Sada smo u Beogradu, a ne na Kosovu, gde nismo išli nikada: Gana će razmotriti povlačenje priznanja (FOTO)

Znam da je odluka koja je doneta bila prepreka razvoju naših odnosa, rekla je šefica diplomatije Gane

  • 53

Gana će definitivno ponovo razmotri ranije donetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, izjavila je danas u Beogradu ministarka ministarka inostranih poslova i regionalnih integracija Gane Širli Bočvej.

Nadamo se da će Gana razmotriti povlačenje priznanja Kosova: Vučić razgovarao sa Širli Ajorkor Bočvej (FOTO)

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, istakla da nema ovlašćenje da donese odluku o povlačenju priznanja, te dodala da je razgovarala sa članovima njene vlade i da će po povratku biti jasna u iznošenju stava po ovom pitanju.

- Znam da je odluka koja je doneta bila prepreka razvoju naših odnosa. Ali mi smo ovde, nismo otišli na Kosovo. Niko iz naše vlade nije posetio Kosovo - podvukla je ona, uz podsećanje da je odluku o priznanju KiM donela prethodna vlada.

Bočvej i Dačić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dačić i Bočvej su istakli da dve zemlje žele da revitalizuju svoje odnose.

- Bivša Jugoslavija i Gana bile su jedni od osnivača Pokreta nesvrstanih. Odnosi su bili brilijantni, Gana je bila prva zemlja Afrike koja se izborila za svoju nezavisnost pre 60 godina. Mi ćemo sledeće godine obeležiti 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa tadašnje Jugsolavije, sadašnje Srbije i Gane. Predsednici dve zemlje Tito i Krumah su bili veliki prijatelji. Ponosni smo na našu istoriju i saradnju koja datira iz tog perioda - objasnio je Dačić.

Rekao je da dve zemlje žele da revitalizuju svoje odnose koji su narušeni pre šest godina odlukom vezano za priznanje Kosova.

- Doneli smo odluku da revitalizujemo naše odnose, da ih poovo dovedemo na nivo na kojem su bili za vreme Tita i Krumaha, i da se trudimo da budu još i bolji od toga - naglasio je on.

Dačić i Bočvej - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ukazao je da ne misli samo na političke odnose, već i ekonomske, podsećajući da je trgovinska razmena dve zemlje za vreme Jugoslavije iznosila 80 miliona dolara godišnje, a da je prošle godine bila na nivou svega 10 miliona evra.

Dačić je naglasio da postoji ogroman potencijal.

Preneo je da je predsednik Aleksandar Vučić pozvao u Srbiju svog kolegu iz Gane, i da će se raditi na tome da se oni sretnu tokom Generalne skupštine UN.

Odlučeno je i da se reaktiviraju mešoviti komitet za saradnju, koji su imali poslednju sednicu 1998.godine.

- Prijateljstvo treba negovati. Želimo da naši prijatelji budu sigurni da će u nama imati poudzanog partnera, koji će se rukovoditi zajedničkim interesima - rekao je on.

Podsetio je da je Srbija donela odluku 2010. da otvori ambasadu u Gani, ali zbog događaja oko priznanja Kosova ona nije realizovana.

- Ne želimo da vršimo pritisak, niti je glavna tema oko koje pričamo Kosovo. To je njihova odluka, a mi bismo voleli da još jednom analiziraju situaciju koja je sada mnogo drugačija, jer se traga za rešenjima i vodi dijalog. Voleli bismo da se preispita odluka koju je donela prethodna administracija - istakao je on.

Sa koleginicom iz Gane je, kazao je, razgovarao o tome da Srbija stipendira 10 studenata iz Gane, koji već studiraju u našoj zemlji.

- Sa Ganom smo jedini problem imali u fudbalu, ali pošto je naš čovek bio trener to smo preboleli - našalio se ministar.

Bočvej, koja je sa Dačićem potpisala Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama, posebno je pohvalila toplu dobrodošlicu i rekla da Gana želi da povrati odnose sa svojim prijateljima od ranije.

Dačić i Bočvej su potpisali sporazum - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Rekla je da Gana želi da ima dobre odnose sa Srbijom, jer je smatra saveznikom, a uz to postoje brojne oblasti za saradnju u korist građana dve zemlje.

Prema njenim rečima mapa puta za revitalizaciju odnsoa je postavljena, i uverena je da ništa neće moći da spreči njenu realizaciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • paramonte

    20. avgust 2018 | 19:00

    Sta ce na KiM,to je nepostojeca drzava.

  • Mare

    20. avgust 2018 | 16:59

    Polako se ceo svet opamećuje...Sve je više država na našoj strani!

  • Milenko

    20. avgust 2018 | 18:21

    Mnoge drzave su na precac donele odluku o priznavanju Kosova, sad je doslo vreme da preispitaju svoje stavove i odluke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA