≫ 

Tači nastavlja sa provokacijama: Ako bude sporazuma, "Preševska dolina" može da se pripoji Kosovu

Tači je takođe rekao da će se demarkacija sa Srbijom dogoditi i tu će biti korigovanja granica, ne objašnjavajući šta to konkretno znači i o kakvim se korekcijama radi

  • 35

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da ako Kosovo i Srbija postignu o tome dogovor "Preševska dolina" može da se pripoji Kosovu.

KFOR pojačava svoje snage jer očekuje nemirnu jesen: Šta se krije iza dolaska 125 američkih vojnika za helikopterske napade?

Tokom posete Privrednoj komori Kosova, kosovski predsednik je rekao da je zahtev predstavnika Albanaca iz Preševske doline za ujedinjenje sa Kosovom postao institutcionalan. Prema njemu, ukoliko se dve strane sa tim saglase, kako izveštava portal koha, taj sporazum ne može da spreči ni Evropska unija, ni NATO ni SAD.

Iako ne zna tačan datum nastavka razgovora Tači je rekao da će se tokom avgusta i septembra povećati dinamika sastanaka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom.

Foto-ilustracija: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Tači je takođe rekao da će se demarkacija sa Srbijom dogoditi i tu će biti korigovanja granica, ne objašnjavajući šta to konkretno znači i o kakvim se korekcijama radi.

Međutim profesor međunarodnog prava, bivši rektor Univerziteta u Prištini i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani za agenciju Beta kaže da sa ustavnog stanovišta ta su pitanja regulisana članom 18. Ustava Kosova i traže da predstavnici naroda nadlegaju stvari koje se tiču teritorije, političkih alijansi, zaduživanja u inostranstvu i drugo.

- Teritorijalne promene koje se događaju uz saglasnost obeju strane su uvek bile i biće dozvolene. To je bio i stav Badinterove komisije i svakog drugog međunarodnog dokumenta pre i posle toga - rekao je profesor Hasani.

Prema njemu što se tiče normi teritorijalnog integriteta radi se o najstabilnijim i najpreciznijim normama međunarodnog prava.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA