≫ 

Da li se u ovom trouglu nalazi ključ za rešenje kosovskog problema: Vučić u diplomatskoj ofanzivi

U prepunoj agendi šefa srpske države u oči upadaju susreti sa tri globalna lidera, sa kojima će se videti po dva puta

  • 22

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića do kraja godine očekuju brojni i značajni susreti sa svetskim liderima, koji pre svega imaju za cilj da ojačaju poziciju Beograda u ključnoj fazi dijaloga sa Prištinom. U prepunoj agendi šefa srpske države u oči upadaju susreti sa tri globalna lidera, sa kojima će se videti po dva puta. Reč o razgovorima sa predsednicima Rusije, SAD i Francuske. Da li će se u ovom trouglu tražiti konačno rešenje za Kosovo i Metohiju.

Od Pariza preko Dejtona do Kumanova: U poslednjih 100 godina nijedan sporazum u vezi Srbije nije potpisan bez saglasnosti Amerike

Prema informacijama koje su za sada dostupnoj srpskoj javnost, ali i prema izjavama samog Vučića, u septembru ga očekuju susreti sa Vladimirom Putinom u Rusiji, kineskim predsednikom Sji Đinpingom u Kini i Donaldom Trampom u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Zatim se u novembru očekuje dolazak Putina u Beograd na vojnu paradu povodom stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata, da bi koji dan kasnije imao susret sa Makronom i Trampom u Parizu na istovetnoj proslavi.

Vučić i Makron - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Decembar je rezervisan za drugi susret sa francuskim predsednikom, ovog puta u Beogradu.

Iz navedenog se zaključuje da će Vučić imati po dva susreta "oči u oči" sa Putinom, Trampom i Makronom. Pitali smo analitičare, da li u ovom trouglu leži rešenje kosovskog čvora.

Ova godina je izuzetno bitna za budućnost regiona, kao i za budućnost dijaloga Beograda i Prištine i u tom smislu septembar je jedan od bitnih meseci, u kome će se nastaviti pregovori uz EU kao posrednika.

- Evidentno je da se u ovom trenutku pregovara samo na najvišem političkom nivou, što je jedini garant da može doći do nekakvog komrpmisnog rešenja, koji bi zadovoljio sve strane u pregovaračkom procesu i koji bi ovu temu skinuo sa političke agende uslova Srbije u procesu evrointegracija - kaže za Telegraf.rs, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Aleksandra Joksimović - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona napominje da je veoma važno ostvariti direktan kontakt sa ključnim međunarodnim akterima.

- Bez obzira na ponovljene izjave zvaničnika međunarodne zajednice da će sve zavisiti od direktnog dogovora Beograda i Prištine, zapravo se radi o tome da ono što bude kompromisno rešenje, može uticati na mnoge druge dogovore i pregovore vezane za različita krizna područja i zamrznute konflikte u svetu - ukazala je Joksimović.

Vučić i Tramp - Foto: Tanjug/AP

U tom kontekstu, rekla je ona, važno je da Srbija iskaže svoj stav pred ključnim zvaničnicima, koji u procesu na direktan ili posredan način učestvuju.

- Sa druge strane važno je da osluškuje šta je to što je za one aktere, koji na proces mogu presudno uticati, prihvatljivo, odnosno - šta Srbija u svojoj pregovaračkoj poziciji može da postavi tako, da postigne nekakav maksimum iz jedne suštinski teške pozicije, u kojoj pokušava da pronađe pojedine adute kojima će pred međunarodnom zajednicom, pre svega izdejstvovati bolje uslove za život Srba na KiM - izjavila je predsednica Centra za spoljnu politiku.

To u svakom slučaju zvuči kao trougao, u kome su obuhvaćeni mnogi značajni faktori, ali veličina svih učesnika još uvek ne garantuje rešenje, smatra Dušan Gujaničić iz Instituta za političke studije.

- Teško će se doći do nekog kompromisnog rešenja i uz pojačanu diplomatsku aktivnost, jer mi je za sada teško da poverujem da Albanci hoće da prihvate ikakav kompromis - pojašnjava svoj stav Gujaničić za naš portal.

Dušan Gujaničić iz Instituta za političke studije-Printskrin: Telegraf

Prema njegovim rečima, Vučić "igra" na kartu Makrona, kao ojačanog evropskog igrača.

- Njegova spoljnopolitika je nešto jača u odnosu na Merkelovu. Tu je i Trampova ideološka neodređenost. Zato verovatno smatra da sa ljudima, koji imaju dosta pragmatičan pristup, može nešto da postigne. To je jedna hipoteza koja može i ne mora da se ostvari - zaključio je Gujaničić.

VIDEO: Vučić o planu Angele Merkel za Kosovo

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    21. avgust 2018 | 21:10

    Dobri odnosi sa velikim svetskim silama mogu nam samo koristiti.

  • Milan Savić

    21. avgust 2018 | 22:04

    Oni su ključni igraci, tako da je moguće rešenje.

  • slava

    22. avgust 2018 | 07:15

    Aleksandar Vučić je državnik koji nam je do sada pokazao ne samo sposobnost i veštine koje političar treba da poseduje, već harizmu i dobru volju za rešavanje svih problema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA