≫ 

Amerikanci pojačavaju tempo! Ubrzana šatl diplomatija zbog dogovora Beograda i Prištine: Mičel na telefonu, Skat na terenu

Da se Amerikancima žuri da reše status Kosova, potvrđuje i Skatova najavljena poseta Prištini, prva takve vrste do sada

  • 29

Koliko je postizanje sporazuma Beograda i Prištine u okviru poslednje faze dijaloga važno za Sjedinjene Američke Države, jasno pokazuje ostanak Kajl Skata na mestu američkog ambasadora u Beogradu, uprkos podatku da su sve Obamine diplomate u regionu zamenjene, a da je na njihovo mesto došla nova, Trampova administracija.

Telefonski razgovori Vesa Mičela upućeni Beogradu i Prištini: Nada u postizanje sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja!

Da se Amerikancima žuri da reše status Kosova, potvrđuje i Skatova najavljena poseta Prištini, prva takve vrste do sada, koja ujedno svedoči i o tome da je Skat ne samo duboko inkorporiran u briselske pregovore, već i da se našao u ulozi šatl diplomate (kome je zadatak da ide od jedne do druge strane i usaglašava detalje oko osnovne pozicije, međusobne stavove i pronalaženje rešenja).

I sam Skat je prvi, pre čak četiri meseca najavio šta će biti uloga SAD u postizanju krajnjeg rešenja.

Ne možemo da govorimo o dugoročnom rešenju tog problema bez direktnog dogovora između rukovodstava Beograda i Prištine. To je naš cilj, to je cilj Briselskog dijaloga uopšte. Mi ćemo činiti ono što je u našoj moći, da sugerišemo i predložimo stvari, ili da smirimo situaciju kada je to potrebno i gde imamo uticaj. Na kraju krajeva, to mora biti direktan dogovor između Beograda i Prištine - rekao je Skat krajem aprila za naš portal.

Ovu tezu pojačava i jučerašnja aktivnost pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela. On je telefonirao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i SAD,  o evropskom putu Srbije i o dijalogu Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Posle toga, Mičel se čuo i sa predsednikom kosovskih privremenih institucija Hašimom tačijem, kome je takođe preneo poruku o postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja.

Iz američke ambasade u Beogradu potvrdili su da će Kajl Skat u Prištini održati  nekoliko sastanaka sa kosovskim zvaničnicima i drugim istaknutim ličnostima, kako bi čuo njihove stavove i saznao više o situaciji u regionu.

- Kajl Skot boravi u Prištini u dugo planiranoj uzvratnoj poseti, gde mu je domaćin ambasador SAD u Prištini Greg Delavi - rečeno je Tanjugu u američkoj ambasadi u Beogradu, odakle su rekli da je ovo prva poseta ambasadora Skota Prištini.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Za Aleksandru Joksimović, predsednicu Centra za spoljnu politiku ovo ništa nije novo, jer kako za Telegraf kaže,  SAD od samog početka pregovaračkog procesa imaju svoju veoma jasnu ulogu.

- Svi akteri u pregovaračkom procesu, a to su EU, Beograd i Priština, žele da pokušaju da u određenom vremenskom periodu postignu kompromisno rešenje, koje bi pre svega donelo mir i stabilnost čitavom regionu. Aktivnost svih onih aktera koji su do sada učestvovali u ovom procesu, ili će ih sada dobiti, treba posmatarti kao velike sile koje proces prate, podržavaju svako rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, ali i za njih i sva krizna žarišta na koja može da se prelomi - rekla je ona.

Joksimović je dodala da postoji iskrena želja i politička volja da dođe do rešenja, ali da sve zavisi od toga da li će se pronaći kompromis koji će dovesti da do toga da i Beograd dobije nešto što bi ga pomerilo sa mrtve tačke na kojoj se trenutno nalazi.

VIDEO Vučić u Alpbahu: Razlike između Beograda i Prištine su i dalje veoma velike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Stanimirović

    31. avgust 2018 | 18:36

    Svima je u inte4resu da se pitanje KiM resi u bliskom vremenskom periodu.

  • Fudbaler

    1. septembar 2018 | 01:33

    Samo neka se sprovede dogovor koji je potpisan u Briselu, nravno da se krije mnogo što šta da Srbija ne dobije ništa. Jako je važno da Aleksandar Vučić i Kajl Skot odu do Prištine i pronudi im rešenja.

  • Branko

    1. septembar 2018 | 07:11

    Nadam se da ce uskoro pronaci kompromis i resiti pitanje Kosova, pre svega zbog nasih ljudi na Kosovu, njima ce zivot biti laksi i jednostavniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA