Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde: Haradinaj preti novim ratom

- Hašim Tači ima poverenje kosovskih institucija u pogledu dijaloga za uzajamno priznanje sa Srbijom, ali ne i za pregovore o granicama - naglasio je Ramuš Haradinaj

  • 44

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da niko nema pravo da razgovara o granicama Kosova i dodao:

- Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde, niko drugi nije ovde - rekao je Haradinaj, prenela televizija RTK 2.

Država razmatra ponovno uvođenje vojnog roka: Vučić otkrio kada bi to moglo da se dogodi (FOTO) (VIDEO)

Kosovski predsednik Hašim Tači ima poverenje kosovskih institucija u pogledu dijaloga za uzajamno priznanje sa Srbijom, ali ne i za pregovore o granicama, naglasio je Haradinaj.

On je dodao da će biti smatrano nacionalnom izdajom ako neko pokuša da "pomeri granice".

Kako je rekao Haradinaj, svako ko želi da pomera granice, treba da zna da pokreće novi rat, preneo je RTK 2.

Haradinaj tvrdi da "Kosovo ima ustavnu obavezu da zaštiti svakog građanina svoje teritorije".

Granični prelaz Jarinje-Printskrin: Tanjug

- Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde, niko drugi nije ovde. Mi imamo pravo na samoodbranu. To ne sprečava pravo NATO da se brani. Ako napadne Srbija, NATO će pomoći ako može, ako ne, kazaće "Srećno" - rekao je Haradinaj.

Kako je rekao, ideja da se Preševska dolina priključi teritoriji Kosova je nešto što je nemoguće postići.

Priznanje treba da bude, rekao je Haradinaj, između dve države sa sadašnjim granicama, bez ikakvog pomeranja.

- Znate šta znači dirati teritoriju i niko nema ovakav mandat da pregovara o teritoriji Kosova. Dijalog je politički samo za uzajamno priznanje. Želja ostaje, ali da bi se pomerala ova teritorija Kosova, nema mandat ni predsednik Tači, niti bilo ko drugi - rekao je Haradinaj.

Ni predsednik Tači niti bilo ko drugi nema mandat da pomera ovu teritoriju Kosova-Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, "uzećemo dolinu rado, ako nam je Srbija da, želeći to, ali niko nema pravo da pregovara o nezavisnosti teritorije Kosova koja je proglašena 17. februara".

On je rekao da su izgubljeni životi "za ove granice, za ovu realnost" i da bi preispitivanje tog postignuća bila greška za Prištinu.

- Mi prepoznajemo da Albanci i svi ostali ovde žive i poštuju druge zajednice, ali je rasprava o pomeranju teritorije nacionalna izdaja - rekao je Haradinaj.

On je naglasio da ko god govori o granicama čini "nacionalnau izdaju" i dodao da "pomeranje sadašnje teritorije zemlje ili operacija na postojećoj teritoriji zemlje ili akcija protiv teritorije na kojoj smo proglasili nezavisnost - predstavlja izdaju".

Tači bi otvaranjem ove teme bio protiv odgovora Beogradu da na kraju "niko nikome ne bi trebalo da da ništa"- rekao je on i dodao da je kršenje (integriteta) teritorije zemlje poziv na rat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA