≫ 

Srbija nikada neće biti deo koalicije protiv Turske: Dačić na otvaranju Konzulata Srbije u Antaliji (FOTO)

- Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja - izjavio je Ivica Dačić

  • 2

U Antaliji je danas otvoren konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Fikretom Ozturkom. Konzulat je otvoren u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, a događaju je prisustvovao veći broj zvanica iz antalijske provincije, među kojima guverner i gradonačelnik Antalije i istaknuti privrednici iz ovog dela Turske.

Strani mediji: Zahvaljujući Vučićevoj spoljnoj politici Srbija je uspela što nijedna druga država nije

Dačić je nakon ceremonije otvaranja Konzulata Srbije u Antaliji, s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom održao zajedničku konferenciju za novinare.

- Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja - izjavio je Dačić.

Poželeo je mnogo sreće počasnom konzulu Fikretu Ozturku u radu i zahvalio na prihvatanju odgovorne dužnosti. Dačić je uveren kako će Ozturk i njegova porodica doprineti uspostavljanju tešnjih veza i saradnje dve zemlje.

Ukazao je kako je u Srbiji prošle godine zabeleženo gotovo 100.000 turista iz Turske, ali i na brojne turiste iz Srbije u Turskoj.

Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske-FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

- Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja. Uveli smo takođe, režim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje našu saradnju - dodao je Dačić.

Dačić je ukazao na trud da saradnja obuhvati sve oblasti, od politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta.

- Vi znate da ovde u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju poreklo iz naše zemlje. Istorijska kretanja su bila takva da ima dosta naših ljudi, s našim poreklom koji ovde žive. Takođe, postoji i u našoj zemlji i jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj. Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske - smatra Dačić.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je kako su veze sa Srbijom odlične.Turski ministar je izjavio kako je s kolegom iz Srbije razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Zaista je veličanstven nivo na koji su za kratko vreme došli odnosi dve zemlje, bilateralni odnosi su savršeni-FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

- Zaista je veličanstven nivo na koji su za kratko vreme došli odnosi dve zemlje. Bilateralni odnosi su savršeni - izjavio je Čavušoglu.

Ukazao je na to kako prijateljstvom lidera dve zemlje i radom vlada dolazi do konstantnog napretka u ekonomskim odnosima i da je obim bilateralne trgovine dosegao gotovo milijardu dolara. Cilj su, ističe Čavušoglu, tri milijarde dolara u prvoj etapi.

Podsetio je na brojne turske preduzetnike koji sve više ulažu u Srbiju, kao i na broj turista iz Turske, koji posećuju Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Podsetio je na postignuti dogovor kada je reč o projektu autoputa Beograd-Srbija i podršku Turske.

Turski ministar je srpskom kolegi poklonio dres Bešiktaša, protiv kojeg će Partizan igrati 23. augusta.

VIDEO: Erdogan: Auto-put između Beograda i Sarajeva biće autoput mira

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1244

    19. avgust 2018 | 22:52

    A sto su prijatelji priznali tzv Kosovo?

  • Klimt-Bec

    21. avgust 2018 | 06:56

    Ma da icicemo protiv Amerike i Trampa, a sto je taj isti Pasa medju prvima priznao Kosovo Republjik to nema veze??? Sada kada mu gori pod nogama trazi saveznike, cak i u onima kojima je cinio zlo! Vidi se Dacicu, da je Diplomatija za tebe Spansko selo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA