U ambasadi Amerike svečano obeležen "Dan Srbije": Naša trobojka se ponovo vijori iznad jedne američke institucije (FOTO) (VIDEO)

- Američka i srpska prestonica, zajedno su utrle put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa - rekao je Ivica Dačić

  • 37

Američka ambasada u Srbiji proslavlja stogodišnjicu "Dana Srbije", koji se 28. jula 1918. godine obeležavao u SAD, kada je srpska zastava bila podignuta iznad Bele kuće i drugih američkih institucija.

Pre tačno 100 godina naša zastava vijorila se iznad Bele kuće: U Americi se svečano obeležava "Srpski dan"

Tim povodom srpska zastava zavijorila se i danas zajedno sa američkom u rezidenciji ambasadora SAD, gde su ih svečano podigli ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i američki ambasador Kajl Skat.

Ministar inostranih poslova podsetio je da je tačno na današnji dan pre stotinu godina saopštenje američkog predsednika Vudroa Vilsona pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u svim uticajnim dnevnim novinama, a predsednik Sjedinjenih Američkih Država izrazio divljenje "odvažnom srpskom narodu", čijim herojskim delima je bio dirnut.

Zbog ljubavi prema slobodi, govorio je, Srbi su krenuli u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja, i srpska zastava se tada u čast našeg odvažnog naroda vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

Američka i srpska prestonica, zajedno su utrle put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Upravo sam se vratio iz Vašingtona, gde sam u Kongresu SAD-a takođe prisustvovao proslavi ovog jubileja. Američka i srpska prestonica, zajedno su se prisetile istorijskog savezništva naša dva naroda, ali što je još važnije, zajedno smo utrli put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa - izjavio je Dačić.

On je rekao kako su se naši preci zajednički borili za iste vrednosti i u to ime su položili svoje živote i naglasio da se ratovi ne smeju ponoviti, zbog čega se Republika Srbija zalaže za ostvarivanje regionalnog mira i stabilnosti, ulažući napore kako bi postala deo ujedinjene, demokratske Evrope i zbog toga nam je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD-om na vrhu spoljnopolitičkih prioriteta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Posebno cenimo podršku koju je Amerika do sada pružala našim naporima u ostvarivanju svih pomenutih ciljeva i nadam se da će to činiti ubuduće. Drago mi je što sam u Vašingtonu, a sada i u Beogradu učestvovao na manifestacijama koje nas podsećaju da smo dužni da prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu naših dveju zemalja - poručio je okupljenima.

- U osvrtu na reči predsednika Vilsona, kada je pre jednog veka pozvao narod Sjedinjenih Američkih Država svih vera i veroispovesti da se okupe na mesnim bogosluženjima, sa srpskim narodom u mislima, ja vas sa ovog mesta podsećam da imate u vidu da u našoj zemlji imate pouzdanog partnera - rekao je Dačić.

On je američkom ambasadoru uručio poklon, sliku koju su uradili, kako je rekao, naši uvaženi umetnici, na kojoj su prikazani Vudro Vilson i Mihajlo Pupin.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne znam da li će gradske vlasti prihvatiti ovo kao idejno rešenje za spomenik,  ali u svakom slučaju želim da poklonim ambasadoru - rekao je ministar inostranih poslova koji je podsetio da je upravo on prvi pokrenuo inicijativu obeležavanja ovog dana.

Video: Dačić i Skat razmenili poklone u rezidenciji SAD

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imam jednu želju...

    28. jul 2018 | 16:03

    Molim vas javite mi kad se botovi uspavaju da i ja kažem nešto.

  • Njegos

    28. jul 2018 | 19:09

    Veliki dan i praznik svih gradjana Srbije i Amerike .

  • Joli

    28. jul 2018 | 16:33

    Lep prizor, samo da nastavimo da se razvijamo i održavamo dobre prijatelje odnose

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA