Zbog Kosova smena ambasadora u Srbiji! U Beograd dolazi novi "diplomatski specijalac" koji izaziva posebnu pažnju sveta

Neki od ambasadora su već imali oproštajne sastanke kod predsednika i premijerke Srbije

  • 21

Neke od ključnih svetskih sila, pogotovo kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, uskoro u Beograd šalju nove ambasadore, pišu današnje "Večernje novosti".

Kosovo na korak od vizne liberalizacije? Haradinaj uputio zahvalnicu SAD: Vaša podrška nam je od životne važnosti

Iz Berlina je već najavljeno da stiže novi diplomatski predstavnik Tomas Šild koji će na čelu nemačke ambasade zameniti Aksela Ditmana. Šild dolazi iz misije Nemačke pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Mandat ističe i britanskom ambasadoru Denisu Kifu, a njegov naslednik očekuje se na jesen.

Promene očekuju i Ambasada Rusije, koju je čak šest godina vodio Aleksandar Čepurin. On bi posle Beograda trebalo da ode u diplomatsku penziju, a Kremlj bi na njegovo mesto mogao da pošalje Bocana Harčenka, odličnog poznavaoca balkanskih prilika i dokazanog prijatelja Srba.

Bocan Harčenko odlično poznavaje balkanske prilike-Printskrin: Youtube/TV1 HD

Harčenko u ruskoj diplomatiji važi i za eksperta za rešavanje problema, a koga predsednik Vladimir Putin šalje u zemlje na koje Zapad vrši pritisak. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do avgusta 2014. godine, a pre toga dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu.

Njega je i sam predsednik Aleksandar Vučić opisao kao "istaknutog, oštrog, snažnog diplomatu, kao i da je jedan od ruskih diplomatskih specijalaca".

Očekuje se da i Berlin i London za nove ambasadore u Srbiji imenuju iskusne karijerne diplomate, imajući u vidu da će u narednom periodu kosovsko pitanje i članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti u vrhu.

Na kraju mandata je i kineski ambasador Li Mančang, ali Peking najverovatnije neće vršiti promene u Beogradu-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na kraju četvorogodišnjeg mandata je i kineski ambasador Li Mančang, ali u diplomatskim krugovima veruju da Peking najverovatnije neće u ovom trenutku vršiti promene u svojoj "ispostavi" u Beogradu.

Naime, procenjuje se da uvođenje novog diplomate "u igru" ne bi bilo produktivno u jeku značajnih projekata koje je Kina započela i u Srbiji i u ovom delu Evrope, a imajući u vidu da je Li odlično odradio posao i dao znacajan doprinos jačanju veza Beograda i Pekinga.

Iz Beograda odlaze i ambasadorke Australije i Indije, Džulija Fini i Narinder Čohan, navele su "Novosti".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Vracevic

    17. jul 2018 | 10:43

    Nadamo se da ce promene doprineti laksem resavanju problema na KIM. Narocito puno ocekujemo od tog ruskog specijalca.

  • aca

    17. jul 2018 | 11:18

    Kolo sreće se okreće.Nova smena ambasadora,nadam se povoljna za Srbiju...

  • Niki

    18. jul 2018 | 10:09

    Ruski covek nam je mnogo bliskiji po nekim pitanjima od odlazeceg Cepurina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA