≫ 

Završen sastanak u Jelisejskoj palati: Makron potvrdio da dolazi u Srbiju do kraja godine, a evo šta je rekao o prijemu Srbije u EU (FOTO) (VIDEO)

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine

  • 26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je sinoć u Pariz gde je započeo dvodnevnu posetu Francuskoj, na poziv predsednika Emanuela Makrona.

Predsednik Vučić dočekan je danas u Jelisejskoj palati uz najviše vojne počasti, posle čega su se dvojica državnika povukla na sastanak, "oči u oči". Potom su usledile izjave dvojice državnika.

Koliki značaj za Srbiju ima Vučićeva poseta Francuskoj? Jedna od tema razgovora biće Kosovo, a evo šta očekuje srpska delegacija

MAKRON O BUDUĆNOSTI EU

- Jedno je reforma Evropske unije, a drugo proširenje. Želim da EU može da se reformiše pre 2025. godine i taj novi period će biti ključan za proširenje - rekao je predsednik Francuske upitan da prokomentariše svoj ranije izrečeni stav o tome da nema prostora za proširivanje Evropske unije i prijema novih članica.

- Ja sam formulisao predloge, a građani će se izjasniti. Srbija pre 2025. godine nema šanse da uđe u Evropsku uniju. Ako pregovori budu napredovali, onda možemo reći da se mogu i zaključiti. U dijalogu koji imamo sa Srbijom mislim da je mnogo važnije da se bavimo pitanjima koja su pred nama. Ako stvari budu išle brže, kada su pregovori u pitanju, onda se sve to može ubrzati - rekao je Makron.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su se posle sastanka obratili novinarima-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsednik Vučić naveo da su postigli visok stepen saglasnosti po mnogim pitanjima i da su to, pod jedan,  da zajednički čuvamo mir i stabilnost, pod dva, da se zajednički traže rešenja i da se gleda u budućnost a ne samo u prošlost i da, pod tri, se očekuje velika i značajna uloga u tome i Francuske i Evrope.

Kako je rekao, razgovarali su i o vekovnom prijateljstvu dve zemlje, o tome da ekonomska saradnja raste i da dve zemlje imaju razmenu višu od milijardu evra a francuske firme zapošljavaju više od 11.000 ljudi. Dodao je i da su odnosi dve zemlje sve bolji, da se ekonomski razvijaju, da smo već prešli prvu milijardu evra u razmeni, te da je francuskih investitora sve više u Srbiji. 

Kako je rekao, očekuje pomoć Makrona i očekuje da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu.

- Mislim da smo postigli visok stepen saglasnosti izmešu Srbije i Francuske. Danas smo se koncentrisali na budućnost, naša ekonomska saradnja i bilateralna saradnja napreduju sve više - poručio je Vučić svom francuskom kolegi i rekao da od Makrona očekuje da pomogne Srbiji u pogledu rešavanja migrantske krize, kao i svih drugih problema.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

SRBIJA IMA PODRŠKU FRANCUSKE ZA TRAŽENJE KOMPROMISA OKO KOSOVSKOG PITANJA

Predsednik Srbije rekao je da je od predsednika Francuske dobio podršku u pronalaženju kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu.

- Čestitam Makronu što je za kratko vreme uspeo da Francusku vrati na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu. Ne samo da treba da čuvamo mir za godinu ili dve, već trajni mir, da bi mogli da se skoncentrišemo na ekonomski napredak. Saglasili smo se da moramo da očuvamo mir i stabilnost, da zajednički moramo da tražimo rešenje i gledamo u budućnost, a ne samo u prošlost, i u svemu tome očekujemo značajnu ulogu Francuske i EU - poručio je on i dodao da pozicija Srbije u postizanju kompromisa s Prištinom nakon današnjeg susreta i razgovora svakako nije oslabljena, istakavši da "bez njene podrške ne možete da napredujete ni u Evropi".

Inače, kako je rekao, razgovor s Makronom bio jedan od najotvorenijih koje je imao sa svetskim liderima, te da se ticao ključnih pitanja, a pre svega je bilo reči o šansama da se stavovi Beograda i Prištine približe.

Foto: Tanjug/AP

- Razgovarali smo o potencijalnim rešenjima za kosovsko pitanje, kako da dođemo do kompromisa, ali koji ne bi bio ponižavajući za Srbiju - rekao je Vučić, dodajući da on lično nije veliki optimista u tom smilu.

Kako je naveo, to bi bilo rešenje kojem Srbija ne bi baš mogla da se raduje, ali koje bi razumela kao nesto dovoljno dobro da i mi možemo svakoga da pogledamo u oči ali i drugi nas, te koje bi moglo da nam obezbedi da na tome gradimo budućnost.

Vučić je dodao da se nada i podršci nemačke kancelarke Angele Merkel i da ako to bude tako "onda neka nada postoji".

- Predsednik Makron je za ono što sam govorio rekao - "da Aleksandre, to ima smisla. To što govoriš ima smisla", preneo je Vučić novinarima i naveo da francuski predsednik odlično razume i poznaje situaciju.

Pitanje je, međutim, dodao je, da li će Albanci i Srbi biti u stanju to da prihvate.

Naveo je da je svestan rizika koji preuzima i za sebe i za stranku, ali isto tako poručio da ga interesuje samo budućnost i dobrobit Srbije i ništa drugo.

U tom smislu Vučić je rekao da oni koji govore da sve treba da ostane kako je, ne razmišjaju ni o evropskoj budućnosti Srbije, niti o investicijama koje dolaze i koje, priznali to neki ili ne, uz mere koje se preduzimaju donose rast BDP, pad nezaposlenosti, suficit... a čega ne bi bilo ukoliko dođe do nestabilnosti ili sukoba.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dodao je da bi neki trebalo da pokažu određeni stepen odgovornosti i kažu pošteno da li je Vučić ili neko drugi kriv, ili neki još ranije...

Naveo je i da bi neki da "pokazujemo mišiće", a ostavili su državu bez ijednog "mig"-a, sa 35 tenkova koji su mogli da se pokrenu pre nekoliko godina, sa starim puškama, bez helikoptera...

Poručio je da ni danas kada smo mnogo bolje naoružani i opremljeni nemamo nameru da "pokazujemo misiće", jer Srbija nema nameru da bilo koga napada.

Oni koji izgovaraju da sve treba da ostane kako je sada, to rade samo zbog toga da se ponovo dočepaju vlasti i da mogu da kradu, rekao je Vučić i dodao da je njegov cilj da napravi nešto dobro za Srbiju.

Predsednik Srbije je istakao da je i u Francusku došao ne da nekoga kritikuje, jer to nikada ne radi.

- Ne radim to što čine neki drugi lideri u regionu. Tako se i može primetiti da me mnogo više cene, jer tražim rešenja, a ne gledam kako da se ponovo bijemo -zaključio je.

Kako je rekao, ogromnu čast je Makron danas ukazao Srbiji, upitavši kada je francuski predsednik sa nekim od lidera zapadnog Balkana održao konferenciju za novinare, već su to saaopštenja, navodeći da su se zadržali u razgovoru sat i deset minuta, i da je Makron pristao da održi konferenciju za novinare i odgovara na pitanja sa predsednikom jedne male zemlje a zatim ga otpratio zatim do automobila.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- To je poštovanje prema Srbiji i srpskom narodu - rekao je predsednik Srbije i dodao da ne treba zaboraviti da je 1918. godine nakon pobede u Prvom svetskom ratu na čelu defilea u Parizu na prvom mestu išla srpska vojska.

Dodao je da se mnogo toga promenilo, ali da je dobro da ponovo povežemo Srbiju i Francusku i ostvarimo dobre odnose, jer Francuska ponovo postaje strahovito moćna i važan potencijalni saveznik.

Vučić je istakao da Francuska pod predsednikom Emanuelom Makronom zaslužna što Srbija i ceo naš region ponovo gledaju u Pariz i što je ta zemlja danas mnogo značajnija za naš region i celu Evropu nego što je bila u nekom ranijem periodu.

MAKRON POTVRDIO: DOLAZI U SRBIJU DO KRAJA GODINE

- Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da 11. novembra posetim Srbiju i želim da ispostujem preuzeti poziv. Ja ću sa zadovoljstvom odgovoriti na vaš poziv i doći u Srbiju ove godine - rekao je Makron predsedniku Vučiću na početku obraćanja.

Podsetio je zatim na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

Makron potvrdio, dolazi u Srbiju do kraja godine-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas...danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu - naveo je Makron.

Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okrivu toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja, poručio je francuski predsednik.

Vučić je sa javnošću podelio da je uspeo, da se mučio kako bi Makrona doveo u goste.

- Mučio sam predsednika Makrona da mi obeća da će da dođe u Srbiju a ne samo ja ponovo u Pariz i na kraju sam uspeo i rekao sam da ću to da kažem srpskoj javnosti i da se on ne ljuti zbog toga - rekao je Vučić i dodao:

- Mi vas očekujemo punog srca i da to bude što pre - rekao je Vučić.

Makron je naveo i da je razgovor počeo međusobnim čestitkama, Vučić je njemu čestitao titulu svetskog prvaka u fudbalu, a francuski predsednik Vučiću titulu Novaka Ðokovića u Vimbldonu.

U ISTRAZI UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA POSTOJI NAPREDAK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da srpske vlasti vode svoju posebnu istragu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića te da postoji određeni napredak poslednjih nedelja, a da rezultate očekuje ubrzo.

On je odgovarajući na pitanje francuskih novinara na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, podsetio da srpske vlasti nemaju efektivnu vlast na Kosovu i da Srbija nije sprovodila uviđaj, niti imala pravo da vodi istragu, već vlasti u Prištini.

- Na našu zalost. Mi smo sve podatke koji su od nas traženi dostavili prištinskim vlastima. Spremni smo da sarađujemo jer je to za nas od ključnog pitanja. Tražili smo satelitske snimke od stranih službi koji bi otkrili gde su se sakrili počinioci, ali smo dobili odgovor da ne mogu da pokažu ništa jer je tog dana bila magla. I pored toga smo zamolili da ih dobijemo, ali ih nismo dobili - objasnio je Vučić.

Foto: Medija centar Beograd, Tanjug/AP/Bojan Slavkovic, Shutterstock

Rekao je da srpske vlasti vode svoju posebnu istragu i da ne može reći da je u potpunosti završena, jer još nije bilo hapšenja lica za počinjeno delo.

- Mislim da smo poslednjih nedelja napredovali i da ćemo imati uskoro rezultat - kazao je on poručivši da ne postoji savršen zločin.

Kazao je da postoji velika nada i potreba da taj zločin bude razrešen.

- Ne pitamo ko može da nam pomogne, iako nije izvršeno na teritoriji pod efektivnom kontrolom srpske policije. To za nas jedno od ključnih pitanja - zaljučio je Vučić.

POČEO RADNI RUČAK, OČEKUJE SE OBRAĆANJE 

Nakon tet-a-tet sastanka, počeo je radni ručak, gde su se predsednicima pridružile i delegacije dve zemlje.

Posle ručka očekuje se obraćanje Makrona i Vučića.

Nakon tet-a-tet sastanka, počeo je radni ručak, posle kog će se Makron i Vučić obratiti novinarima-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Iako je prema planu sastanak trebalo da traje 25 minuta, predsednici Srbije i Francuske razgovarali su duplo duže od predviđenog, skoro sat vremena.

Posle sastanka, Vučić i Makron razmenili su i poklone.

Ratni dnevnik od 7. septembra 1918 godine, kopija sa prevodom na francuski-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju Aleksandrović vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918. godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama i čestitkama Stojana Protića i Poenkarea.

Predsednik Makron Vučiću je poklonio takođe vino, ali i specijalne držače za boce za vino-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsednik Makron Vučiću je poklonio takođe vino, ali i specijalne držače za boce za vino.

Državnici su započeli u Jelisejskoj palati razgovore u četiri oka, posle svečanog dočeka koji je šef francuske države uz vojne počasti i prisutnu gardu priredio srpskom predsedniku.

Vučić je pre dolaska u Pariz kazao da će najpre sa Makronom imati razgovore u četiri oka, gde će sa njim razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o bilateralnim odnosima, uključujući i investicije, kao i da će potom razgovori biti nastavljeni sa delegacijama.

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine koju je za sutra zakazala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini.

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine-Foto-arhiva: Profimedia/AFP

Predsednik Srbije, koji je gost u Parizu bio i 12. decembra prethodne godine, izjavio je da mnogo očekuje od ovog razgovora sa predsednikom Makronom.

Uoči posete srpskog predsednika Francuskoj, ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke za predsednika Vučića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Mijacic

    17. jul 2018 | 14:54

    Ovakav docek pokazuje veliko postovaje prema Srbiji.

  • paramonte

    17. jul 2018 | 19:03

    U Srbiji ce uvek biti dobrodosao.

  • Sanja

    18. jul 2018 | 08:27

    Nadamo se samo da će ovaj sastanak doneti nešto novo za dobrobit Srbije po pitanju Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA