≫ 

Kosovu Preševo, Srbiji četiri severne opštine: Predlog šest eksperata za razmenu teritorija

Dokument, inače, razmatra mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sa scenarijom za razmenu teritorija, scenarijom bez razmene teritorija, zatim scenario potpune implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i scenario u kojem bi bio zadržan "status kvo"

Šest srpskih eksperata pripremilo je predlog sporazuma o razgraničenju, prema kojem bi Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica, piše danas prištinski Zeri, pozivajući se na dokument u koji su, navode, imali uvid.

Tači nastavlja da kidiše na jug Srbije: Poziva na ujedinjene oko pripajanja "Preševske doline"

Taj predlog deo je obimnog dokumenta pod nazivom "Ekonomski, demografski i socijalni efekti i različiti scenariji za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", a sačinilo ga je, kako tvrdi prištinski list, šest srpskih eksperata, u aprilu ove godine, uz podršku beogradskog Fonda za otvoreno društvo.

Uz objavljeni faksimil dokumenta, Zeri piše da ovaj predlog detaljno razrađuje sve ekonomske, demografske i socijalne efekte normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dokument sadrži 90 strana, a autori su, prema listu, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Stančić.

Dokument, inače, razmatra mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sa scenarijom za razmenu teritorija, scenarijom bez razmene teritorija, zatim scenario potpune implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i scenario u kojem bi bio zadržan "status kvo".

Zeri piše da predlog o razgraničenju podrazumeva da Priština preuzme opštinu Preševo, a da se centralnoj Srbiji pripoje četiri opštine severa KiM.

Foto: Tviter

Navodi se i da bi u tom slučaju Srbija bila "u prednosti" za 2,7 milijardi evra.

- Srbija i Kosovo mogu da postignu sporazum o razmeni teritorija, tako što bi Kosovo preuzelo opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok bi četiri severne opštine (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica) bile pridružene susednoj zemlji - navodi Zeri.

Navodi se i da autori ovog dokumenta konstatuju da u opštini Medveđa živi samo 7,1 odsto Albanaca, te da stoga opcija njenog pridruživanja Kosova nije održiva opcija.

Istovremeno, procenjuje se da u Bujanovcu živi oko 54 odsto albanskog stanovništva, pa bi, kako se navodi, razmena ove teritorije mogla da predstavlja "političku i bezbednosnu pretnju na duži rok".

VIDEO Nećete razgraničenje? A za 40 godina ćemo braniti Vranje:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    15. avgust 2018 | 15:37

    Jel to Novi Sad ne valja? Dajte im malo i od Vojvodine kad vec delite

  • Helena

    15. avgust 2018 | 15:01

    Nasa vlast ce uciniti sve da dodje do najboljeg resenja za KIM!

  • БГ

    15. avgust 2018 | 15:19

    Дајте референдум па да вас видимо, ботови су готови.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA