Kosovo na korak od vizne liberalizacije: Da li će Evropska komisija 29. avgusta dati konačnu reč?

Iako Evropska unija još nije zvanično potvrdila kada bi Kosovo moglo dobiti viznu liberalizaciju, zvaničnici EU su uvereni da su ispunjani kriterijumi, a da su sve ostalo proceduralna pitanja

  • 58

Posle davanja pozitivne preporuke za vize od strane Evropske komisije, 29. avgusta ove godine kosovski vizni proces će se naći kao tema sastanka Evropskog parlamenta, prenose prištinski mediji i navode da bi to značilo da će građani Kosova do "leta 2019. godine moći slobodno da se kreću kroz zemlje EU".

Bez ZSO nema razgovora o Tačijevom planu: Beograd ne prihvata nikakve predloge pre nego što Priština ispuni svoje obaveze

Iako Evropska unija još nije zvanično potvrdila kada bi Kosovo moglo dobiti viznu liberalizaciju, zvaničnici EU su uvereni da su ispunjeni svi kriterijumi, a da su sada sve ostalo proceduralna pitanja.

Međutim, stručnjaci pitanja integracija i migracija tvrde da do leta sledeće godine građani Kosova neće imati mogućnost slobodnog kretanja u zemljama EU jer se procedura za vizu Kosova može produžiti.

Iako Evropska unija još nije zvanično potvrdila kada bi Kosovo moglo dobiti viznu liberalizaciju, zvaničnici EU su uvereni da su ispunjeni svi kriterijumi-Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedavno je ocenio da je podrška koju Prištini pruža Vašington u procesima liberalizacije viza, okončanja dijaloga sa Srbijom i približavanja EU i NATO, "od životne važnosti za Kosovo i njegove građane".

Šta je vizna liberalizacija?

Vizna liberalizacija podrazumeva slobodu kretanja u zemljama Šengenske zone i omogućava putovanje bez vize do 90 dana (svakih šest meseci) a ne dozvolu za rad ili pravo da se živi u bilo kojoj od država, deo Šengenske zone. Države u koje se može putovati bez viza su države Evropske unije.

VIDEO: Užasan život Srba na Kosovu - Albanci ih KAMENOVALI jer slave slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velizar

    18. avgust 2018 | 14:23

    Nema šanse da im daju viznu liberilazaciju!

  • maja

    18. avgust 2018 | 14:15

    Neka samo neka putuju u Evropu pa cemo onda cuti sta Eu ima da kaze

  • ZLATAN

    19. avgust 2018 | 16:53

    Evropa je već odavno iznutra trula,ali još uvek nije toliko zastranila da takozvanoj državi Kosovo da viznu iliberizaciju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA