Pokret za samoopredeljenje poziva na ujedinjenje Albanije i Kosova: Projekat "velike Albanije" nije u sukobu sa politikom EU

Lider Samoopredeljenja kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u kosovskom ustavu i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što "obe države" postanu članice EU

  • 28

Aljbin Kurti, lider kosovske opozicionog Pokreta za samoopredeljenje ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje svih Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i tzv. Kosovo postanu federacija ili konfederacija.

Još jedna država razmišlja o povlačenju priznanja Kosova: Čekaju pravi čas!

- Nisam protiv EU, naprotiv, veliki sam pobornik EU i mislim da EU treba zaštititi. Verujem da je trajni mir drugo ime za Evropsku uniju, a mi u tom trajnom miru imamo antifašizam i države blagostanja, koje vode računa i o ekonomskom rastu i o socijalnoj pravdi - rekao je Kurti u emisiji "Suprotno" ART tv, prenosi prištinski portal Žurnal.

Lider Samoopredeljenja kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u kosovskom ustavu i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što "obe države" postanu članice EU.

Lider kosovske opozicionog Pokreta za samoopredeljenje Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

- U prelaznom periodu bimo postali konferederacija ili federacija, ne bih bio protiv takvog rešenje, ali samo u prelaznoj fazi. Ako se integrišemo, a mi smo u tome iskreni i ozbiljni u odnosu na dosadašnje inicijative, sve bi moglo da bude gotovo pre članstva u EU - rekao je Kurti.

Žurnal podseća da Kurti nedavno za albansku tv Top Čenel izjavio da mnogi Albanci u Albaniji žele da se tim povodom formira organizacija koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da sprovede referendum o nacionalnom ujedinjenju i "pusti građane da o tome sami odluče".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bubamarica

    19. jul 2018 | 15:00

    Albaniji ocigledno nije jasno,da Kosovo nije njihovo!

  • Nenad

    19. jul 2018 | 15:01

    Albancima nije jasno da je Kosovo nase - SRpSKO>

  • milka

    19. jul 2018 | 13:00

    Kosovo je kolevka Srbije. Uvek je tako bilo i uvek ce i ostati. Nema predaje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA