≫ 

Recipročne mere Prištine protiv predstavnika vlasti u Beogradu: Kakav odgovor sprema Pacoli posle zabrane dolaska u Novi Pazar?

- Iako je objavljeno da će ministar spoljnih poslova ići tamo kao građanin Kosova, to se neće desiti - prenose prištinski mediji

  • 21

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli odustao je od današnje posete Novom Pazaru, piše prištinski portal "Indeksonlajn" pozivajući se izvore iz Pacolijevog ministarstva.

Pacoli ne može u Novi Pazar! Iz Beograda poslata zvanična zabrana za diplomatsku posetu

U tekstu se navodi da "iako je objavljeno da će ministar spoljnih poslova ići tamo kao građanin Kosova, to se neće desiti".

Prištinska "Gazeta ekspres" prethodno je objavila da je Vlada Srbije odbacila zahtev Pacolija da poseti Novi Pazar.

Kako se navodi, njegov zahtev je odbijen "u poslednjem trenutku", a iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da će o tome obavestiti evropsku komesarku za spoljnu politiku Federiku Mogerini i druge međunarodne organe.

Bedžet Pacoli je odustao od današnje posete Novom Pazaru-Foto: A. Nalbantjan

- Ovaj slučaj ponovo pokazuje da Beograd nije posvećen poštovanju sporazuma iz Brisela i izaziva nepotrebnu, lažnu napetost kako bi sprečio posete visokih zvaničnika Kosova. Ne sme biti dozvoljeno da mentalitet vlasti u Beogradu ometa evroatlantski napredak i mir na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva - prenosi Gazeta.

U saopštenju se navodi da su u Prištini "uvek postupali u skladu sa Sporazumom u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama".

Ističe se da bi za vlasti u Prištini "bilo razumno da zadrže pravo na recipročne mere protiv predstavnika vlasti u Beogradu u skladu sa Sporazumom u Briselu, ali da su posvećene osnovnim pravima na slobodno kretanje ljudi, sve dok nisu zlonamerni".

Tribina na kojoj je trebalo da govori Bedžet Pacoli je otkazana, a pored njega je trebalo da govore predsednik BNV Sulejman Ugljanin i profesor doktor Nedžemdin Spahiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zara

    22. jul 2018 | 19:45

    Oni jedva cekaju tako nesto.

  • Nada

    21. jul 2018 | 23:57

    Pristina nema prava da se ljuti.KIM ne moze biti drzava,pa samim tim ne moze imati ni svoje predstavnike.Kada dopustili ovom monstrumu Pakoliju da udje u Srbiju,tako bi priznali KIM.

  • Olja

    22. jul 2018 | 10:05

    Zvanicnik neke takozvane drzave, koja je tukla i maltretirala stranog diplomatu koji je usao na njihovu teritoriju, sada isto to hoce da uradi.Da ne verujes sa kakvim ljudima imamo za posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA