Srbija uspostavlja diplomatske odnose sa najnebezbednijom državom na svetu: Mnogi ne znaju ni njeno ime, a kamoli gde se nalazi (FOTO)

Ovoj diplomatskoj ekskluzivi prethodila je odluka Vlade od 18. jula ove godine

  • 7

Srbija tokom ove nedelje po prvi put u istoriji uspostavlja diplomatske odnose sa Parlamentarnom Republikom Vanuatu, ostrvskom državom u južnom Tihom okeanu koja se sastoji od 83 manjih ostrva. U pitanju je relativno mlada država, ustanovljena 1980. godine, pre čega je bila kolonija Velike Britanije i Francuske.

Naređena kompletna evakuacija ostrva Vanuatu: Vulkan može da EKSPLODIRA svakog trenutka (VIDEO)

Ovoj diplomatskoj ekskluzivi prethodila je odluka Vlade od 18. jula ove godine, u kojoj je naznačeno sledeće:

1. Uspostavljaju se diplomatski odnosi između Republike Srbije i Republike Vanuatu.

2. Zadužuje se Ministarstvo spoljnih poslova da preduzme mere za izvršenje ove odluke.

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije.

Osim što je ime ove države, neverovatne prirodne lepote, manje poznato kod stanovnika Srbije, slabo se zna da je u pitanju i najmanje bezbedna država za život na svetu.

Printskrin: Sluzbeni glasnik

Naime, čak više od trećine stanovništva ostrva koja se prostiru na 1.300 kilometara, u konstantnoj je opasnosti od prirodnih katastrofa.

Vanuatu se zbog zemljotresa, vulkanskih erupcija i ciklona našao na prvom mestu rang-liste „World Risk Reporta“ s indeksom od 36,72 odsto, što znači da je oko 95.000 od 260.000 stanovnika u opasnosti od nepogoda. Na tome mogu da "zahvale" geografskoj poziciji, zbog koje ostrvu prete cikloni, poplave, vulkanske aktivnosti, zemljotresi i cunamiji.

Jedno od ostrva Vanuatua na Pacifiku Foto: Vanuatu Tourist Information Centre

Populacija Vanuatua broji oko 260.000 stanovnika, govore se tri službena jezika: engleski, francuski i bislama, mada su rasprostranja još 113 jezika iz porodice Austronezijskih jezika.

Erupcija vulkana Foto: Tanjug/AP

Inače, u ovoj južnopacifičkoj državi državljanstvo se od 2017. godine može kupiti bitkoinima. Samo državljanstvo košta 200.000 dolara, pa se prema onda računa prema trenutnoj vrednosti bitkoina.

Ko dobije državljanstvo može da putuje u 113 zemalja bez vize, što uključuje i Britaniju, Rusiju i zemlje članice Evropske unije. Vanuatu važi i za poreski raj, jer njihovo državljanstvo omogućava i umanjeno plaćanje poreza, zbog ne plaćanja poreza na kapitalne dobitke i porez na dohodak.

S. Ilić (s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krle

    24. jul 2018 | 14:26

    Prvo su bila Kajmanska ostrva a sada je aktuelna država Vanuatu...fantomske firme, poslov, nepostojeći porezi na dobit i računi...napišite pravu istinu.

  • sasa

    24. jul 2018 | 15:46

    Zadnji pasus je objasnio sve, hvala.

  • Inkvizitor

    24. jul 2018 | 13:30

    Našla krpa zakrpu. A jel se tamo dolazi iskačući iz aviona padobranom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA