≫ 

Brnabić prva predsednica Vlade Srbije u poseti Gruziji: Dogovorena bolja ekonomska i privredna saradnja dve zemlje (FOTO)

- Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije poput UNESKO - rekla je Brnabić

  • 2

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom, na početku prve zvanične posete toj zemlji.

Više od 2 milijarde dinara za sanaciju štete: Vlada Srbije obnavlja područja oštećena u poplavama, a evo šta će se prvo raditi

Brnabić je prvi predsednik Vlade Srbije koji boravi u zvaničnoj poseti Gruziji.

Brnabić i Bahtadze istakli su u razgovoru da su odnosi Srbije i Gruzije dobri i tradicionalno prijateljski i da će u narednom periodu dve zemlje raditi na intenziviranju saradnje u različitim oblastima.

Predsednica vlade naglasila je da je Srbije „zainteresovana za jačanje dijaloga sa Gruzijom na svim nivoima“ i ocenila da je princip međusobnog poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dobra osnova za unapređenje odnosa dve zemlje.

Sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom oto: Vlada Srbije

- Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije poput UNESKO - rekla je Brnabić.

Brnabić i Bahtadze složili su se da dobru političku saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja. Gruzijski premijer odao je priznanje premijerki Brnabić za uspešno sprovedenu fiskalnu konsolidaciju u Srbiji. Skromna robna razmena Srbije i Gruzije u prvih pet meseci ove godine bila je nešto viša od 2 miliona dolara, dok je u 2017. godini iznosila samo 7 miliona dolara.

Foto: Vlada Srbije

- Srbija želi posebno bolju ekonomsku saradnju sa Gruzijom, jer njen sadašnji nivo ne odgovara potencijalima dveju zemalja - rekla je Brnabić.

U cilju unapređenja ekonomske i privredne saradnje, na jesen je planirana poseta srpskih privrednika Gruziji.

Sa predsednikom parlamenta Iraklijem Kobakhidzeom Foto: Vlada Srbije

Tokom prve zvanične posete Gruziji, predsednica vlade Ana Brnabić sastala se i sa predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom. U razgovorima je potvrđeno da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da postoji prostor za dodatno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i privrede.

Nakon sastanaka, predsednica vlade Ana Brnabić prisustvovala je svečanom prijemu koji je, za učesnike i goste samita Partnerstva za otvorenu upravu, organizovao predsednik parlamenta Iraklij Kobakhidze.

Foto: Vlada Srbije

Brnabić će sutra u Tbilisiju govoriti na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu („Open Government Partnership“).

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. godine. Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbije, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.

Ona se na kraju upisala u Knjigu utisaka, nakon sastanka sa predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom.

Ponosna sam što se odnosi između Gruzije i Srbije unapređuju, napisala je Brnabić Foto: Vlada Srbije

U njenoj poruci se, između ostalog kaže:

- Ponosna sam što se odnosi između Gruzije i Srbije unapređuju i što postaju onakvi kakvi je oduvek trebalo da budu, što potvrđuje i moja današnja poseta Gruziji - naznačila je ona.

Foto: Vlada Srbije

Predsednica vlade je takođe napisala: "Zahvalni smo Gruziji na svoj podršci koju daje Srbiji", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

- Kada se vratim u Srbiju, sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom trgovine, telekomunikacija i turizma formiraćemo zajedničku međuresornu grupu za saradnju, a očekujem da ćemo potpisati sporazum o međusobnoj zaštiti investicija, kao i da će početkom septembra prva trgovinska misija iz Srbije otići u Gruziju - rekla je premijerka i dodala da Srbiju i Gruziju spaja veliki broj pitanja i kao jedno od najvažnijih izdvojila proces evrointegracija.

- Gruzija želi da započne proces pridruživanja EU, a ujedno je i jedna od najvažnijih zemalja u inicijativi ''Pojas i put'' predsednika Kine. U tom kontekstu razgovarali smo o mnogim stvarima koje mogu da unaprede odnose Srbije i Gruzije, kao i vezu između EU i Kine, a u korist naših naroda - istakla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    18. jul 2018 | 06:30

    Bratske nam Gruzije kolevke pravoslavlja prelepa zemlja visokih planina lepog mora i modernih gradova.Imam par gruzijaca drugara sa kojima se svakodnevno druzim i koje sam vec vodio za srbiju tri puta. Sa Srbijom su se vise nego odusevili nasim gostoprimstvom prelepim zenama lepotom zemlje a sve nas to sa Gruzijom zblizava jer su slicni nama mozda i vise gostoprimljivi barem u moja dva slucaja.Puna visokih planina covek ne zna gde da gleda od lepote more im je bozanstveno kao i grad Batumi koji podseca na Majami moderan i pun prelepih zgrada urban i od svega cist grad za razliku nekih na nase primorje.Treba gruziju posetiti

  • ljubica

    18. jul 2018 | 08:25

    moja komsinica je gruzijanka ima crnu kosu ibbelo lice tuguje sto je ovde udala se za srbina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA