Pacoli otkrio da potiče iz pravoslavne porodice i šokirao izjavom o srpskim crkvama na Kosovu: Njih su gradili i Albanci

- Potrebno je da budemo članice u međunarodnim organizacijama, koje su nam važne - izjavio je Bedžet Pacoli

  • 13

Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli rekao je u današnjem obraćanju u Predsedništvu EU u Beču da crkve na Kosovu nisu srpske, već i srpske i albanske.

Još je rano govoriti o postizanju dogovora, ali nisam siguran da druga strana želi kompromisno rešenje: Dačić "preispituje" namere Prištine

Kao primer za svoje tvrdnje je naveo crkvu u Dečanima za koju, kako kaže, postoji dokaz da su je gradili zajedno Srbi i Albanci.

Dodao je da je i njegova porodica bila ranije pravoslavne vere, ukazujući da ne treba deliti građane po veri ili poreklu.

- Od proglašenja nezavisnosti nije bilo krivičnih dela Albanaca prema Srbima. To pokazuje da se poštuju Srbi i Albanci. Ja živim u Čaglavici, nemam nikakav problem sa Srbima - kazao je Pacoli.

Najavio je da će iduće godine Priština ponovo podneti zahtev za članstvo Kosova u UNESKO.

- Potrebno je da budemo članice u međunarodnim organizacijama, koje su nam važne - objasnio je on.

Pacoli se protivi ideji korekcije granice: Rešenje je u formiranju zajedničke ekonomske zone 

Kosovski ministar inostranih poslova izjasnio se danas protiv ideje korekcije granice Kosova i ocenio da je rešenje u uspostavljanju zajedničke ekonomske zone.

Pacoli je, u izjavi za Tanjug u Beču, gde je imao obraćanje u predstavništvu EU, kazao da ne treba da imamo podele na osnovu etničke pripadnosti, jezika, vere i svega drugog, već da moramo zajednički da živimo, i da treba da se posvetimo privredi.

Pacoli se protivi ideji korekcije granice, smatra da je rešenje u formiranju zajedničke ekonomske zone-Foto: Google.rs/maps

U obraćanju u Predstavništvu EU u Beču, Pacoli je, takođe, rekao da je njegovo lično mišljenje da ne treba deliti građane Kosova, već da im je neophodno ponuditi bolji život kroz jačanje ekonomije.

- Ne treba da delimo građane, već je neophodno da budemo bliži. Nadam se da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači to uvideti. Kosovo i Srbija žele da budu deo EU, a Evropa je multietnička, multikonfesionalna, ne deli naroda - objasnio je on i dodao da umesto toga treba uspostaviti slobodnu ekonomsku zonu, čime bi se privukle investicije i poboljšao životni standard građana.

Promena granica, prema njegovim rečima, ne može biti "budućnost", već treba da se okrenemo ekonomiji, pošto kada se živi bolje građanima neće biti važno gde žive.

- Srbija želi sever, a ako ga damo šta će biti sa ostalim Srbima u preostalih šest opština na jugu. Ako Srbija misli da je Kosovo deo njene teritorije neka progalsimo zajedničku ekonomsku zonu - poručio je on.

Ako Srbija misli da je Kosovo deo njene teritorije onda progalsimo zajedničku ekonomsku zonu-Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ukazao je da Priština sa Beogradom razgovara trenutno o konačnom rešenju problema, i da se nada da će "Dan D" uslediti narednih dana ili meseci.

- Nadam se da ćemo okončati pregovore mirovni sporazum sa Srbijom, koji će doneti odrzivi mir i stabilnost. Nije normalno nemati dobre onose sa Srbijom, koju prihvatamo kao najvažniju zemlju u regionu, kao najvažnijeg partnera, ali isto tako Srbija mora da prihvati da je nezavisnost Kosova činjenica. Na osnovu te dve činjenice treba da gradimo našu budućnost - objasnio je on.

Pacoli je kazao da podržava dijalog i Tačija, istakavši da je to važno za Kosovo kako bi postalo članica međunarodnih organizacija.

Pacoli kritikuje Dačića: Troši ogroman novac kako bi zemlje povlačile priznanje Kosova

Pacoli je u Beču izjavio da šef srpske diplomatije navodno troši ogromne pare da zemlje povlače priznanje nezavisnosti Kosova.

- Garantujem da nije nijedna zemlja povukla priznanje. Moraju da nas obaveste da nas više ne priznaju, a nismo dobili kao našeg glavnog partnera, koji je važan za našu ekonomiju, obaveštenja. Dačić je puštao lažne vesti - rekao je on.

pacoli tvrdi da Ivica Dačić troši ogromnu količinu novca kako bi lobirao kod država da povlače priznanje Kosova-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

U svom govoru on je ukazao da je prioritet Kosova približavanje EU i pozva je Brisel da ne drži Kosovo izolovano, već dopusti da Priština napreduje zajedno sa ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana.

- Bez Zapadnog Balkana, a tako i Kosova Evropa neće biti potpuna, i kao pazel neće biti stabilna ako joj nedostaje neki deo - objasnio je Pacoli.

Poslanik Mandl rekao je da je najpre bio začuđen kada je čuo za ideju razmene teritorija, ali da je, kada je malo podrobnije razmislio bio ohrabren što Beograd i Priština o nečemu razgoavraju.

- Kakvu god da imate agendu dobro je da se razgovara i pregovara. To je početak drugačijeg odnosa Beograda i Prištine - uveren je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikabg

    31. avgust 2018 | 14:35

    Gospodine Pacoli, Pravoslavne crkve su gradili Srbi. Ako ste bili Srbin zasto ste promenili veru? Sa novom verom gradili ste nove crkve-dzamije. To su sada vase bogomolje! Ne prisvajajte nesto sto nije vase!

  • Putin R.S

    31. avgust 2018 | 15:00

    I tvoj predsednik je Srpskih korena. Paradeda mu je bio pravoslavni svestenik, a to krije kao zmija noge.

  • Srb

    31. avgust 2018 | 14:23

    Ako ste ih gradili zašto ih 20 godina rušite,palite,skrnavite...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA