Mihajlović: Protiv nasilja moramo mnogo više da se borimo na lokalu (FOTO)

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno je 15.617 sudskih hitnih mera i 28.000 policijskih mera

  • 1

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je na današnjoj sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici da je država u proteklih godinu dana uradila mnogo u borbi protiv nasilja u porodici, ali da to nije dovoljno i da treba raditi više na prevenciji nasilja i spuštanju aktivnosti na lokalni nivo.

Uskoro otvaramo 102 km auto-puta na Koridoru 11: Dobijamo saobraćajnicu od Obrenovca do Preljine, Mihajlović najavljuje nove projekte

Na sednici kojom je predsedavala ministarka pravde Nela Kuburović razgovarano je rezultatima jednogodišnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i smernicama za unapređenje aktivnosti i prevazilaženje nedostataka.

Mihajlovićeva je posebno pohvalila Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sednicom je predsedavala Nela Kuburović, ministarka pravde, Foto: Promo

- Činjenica da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno 15.617 sudskih hitnih mera i 28.000 policijskih mera, a da su grupe za koordinaciju i saradnju razmotrile više od 44.000 slučajeva nasilja u porodici i donele više od 10.000 individualnih planova zaštite govori u prilog tome da smo posvećeni ovom problemu - rekla je Mihajlovićeva.

CENTRI ZA SOCIJALNI RAD - OSETLJIVA KARIKA

Potpredsednica Vlade dodala je i da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizacijom brojnih aktivnosti doprinelo rešavanju ovog problema.

- Sprovodimo projekte, poput Integrisanog odgovora na nasilje nad ženama i devojčicama, pripremili smo prvi državni izveštaj o promeni Istanbulske konvencije, zalažemo se za uvođenje rodne ravnopravnosti u obrazovni sistem, kontinuirani rad na kulturi nenasilja i prevenciji. Jedino zajedničkim naporima možemo napraviti rezultat - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala i da osetljivu kariku u sistemu predstavljaju centri za socijalni rad, kao i neophodnost da se što pre ustanovi nacionalni SOS telefon.

VIDEO: Godinu dana rada Vlade Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexa

    20. jul 2018 | 05:13

    Nema borbe protiv nasilja dok se ne iskoreni zlostavljanje na radu. Dok ne iskorenite korumpirane psihijatre, koji ludake oslobađaju, a etiketiraju mentalno zdrave ljude, nema boljitka. Da samo znate kakav sve ludak obitava u vojsci, pobegli biste glavom bez obzira, a pusta borba za preživljavanje primorava ljude da trpe ovakve slučajeve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA