≫ 

Nemačku brine nešto drugo na Balkanu, a nije Kosovo: Dačić o izjavi Merkelove da nema promena granica

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, poručila da nema promena granica na Zapadnom Balkanu

  • 7

Onaj ko je priznao Kosovo nema šta da govori o nepromenljivosti granica, taj je prekršio taj princip, kaže za N1 šef srpske diplomatije Ivica Dačić i objašnjava da nemačka kancelarka Angela Merkel jeste partner Srbiji, ali da to ne znači da je u pravu.

Nemojte odustati od borbe za nas: Srbi sa Kosova poslali otvoreno pismo Vučiću

Oni smatraju da je to pitanje rešeno i da mi treba samo da priznamo Kosovo, ne pričam o Nemačkoj, nego pričam generalno. Šta sad to znači, da mi sada treba da uvažavamo granice Kosova i Srbije, koje nikada nisu postojale? To je kršenje međunarodnog prava i to je veoma licemerno", rekao je Dačić.

Na pitanje šta sa idejom razgraničenja, kada je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da nema više promena granica na Zapadnom Balkanu, Dačić je odgovorio: "A šta sa idejom raspada Jugoslavije, iako su nemačke države rekle da podržavaju opstanak Jugoslavije, pa su posle tri meseca priznali Sloveniju i Hrvatsku... Pa 2018. je još lakša za tako nešto".

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, poručila da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da nema promena granica na Zapadnom Balkanu-Foto: Tanjug/AP

Dodao je da, ako neko postigne bilateralni sporazum, "šta nekoga briga šta piše u tom sporazumu".

- To se ne tiče neke treće strane. Niko nema prava da se meša oko nečega što je odlučeno i doneto mirnim putem - rekao je Ivica Dačić.

Ministar je objasnio da ne misli da se to što je rekla Angela Merkel odnosilo na Kosovo, imajući u vidu koga je ona primila toga dana, i dodao da njih pre svega brine da li će BiH ostati celovita.

Smatra da bi EU prihvatila sporazum Beograda i Prištine koji bi značio razgraničenje. Kaže da on smatra da je to najjednostavnije rešenje i da to priča već deset godina.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da Albanci imaju spoljnu politiku SAD-Foto: Profimedia

- A da li će do toga doći... Evo posle ovoga što je rekla Angela Merkel, postoje pritisci da se ne razgovara na takav način, videćemo - poručio je on.

Kaže da Albanci nemaju svoju spoljnu politiku i da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao da imaju spoljnu politiku SAD.

- Albanci ako gledaju svoje interese, dogovoriće se sa Srbima - izjavio je Dačić.

Ako SPS izađe iz vlade ko će da brani Vučića?

Ministar spoljnih poslova izjavio je da je SPS pouzdan partner SNS, a da s Vučićem ima prijateljske odnose. Navodi da ih vezuje politika, za koju se "srčano zalaže, možda više i od mnogih iz njegove partije". "Ako mi izađemo iz Vlade, ko će da ga brani", pita lider SPS.

Na pitanje kako je razumeo pošalicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je na konferenciji u utorak rekao "znajući SPS, on ne bi izašao iz vlade ni za šta na svetu", Dačić je rekao da ga Vučić stalno zafrkava što je na političkoj sceni 28 godina, a 25 na vlasti.

Dačić je rekao da je SPS pouzdani partner, a da Vučić i on imaju prijateljske odnose-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ja to shvatam kao dobru stvar, zato što se svako bori da igra u prvoj ligi, pa nisam valjda lud da se borim da odem u drugu ligu... Sa druge strane, znate onu izreku: Ćerku kara, a snajki prigovara... Hoću da kažem, što se tiče SPS, mi smo pouzdani partneri, Vučić i ja imamo prijateljske odnose... Nas vezuje politika, ja se srčano zalažem za tu politiku i ne verujem da postoji bilo ko drugi na političkoj sceni, ko to više radi od mene... Možda i više nego mnogi iz njegove partije, ili iz partija koje su bile na njegovoj listi - rekao je Dačić.

Na konstataciju da je Vučić rekao da bi Dačić odmah promenio partnere, kad bi se za to ukazala prilika, Dačić kaže da je bila reč o šali.

- Ako mi izađemo iz Vlade, ko će da ga brani - upitao je.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA