Da li će Vjerica Radeta posle morbidnog tvita uspeti da zadrži svoju fotelju u Skupštini Srbije: Sve zavisi od vladajuće koalicije

Kako će SNS glasati kada inicijativa stigne na dnevni red, možemo da nagađamo posle nedavne osuđujuće izjave predsednika stranke i države Aleksandra Vučića

  • 32

Inicijativu Demokratske stranke da se sa mesta potpredsednice Skupštine razreši poslanica SRS Vjerica Radeta, podržalo je 60-ak poslanika DS-a, Slobodnih poslanika, SDS-a, Narodne stranke, Dosta je bio, SDPS-a, LDP-a, LSV-a, i SDA-a, Kluba samostalnih poslanika i Stranke pravde i pomirenja. Međutim, u slučaju da se članovi parlamenta iz najvećih stranaka vladajuće koalicije ne pridruže predlogu koji je juče predat u Skupštini, radikalka bi na toj funkciji mogla da ostane do oktobra.

Arogantna reakcija Šešelja: Neće da smeni Radetu, brani je besmislenim tvitovima (FOTO) (VIDEO)

To je, naime, najraniji momenat kada bi pitanje njenog razrešenja moglo da stigne na dnevni red, a sve zbog uvredljivog tvita adresiranog na preminulu predsednicu Udruženja "Majki Srebrenice" Hatidžu Mehmedović. Radeta je izjavom "Čitam umrla Hatidža Mehmedovic iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!" uvredila žrtve srebrenačkog zločina, posle čega je postala predmet osude na društvenim mrežama, ali i u celokupnoj javnosti.

Printskin spornog tvita - Foto: Tviter/Vjerica Radeta

Kako će SNS glasati kada inicijativa stigne na dnevni red, možemo da nagađamo posle nedavne osuđujuće izjave predsednika stranke i države Aleksandra Vučića. On je naglasio da će, kada budu videli inicijativu, o njoj raspravljati i doneti odluku.

Prema rečima potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, smena Radete se "nažalost ne očekuje" ali da bi "jako volela da ne bude u pravu".

Dosta je trošenja reči na ono što je napisala Šešeljeva poslanica. Svi smo to osudili, zgražavali se nad napisanim, čudili se kako neko može da urušava naše vrednosti. Puno reči, ali jako malo dela, konkretnih dela, i nema smene Radete s mesta potpredsednice parlamenta. Volela bih da grešim, ali čini mi se da od te smene neće biti ništa - saopštila je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović u Skupštini - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kao neko ko je stalno na tapetu primitivnih uvreda Šešelja i ostalih radikala, ona kaže da se “prostakluk radikala predugo toleriše”.

- Toliko je bilo pretnji, kletvi, uvreda, čak i pretnji smrću meni i ostalim poslanicama, upućenih od strane Šešelja i ostalih radikala, koje su prošle bez ikakve kazne. I onda se pitam zašto bi sad bilo drugačije. Zato mi se čini da je uticaj Šešelja u Skupštini još dovoljno jak da spreči smenu Vjerice Radete - rekla je Mihajlovićeva.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić, kaže za Telegraf.rs da čestita opoziciji na podnošenju inicijativi, pošto je to jedino što je uspelo da ih privuče da dođu uopšte u parlament, ali da nije upoznat sa detaljima.

Vladimir Orlić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Nisam to video, tako da nemam nikakvo mišljenje o nečemu sa čime nisam upoznat - izjavio je Orlić.

Poslanik SPS-a Dejan Radenković takođe je osudio potez funkcionerke SRS-a, dok je potpredsednik socijalista i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao da je važno da društvo osudi bilo kakvu vrstu govora mržnje, ma od koga da dolazi.

On je dodao da nikada nije razumeo govor mržnje, niti je vaspitavan da takve manire podrži.

Branko Ružić - Foto: A. Nalbantjan

Smatra da su narodni poslanici vlasni da iniciraju i razmatraju inicijativu u vezi sa ostavkom Radete, jer su njih građani birali kao nosioce suvererinteta zemlje.

- Međutim, smatram da je mnogo važnije da kao društvo osudimo bilo koju vrstu govora mržnje, ma od koga ona dolazila, a naročito ukoliko se radi o visokom funkcioneru - kazao je Ružić.

Iz vladajuće koalicije zahtevu za smenu zvanično su se pridružili samo poslanici SDPS-a Rasima Ljajića i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Njihovi poslanici u saopštenju su naveli da je Vjerica Radeta "ugrozila ugled i narušila dostojanstvo Skupštine Srbije svirepim vređanjem žrtava Srebrenice i nedopustivim govorom mržnje kojim je povređen Ustav Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    31. jul 2018 | 22:14

    Tu nema sta razmisljati mnogo!Za osudu!!!

  • djape ja

    1. avgust 2018 | 10:23

    Vi iz ds,a i ostali sada pravac u kro,na proslavu oluje,da se malo edukujete,i da naucite kako se brane svoji i vole se

  • Nenad Stanimirović

    31. jul 2018 | 15:24

    Ovakvi ispadi u Skupštini nikako ne bi smeli da se tolerišu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA