Neće biti uključivanja novih strana u pregovore o Kosovu, jer neće biti promene formata dijaloga: Dačić o novom pristupu politike SAD

- Otvorila su se vrata za traženje novog kompromisng rešenja za koje SAD nisu bile spremne u proteklim godinama jer su smatrale da je to pitanje zatvoreno - rekao je Ivica Dačić

  • 7

Ministar spoljnih polsova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom informacija da SAD imaju novo konstruktivno rešenje u vezi sa KiM, da nije reč o novom rešenju, već o novom pristupu i da to predstavlja veliku promenu.

Velike sile promenile stav, okreću leđa Albancima: Moguć zaokret u politici SAD kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja

- To znači da su se otvorila vrata za traženje novog kompromisng rešenja za koje SAD nisu bile spremne u proteklim godinama jer su smatrale da je to pitanje zatvoreno - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da je to pozitivna promena i da su SAD otvorene da podrže dijalog i dolazak do kompromisnog redšenja i da u tom smislu podržavaju napore koje Srbija čini.

- Oni čvrsto podržavaju dijalog i naše nastojanje da se dođe do kompromisa. To je velika promena - rekao je Dačić.

Ocenio je da to može pozitivno da utiče na dalji tok pregovora, jer podrška Amerike, kao i drugih velikih zemalja u okviru EU daje jedan pozitivan podsticaj da se taj dijalog uspešno privede kraju.

Problem je u nespremnosti Prištine da prihvati to kompromisno rešenje-Foto: Tanjug/AP

- Problem je u nespremnosti Prištine da prihvati to kompromisno rešenje, ali mislim da je svima jasno da je ta njihova politika propala. Srbija je pokazala svoju dobru volju i Priština je na redu da pokaže da li zaista želi kompromis - rekao je on.

Na pitanje da li jedno od kompromisnih rešenja podela Kosova, Dačić je rekao da sada ne govori o tome.

- Do sada se govorilo o KIM na način - to smo već rešili, nego da vidimo nešto drugo...sećate se da je postojala politika da su to dva odvojena koloseka. Na kraju ta dva koloseka ipak dolaze do nekog zajedničkgo koloseka - rekao je Dačić i dodao da se neće ni Moskva ni Peking uključivati u ceo proces, jer neće biti promene formata dijaloga.

Ministar spoljnih poslove Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sada niko ne govori o tome da nema o čemu da se razgovara, rekao je Dačić i dodao da svi podržavaju želju da se dođe do kompromisa i podržavaju dijalog koji vodi EU.

- Sa druge strane, o modalitetima će se tek razgovarati - rekao je on.

Na pitanje da li će se u dijalog sa Prištinom uključiti Rusija, Dačić je odgovorio da će format ostati kakav jeste, da neće biti njegovog širenja i ukazao da ne postoji potreba ni SAD da se uključe jer one podržavju dijalog koji vodi EU.

Tokom Jeremićeve vladavine, 80 zemalja je priznalo Kosovo: Čemu sad potpisi?

Povodom inicijative Vuka Jeremića koji je pokrenuo prikupljanje potpisa za sprečavanje članstva Kosova u UN, ministar Dačić je pitao - ko je rekao da će se to dogoditi?.

-  Za vreme Tadića i Jeremića je više od 80 zemalja priznalo Kosovo. Čemu sad ovi potpisi? Za vreme mog mandata šest zemalja je povuklo priznanje, pa da vidimo ko treba i zašto da skuplja potpise - izjavio je on.

Za vreme Tadića i Jeremića je više od 80 zemalja priznalo Kosovo, rekao je Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kaže da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njemu može kao i svakom drugom mnogo toga da se zameri, ali ne i da ne vode računa o nacionalnim i državnim interesima.

On je primetio da stanje u odnosima sa svetskim silana nikada nije bilo bolje, da su normalizovani odnosi sa Nemačkom, jačaju se odnosi sa Francuskom, kreće se u revitalizaciju odnosa sa SAD i jača se prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

- Ovo su sve poltikanti. Posto sam ja bio u vlasti i sa Ðilasom, Tadićem i Jeremićem - situacija je mnogo drugačija i značajnija. Milsim da će Srbija na kraju uspeti da pobedi, ne na štetu drugih ali da se nađe neko rešenje da bi se dsoslo do pozitivne agende za ceo region - rekao je Dačić.

Američki ambasador: Naša ruka je pružena Srbiji i na nama je da idemo napred

Američki ambasador Kajl Skot preneo je novinarima da je američki stav bio i još uvek je da se stabilno rešenje u vezi sa Kosovom mora biti pronađeno kroz pregovore Beograda i Prištine.

Američki ambasador preneo da je američki stav bio i još uvek je stabilno rešenje u vezi sa KiM-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Koliko znam prvi put je stavljena srpska zastava na rezidenciju američkog ambasadora i na taj način želimo da odamo počast Srbiji kao našem partneru, malom i hrabrom narodu koji se borio sa nama u Prvom i Drugom svetskom ratu - rekao je Skat.

Navodeći da su posle toga bili teški dani, Skat je kazao da je kranje vreme da idemo napred i da naše partnerstvo i prijateljstvo razvijamo.

- Naša ruka je pružena Srbiji i na nama je da idemo napred - poručio je Skat i dodao da bilo koji dogovor Beograda i Prištine mi smo spremni pozitivno da razmatramo.

Američki ambasador je istakao da je važno da se dođe do stabilnog i trajnog rešenja za budućnost regiona jer otvorena pitanja komplikuju suituaciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    28. jul 2018 | 16:46

    Jos je to sumnjikavo ali barem je u americi krenuo napokon teg na nasu stranu,sto nas barem ohrabruje...nadam se da cemo doci do kompromisa i izbeci nove sukobe :-)

  • Konačno,

    28. jul 2018 | 16:09

    Znači Rusima okrećete leđa. Pa srećno vam bilo jer od naroda ste to odavno učinili.

  • Vucko

    28. jul 2018 | 16:56

    Problem je kaze sto Pristina nece da prihvati to kompromisno resenje aman recite koje je to kompromisno resenje koje oni nece da prihvate da svi znaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA