Ugljanin pozvao "ministra spoljnih poslova Kosova" u Novi Pazar! Time su poručili da Sandžak priznaje Kosovo, reagovaćemo ozbiljno

Milovan Drecun i Marko Đurić reaguju na poziv Bedžetu Pacoliju da prisustvuje svečanoj sedenici Nacionalnog veća Bošnjaka u Novom Pazaru

  • 67

Lider Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin, uputilo je pismo Bedžetu Pacoliju, "zameniku premijera i ministru spoljnih poslova Republike Kosovo" da prisustvuje svečanoj sedenici Nacionalnog veća Bošnjaka u Novom Pazaru, a takav postupak se u javnosti protumačio kao priznanje tzv. države Kosovo od strane Sandžaka.

Ugljanin provocira, Pacoli planira dolazak u Novi Pazar: Čeka na odobrenje srpskih vlasti

Pacoliju je, navodi portal KoSSev, pozivajući se na dokument u koji je imala uvid televizija "Kljan Kosova", upućen poziv da 21. i 22. jula dođe u Novi Pazar, a drugog dana dnevnog reda predviđena je poseta drugim opštinama Sandžaka i Pešterske visoravni.

Bedžet Pacoli Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Cupic

Pacoli je u odgovoru za TV "Kljan Kosova" rekao da će ići u Novi Pazar ukoliko mu srpske vlasti daju dozvolu.

Drecun: To jeste poruka da oni priznaju tu samoproklamovanu državu Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje da li se Bošnjačko nacionalno veće ovim potezom zapravo izjasnilo da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, kaže za Sputnjik da ni oni ni Sulejman Ugljanin nemaju prava da govore u ime svih građana Raško-polimske oblasti, a posebno ne u ime Srba koji tamo žive.

- Takođe, propisane su i dogovorene procedure na osnovu kojih mogu zvaničnici iz privremenih institucija samouprave da dolaze u Srbiju, kao i kako naši zvaničnici mogu da idu na Kosovo i Metohiju. Niko nema prava da zove bilo koga iz tih institucija da dolazi u centralnu Srbiju mimo tih procedura i mimo nadležnih državnih organa.

Sulejman Ugljanin pozvao u goste zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Republike Kosovo Foto: Tanjug/Irfan Ličina

- Da neko poziva nekog takozvanog ministra spoljnih poslova nepostojeće države? Pa to jeste poruka da oni priznaju tu samoproklamovanu državu. Nema ministra spoljnih poslova, nema ni države Kosovo, i ne može niko da dođe sa Kosova u svojstvu nekakvog ministra spoljnih poslova - kategoričan je Drecun.

Međutim, kako kaže, to je uobičajen način da se Sulejman Ugljanin, na jedan ekstreman politički način, probije u javnost.

- On stalno pokušava da destabilizuje situaciju u Raško-polimskoj oblasti, stalno stvara nekakve probleme, stalno je na granici izazivanja nekih incidenata koji bi mogli da prerastu i u nasilje, i mislim da je krajnje vreme da mu se pošalje jedna snažna poruka da ne može to da radi i da na najgrublji način narušava Ustav Republike Srbije", poručuje Drecun.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija povodom Pacolijeve eventualne posete, reagovati ozbiljno, odgovorno i dostojanstveno.

On je gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije rekao da će Srbija reagovati potpuno suprotno očekivanjima.

- Oni očekuju da ćemo neprimereno ili silom da reagujemo na to. Reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, zaštitićemo dostojanstvo Srba i svih drugih građana Srbije i nikome nećemo dozvoliti da divlja na našoj teritoriji. Reagovaćemo na način primeren državi - rekao Đurić.

(Telegraf.rs /Sputnjik / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA