≫ 

Postoje ograničenja u pogledu onoga na šta ćemo pristati: Šta je za SAD "prihvatljivo" rešenje kosovskog problema? (VIDEO)

- Ne želimo sporazum koji će da stvori više problema - izjavio je Greg Delavi

  • 4

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi, smatra da je u vezi sa rešavanjem kosovskog problema potreban dogovor koji neće stvarati nove probleme u regionu i dodaje da su SAD spremne da pomognu da se postigne sporazum koji je "primenjiv, trajan i koji doprinosi stabilnosti u regionu".

Mogu li Beograd i Priština sami do sporazuma? Vašington i EU žele jasne rezultate, a ne konflikte čije se rešenje godinama odlaže

- Verujemo da suština sporazuma između Kosova i Srbije mora da dođe od samih strana. Ali postoje ograničenja u pogledu onoga šta ćemo da prihvatimo. Svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu - rekao je on u video-poruci.

Prema njegovim rečima, poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije nikome od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje su se mogle čuti u lošim starim danima komunizma.

- Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive - poručio je on iz Prištine.

Poslednjih nedelja bilo je retorike koja nije nikome od pomoći-Foto: Facebook/kosovo.usembassy

Delavi je izjavio da "ne želimo da se vratimo u stare dane" niti da dobijemo sporazum koji će da stvori više problema nego što će ih rešiti.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    17. avgust 2018 | 20:45

    Ево,господине Делави,ја постављам јасна питања: 1. На основу чега је Немачка признала бившу савезницу Хрватску,без решених граница,без решених дугова итд.и тиме изазвала рат,зар не? 2. На основу чега је Немачка признала независност аутономној покрајини Србије,ОПЕТ кршећи међународно право,и ОПЕТ без решених граница,и решених имовинских потраживања државе која НЕЋЕ да поклони своју територију народу суседне државе,јер је то ОПЕТ противно међународном праву; наиме,не може мањина из суседне државе да анектира део територије друге државе за себе. Али,не брините,волимо и ми Вас.

  • Milisav

    17. avgust 2018 | 20:17

    Vasa Ekselencijom molim vas da razumete da ste vi za Srbe samo drugi od dva ambasadora koje je SAD postavila u Srbiji. Vi trazite da se vodi racuna o tome kako i sta se prica, i koristite reci "must stop". Srbi ne razumeju takav razgovor, i ne prihvataju vase shvatanje znacenja srpske reci "Kosovo". Pri tome vas potsecamo da ta rec moze da se prevede na Engleski, ali ne i na Siptarski.

  • Тодорић

    17. avgust 2018 | 19:50

    Господине Делави,и Ваша држава је гласала да Србија као ратну одштету добије територије на Косову. Па ваљда ви као амбасадор Америке,нећете кршити решења своје државе,побогу?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA