≫ 

Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti - konfederacija, a ako ništa ne može, imamo podelu: Dačić o rešenju za Kosovo

Ovo rešenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva - dodao je on

  • 58

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je ne vidi spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status Kosova, ali kaže i da oni imaju neka “moranja“. Kako kaže, boljeg vremena za rešenje pitanja Kosova neće biti.

Samo slepac ne vidi da je reč o stvaranju "velike Albanije": Dačić o ciljevima Prištine

Dačić je u Jutarnjem programu Prve televizije, a prenosi B92, naveo da će se u narednih nekoliko meseci intenzivirati razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rešenja za status Kosova i Metohije.

Kako kaže, postoje dva razloga za to.

- Prvi razlog je potreba da se dođe do kompromisa, a ne da se ova tema zadržava decenijama unazad i unapred. Drugi razlog je što ističe mandat evropskim organima, Federika Mogerini će morati da ide na izbore. To znači da se intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine, ali nema tog rešenja bez saglasnosti velikih sila - rekao je Dačić.

Kada je u pitanju njegov stav o podeli Kosova, Dačić kaže da je o tome govorio desetak godina.

- Razgovarao sam o tome i sa Dobricom Ćosićem, on mi je pričao kako je o tome govorio sa Miloševićem i Đinđićem... Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti – konfederacije, a ako ništa ne može, imamo podelu - dodao je Dačić.

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodaje da se radovao kada je predsednik Aleksandar Vučić otvorio unutrašnji dijalog, ali da nije čuo nijedan drugi predlog.

- To sam ja rekao, to je moje mišljenje. To nije predlog stranke, ni Vlade. Ja sam to govorio desetak godina, ja sam polazio od praktičnog rešenja. Ovo rešenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva - dodao je on.

Kako kaže, nije on taj koji je otvorio “pandorinu kutiju“, a kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo je proglasiti i nezavisnost Republike Srpske.

- Ja sam govorio o razgraničenju, nisam upotrebio termin podela. Koje su to teritorije, nikada ni o tome nisam govorio. Pitajte narod na severu Kosova šta misli o tome. A Srbi u enklavama na jugu. Čemu oni pripadaju? Oni pripadaju srpskoj pokrajini po našem Ustavu, a gde je to u realnom životu... Taj što živi u enklavi davno je prestao da misli da je to sastavni deo Srbije - naglasio je Dačić.

Kada je u pitanju pozicija SAD o tom pitanju, Dačić naglašava da se njihova pozicija značajno promenila.

- Ja sam razgovarao sa njima više puta, ranije nisu hteli ni da slušaju o tome. Danas su spremni da slušaju o kompromisu. Spremni su za kreativno rešenje, da se na to pitanje stavi tačka ili tri tačke - rekao je on.

Naglašava da ne vidi spremnost prištinske strane na kompromis.

- Ali i oni imaju neka ograničenja, imaju neka moranja. Što se mene tiče, niko iz moje partije nikad nije bio izdajnik, ja ne želim da pobegnem od problema. Ja provodim svaki sat svog radnog vremena da vratim jednu zemlju da povuče priznanje Kosova - naglasio je Dačić.

VIDEO Vučić o planu Angele Merkel za Kosovo:

(Telegraf.rs/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    8. avgust 2018 | 11:16

    Srbija je uvek za kompromis za razliku od ostalih.

  • Tara

    8. avgust 2018 | 11:13

    Srbija se izjasnila da su mir i stabilnost najvažnijii, bitno je da ostanemo na tom putu.

  • Fudbaler

    8. avgust 2018 | 11:58

    Sredili su ga izdajnici jer je smetao tajkunima. Znamo da je smetao svojim najbližim saradnicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA