Blokada sa Baltika: Litvanija ne da Srbiji poglavlje 31 - samo je jedan razlog

Otvaranje poglavlja 31 teško pre kraja godine

  • 15

Litvanija je i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima sa EU otvori poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, prvenstveno zbog odnosa Beograda i Moskve, a ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da se to do kraja godine verovatno neće dogoditi.

Britanija udara rampu Srbiji u UN: Ne daju raspravu o Kosovu

- Procedura pregovora je takva da ako polovinom tekuće godine znate da nije usvojen izvestaj onda je jasno da ono teško može da se otvori do kraja godine - kaže Joksimović za "Novosti" govoreći o tome treba li očekivati da se poglavlje 31 otvori do kraja godine i zašto se na izveštaj o skriningu čeka već četiri godine.

- Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same drzave EU morale da se usaglasavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i ocekivanja pojedinih članica prema kandidatima - kaže ministarka.

Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na pitanje da li je Litvanija jedini protivnik unutar EU da Beograd načne i ovo poglavlje, Joksimović objašnjava da pravila EU kažu da je izvestaj sa skrininga za poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave u diplomatskom formatu između njenih 28 članica.

- Treba razumeti da u oceni svakog pitanja od značaja za spoljnu i bezbednosnu politiku članice polaze od sopstvenih nacionalnih interesa i da ga konsenzusom podižu na nivo zajedničke politike EU. Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva - kaže Joksimović.

Ona ukazuje na činjenicu da je Srbija jedna od drzava koje u našem regionu najvise doprinose evropskoj bezbednosti.

- To smo dokazali prilikom predsedavanja OEBS-u tokom migrantske krize, u borbi protiv terorizma...Kao drzava koja nije članica nijednog vojnopolitičkog saveza imamo obavezu i pravo da vodimo računa o sopstvenoj bezbednosti i sopstvenim nacionalnim interesima. Spoljna politika Srbije je u koordinaciji sa tako definisanom politkom nacionalne bezbednsti, a okvir je svakako proces evropskih integracija, koji je naš spoljnopolitičkim prioritet - navodi Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. jul 2018 | 10:59

    LITVANCI NEIZMERNO HVALA !!! MI HOCEMO U BRIKS!! SRBIJA-RUSIJA-KINA!!

  • Мика

    31. jul 2018 | 12:04

    Никад у еу никад у нато!!! Хвала Литванији на подршци.

  • Mita

    31. jul 2018 | 12:03

    Hvala Litvanci činite nam dobro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA