu. Program naznačava poruku važnosti vladavine prava. Omogućiće Srbiji da dodatno razvije oblast jednakosti i prava, a fokusira se na devet ciljeva - kazao je Fabrici.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Naveo je da su ciljevi promovisanje nediskriminacije, suzbijanje ksenofobije, suzbijanje homofobije, unapređenje prava osoba sa invaliditetom, unapređenje odnosa žena i muškaraca, prevencija nasilja nad ljudima, te obezbeđivanje najvišeg nivoa zaštite podataka.

Fabrici je kazao da Program traje sedam godina, s budžetom od 440 miliona evra, odnosno 63 miliona evra godišnje.

- Projekat će omogućiti realizaciju brojnih aktivnosti: obuku, razvijanje kapaciteta, a važan je i za proces pristupanja Srbije EU i za ispunjenje uslova iz poglavlja 23 i 24 - kazao je Fabrici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    16. jul 2018 | 10:20

    Sta je pola miliona evra.pa to oni pojedu za nedelju dana..cemu se vi radujete... uvaljuju nam polako kroz sporazume obaveze i zakone koji ce nam se na kraju obiti o glavu...

  • RICINUS

    16. jul 2018 | 09:26

    Ovo je igranje vatrom, ako krene po zlu nikada više srbija neće biti ista

  • Тодорић

    16. jul 2018 | 09:14

    Да,да,да,будалаштине,а укидају нам право на Косово...Пу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA