≫ 

Pritiskom na Albance i SAD, uz uključivanje Rusije, do trajnog rešenja kosovskog problema: Kakav scenario nas očekuje u sredu u Briselu?

- Albanska strana nije spremna da sprovodi ni ono što je već potpisala ranije, a to je dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština - rekao je Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije

  • 5

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine i susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog Hašima Tačija u sredu u Briselu, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije podseća da je put Srbije ka EU povezan sa rešenjem kosovskog problema.

Makron će imati tri važne poruke za Vučića, a jedna se tiče Kosova: Kakav je stav Francuske uoči nastavka pregovora u Briselu?

Podseća istovremeno da albanska strana nije spremna da sprovodi ni ono što je već potpisala ranije, a to je dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Gostujući u u Jutarnjem dnevniku RTS-a Zečević napominje da je sprovođenje dogovorenog suština Briselskog sporazuma, te ocenjuje da je vlada u Beogradu sklonija tome da nađemo jedno trajno rešenje.

Dodaje i da Srbija ne želi da bude strana koja je prekinula dijalog, ali i da ne možemo imati velika očekivanja.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije-Printskrin: RTS

- Ono što mi možemo da očekujemo jeste - eventualno rešenje koje bi došlo pod pritiskom spolja na Albance, pre svega pod pritiskom SAD, eventualno kroz uključivanje Rusije u taj dijalog - navodi Zečević.

On smatra da će se do rešenja doći postupno i dodaje da se inteziviraju razgovori.

- Znači, da možda postoji nekakva ideja na stolu o kojoj se razgovara - navodi Zečević, te dodaje da je za Srbiju važno to što ima svoj put ka Evropskoj uniji.

Govoreći o predstojećem sastanku Vučić i Makrona, Zečević je podsetio da je Francuska najglasniji zagovornik reorganizacije Unije i stava da ni proširenje nije poželjno dok se reforma ne sprovede, Napominje, međutim, i da je Francuska oduvek imala tradicionalno dobar stav i podržavala ulazak Srbije u Evropsku uniju, te konstatuje da predlozi za reformisanje nisu kontradiktorni sa stavom da treba proširiti EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA