≫ 

Od Pariza preko Dejtona do Kumanova: U poslednjih 100 godina nijedan sporazum u vezi Srbije nije potpisan bez saglasnosti Amerike

Sjedinjene Američke Države su pokazale i pre sto godina i devedesetih godina prošlog veka da su vodeći faktor bez koga nije moguće postići rešenje

  • 7

Diplomatski odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Srbije uspostavljeni su pre 137 godina. Najvišu tačku su verovatno dostigli pre sto godinu, kada se srpska trobojka zavijorila iznad Bele kuće, što je ovog leta i svečano obeleženo. U tih sto godina stao je ogroman broj istorijskih događaja, koji su u mnogome kreirali sudbinu naše države. U istom vremenskom periodu nijedan sporazum koji se tiče Srbije, u ma kom državnom uređenju ona postojala, nije potpisan, a da saglasnost nije dala Amerika. Aktuelni dijalog Beograda i Prištine se vodi pod pokroviteljstvom Brisela. Ipak, zaočekivati je da će dogovor morati da aminuje Vašington.

Srbija sada gleda u Trampa: Preostali i najjači adut u borbi za razgraničenje?

Vudro Vilson, 28. predsednik SAD, čiji se mandat poklopio sa trajanjem Prvog svetskog rata, u mnogome je pomogao da se tadašnja Kraljevina Srbija teritorijalno proširi, što je dogovoreno na Pariska mirovna konferencija 1919. godine i potvrđeno kroz mirovne sporazume između Saveznika, kojima je pripadala naša država i poraženih Centralnih sila.

Vudro Vilson i njegov kabinet tokom Velikog rata. Foto: Wikimedia Commons/G. V. Buck. From U. & U.

O sudbini tadašnje Jugoslavije posle Drugog svetskog rata se govorilo i na Teheranskoj, Krimskoj i Potsdamskoj konferenciji. Uz SSSR i Veliku Britaniju, nezaobilazan faktor na njima su bile SAD. To je sve verifikovano i kroz Pariski mirovni ugovor 1947. godine.

Paraf predstavnika SAD našao se i na Londonskom sporazumu, koji je potpisan je 5. oktobra 1954. godine u Londonu između FNR Jugoslavije, Republike Italije, Velike Britanije i pomenuti Sjedinjenih Američkih Dražava.

Ovim sporazumom je utvrđeno da Zona A Slobodne Teritorije Trsta prelazi pod civilnu vlast Italije, a Zona B pod civilnu vlast Jugoslavije.

I Balkanski pakt, odnosno vojno-politički savez Jugoslavije, Grčke i Turske, dogovoren godinu dana ranije, u mnogo je bio potpisan pod sponzorstvom Vašingtona.

Usledile su teške devedesete godine prošlog veka. U tom periodu su potpisan Dejtonski mirovni, Erdutski i na kraju Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu. Ključnu ulogu su odigrale Sjedinjene Američke Države, odnosno administracija Bila Klintona.

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma - Foto: WIkimedia U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

- Sjedinjene Američke Države su pokazale i pre sto godina i devedesetih godina prošlog veka da su vodeći faktor bez koga nije moguće postići rešenje. I BiH, i Kosovo i Makedonija, sve se opet okončalo zahvaljujući SAD i zato što su zapravo dale neku vrstu konkretnih rešenja - kaže za Telegraf.rs, Dragan Đukanović, profesor na FPN i potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Dragan Đukanović - Foto: Medija centar Beograd

U tom smislu, Đukanović očekuje i da će očekivani sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa biti potpisan uz aminovanje Vašingtona.

- U svakom slučaju će SAD, iako nisu glavni posrednik u pregovorima, imati značajnu ulogu. One će biti prilično značajne i uticajne, jer su i u dosadašnjem procesu normalizacije imale istaknutu ulogu - napomenuo je Đukanović.

Nedavno je i Dragan Šormaz, narodni poslanik i predsednik Grupe prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije za Telegraf.rs rekao da međunarodna pozicija bilo koje države u svetu zavisi od odnosa sa Amerikom.

Dragan Šormaz - Foto: Nikola Tomić

- Neki to ne mogu da shvate već 30 godina u Srbiji. Naš je interes da se sa njima dogovoramo i ubeđujemo. Ali, to ne može ako su oni naši "neprijatelji" i stalno pod udarima pojedinih tabloida i nekih političara. To nisu dobronamerni odnosi. Mi sebi moramo da priznamo šta su Sjedinjene Države i da ih zamolimo za pomoć u ovoj situaciji - zaključio je Šormaz.

VIDEO Srbi će biti u EU, ali je pitanje da li će biti kao narod ili kao država: Šormaz o najvećem problemu društva

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    20. avgust 2018 | 18:06

    Te sporazume samo mi poštujemo i niko više. Poštujemo ih isključivo na našu štetu, pa nes svi u tome svesrdno podržavaju. Najviše Amerika

  • Nikolas

    20. avgust 2018 | 18:25

    100 GODINA PRIJATELJSTVA SRBIJE I AMERA JE NAJBOLJE OPISAO DR.MAKORMIK U DELU-,HRVATSKA POD ANTOM PAVELICEM, -TU SE VIDI DUBINA PRIJATELJSTVA I TO TREBA SVAKI SRBIN DA PROCITA!!

  • Тодорић

    20. avgust 2018 | 17:46

    Ми смо обожавали Америку пре него што нас је зверски бомбардовала вољом Клинтонових,и без разлога,јер свака држава има право да се бори против терориста,осим Србије,којој је то право укинуто. Терористичкој овк,регистрованој као терористичка организација у Америци,дата су са стране Клинтона већа права него држави Србији,чије грађане је овк убијала,жене и децу такође,геноцид над већинским становништвом,људима,отетим,су на живо вађени органи,зверски су мучени пре смрти,гледајући како умиру,свесни и у ужасним боловима...Клинтон нам је убио 79 бебица,озрачио целу државу,али и околне државе( ветар,кише,реке,подземне воде),а затим нам одузима покрајину и даје је мањини као независну државу,која се граничи са државом исте већине,Албаније. Па где је ту Српско право и власништво? Како да волимо,или поштујемо Американце,који нам отимају територије које дају као награду бившим фашистима,од којих смо као ратну одштету добили те територије? Па Извините,ало по мени,Клинтон је урадио ствар у складу са својим изгледом,УЖАСНО КРШЕЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА,и ако буде љубазан,Трамп ту грешку може да исправи само враћањем у претходно стање,Албанцима аутономија на делу Косова док се не цивилизују,а Србима њихово право да имају у свом власништву своју земљу,коју су заслужили животом и крвљу грађана кроз ратове,значи историјски доказано СРПСКО ПРАВО НА СРПСКУ ЗЕМЉУ.Господину Трампу све најбоље,за Меланији поздрав од нас,нека њу пита,она зна.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA