≫ 

Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja: Američka ambasada reagovala povodom najava korekcije granica

- Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj državi i regionu - kaže se u saopštenju ambasade SAD

  • 3

Američka ambasada na Kosovu je povodom najava promene odnosno korekcije granica između Kosova i Srbije ocenila da je ostavila u rukama dve države da postignu sporazum ali da ni Kosovo ni Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja.

Priština ne želi da oformi ZSO, Đurić otkriva: Pokušavaju da ospore Nacrt statuta, za njih je ovo "ludo i neprihvatljivo"

U odgovoru na pitanje portala Gazeta Ekspres, ambasada je iznela stav u vezi sa poslednjim izjavama političkih lidera oko promene odnosno korekcije granica u kojem ističe da sporazum mora da bude održiv i da ne stvara nove tenzije na Balkanu.

- Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj državi i regionu - kaže se u odgovoru ambasade SAD.

Osim da ne ostavi prostor da planovi o kojima govore predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država, precizira američka ambasada.

Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj državi i regionu-Foto: Tanjug/AP

- Mi ćemo ozbiljno i sa mnogo pažnje i posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti. To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja - kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Takođe ističu da će pustiti strane da se dogovore ali da će o svakom delu konačnog sporazum između Kosova i Srbije dati svoj stav.

- Mi pozivamo strane da uzmu u svoje ruke ceo proces, da smanje negativnu retoriku i da zajedno i konstruktivno rade. U tom smislu ne želimo da budemo deo javne rasprave oko hipotetičkih elemenata rešenja koje može proizaći iz pregovora - kažu iz Američke ambasade.

Protiv promene ili korekcije granica su se ranije izjasnili nemačka kancelarka Angela Merkel i ambasador Velike Britanije na Kosovu  Rori O'Konel.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cajka

    16. avgust 2018 | 18:24

    Samo sto to sto oni zovu Kosovo nije drzava , niti ce ikad biti.

  • Da

    16. avgust 2018 | 16:46

    Sta bi indijanci rekli u ovom slučaju? E tako cemo i mi na kraju... U rezervate...

  • RICINUS

    16. avgust 2018 | 22:27

    Povući se od bilo kakvih pregovora.... Vreme će reći svoje poput pada berlinskog zida... Oni to dobro znaju zato su nervozni i besni a taj bes iskačjuju pretnjama... Neka prete to nije ni prva ni zadnja kroz istoriju srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA