Susret Dačića i Trampovog zeta na radaru američkih senatora: Imaju samo jedno pitanje

Da li se promenila pozicija SAD u vezi sa razmenom teritorija?

  • 4

Filip Kosnet, kandidat za novog ambasadora SAD na Kosovu kaže da je “važno da i Srbija i Kosovo izađu sa kreativnim rešenjima, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija”.

Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja: Američka ambasada reagovala povodom najava korekcije granica

Kosnet je pred Odborom za spoljne poslove u Senatu, gde traje proces potvrđivanja njegove nominacije, govorio o budućem potencijalnom angažmanu na Kosovu i odgovarao na pitanja senatora.

Kopredsedavajući Odbora demokratski senator Kris Marfi upitao je Kosneta da li ima saznanja o tome da se pozicija SAD prema Kosovu promenila i konstatovao da je promenu pozicije i eventualno prihvatanje ideje o razmeni teritorija nagovestio srpski šef diplomatije Ivica Dačić pošto se nedavno u Vašingtonu sreo sa savetnikom i zetom Donalda Trampa Džaredom Kušnerom.

senator Kris Marfi - Printskrin: foreign.senate.gov

Marfija je zanimalo kakva je pozicija budućeg ambasadora na Kosovu u vezi sa razmenom teritorija.

- Pozicija administracije SAD se nije promenila. Naša pozicija je da se podrži dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU. Mislimo da je važno da obe vlade idu napred sa kreativnim rešenjima za dugoročne tenzije između Kosova i Srbije. Kritično je da obe zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija niti bilo šta slično. Želimo da vidimo da li vlade mogu da iznesu i nove ideje u dijalogu. Naš strateški cilj je stabilnost u regionu i da se postigne dugoročno rešenje koje će Srbiju i Kosovo približiti Zapadu - rekao je Kosnet.

Filip Kosnet - Printskrin: foreign.senate.gov

Filip Kosnet je rekao da je prvi put čuo za sastanak Ivice Dačića i Džareda Kušnera i da o tom susretu ne zna ništa.

U uvodnom izlaganju, Filip Kosnet je istakao da prioritet sa SAD ostaje jačanje dijaloga Kosova i Srbije i njihovo približavanje zapadu, kao i da KFOR ostaje ključan za stabilnost i bezbednost.

Kosnet je takođe rekao da podržava tranziciju bezbednosnih snaga Kosova u vojsku pod okriljem NATO-a sa ograničenim odbrambenim mogućnostima i podsetio da Kosovo treba da nastavi da traži podršku Srba za uspešnu transformaciju bezbednosnih snaga.

Jedan od prioriteta je i jačanje vladavine prava. Kosnet je rekao da će se fokusirati na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije. Istakao je i da će raditi na tome da Vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Nominovani za američkog ambasadora na Kosovu je rekao i da će za njega prioriteti biti borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina.

Filip Kosnet je bio otpravnik poslova u ambasadi SAD u Ankari. Tokom diplomatske karijere radio je u Evropi, Aziji i Bliskom istoku i na višim liderskim pozicijama u Stejt departmentu.

(Telegraf.rs/Glas Amerike)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Браво

    17. avgust 2018 | 13:29

    А тек кад се састане са Трамповом свастиком, то ће бити успех.

  • LAV

    17. avgust 2018 | 12:52

    Bako bako sto su ti toliki oci bako

  • Тодорић

    17. avgust 2018 | 18:53

    Космет је трајно решен након другог св.рата,давањем територије као одштете због наци агресије,а као држави победници... Америка нема право да нам узима ратну одштету у виду територија на Косову,а у корист бивше наци Албаније,јер је то давање ратне одштете нацистичкој бившој држави,што је помало несувисло...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA