Drenica i selo Banje, mesto koje je stalno posećivao patrijarh Pavle: Istorijski osvrt na uporište terorista i zločinaca (FOTO) (VIDEO)

U prilog tome govori i optužnica koja je podignuta protiv 15 bivših pripadnika OVK, poznatih kao "Drenička grupa", okrivljenih za zločine nad civilima 1998-99. godine na Kosovu

  • 16

Drenica, oblast južno od Ibra, kojoj pripada i selo Banje, sa nevelikom srpskom enklavom, ponovo je danas u fokusu javnosti, 20 godina od prvih sukoba u tom mestu sa pripadnicima OVK, čiji veterani su blokadom puteva onemogućili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti tamošnje Srbe.

Haos na Kosovu: Pucnjava, totalna blokada puteva, naoružani Albanci i zabranjena poseta predsednika Srbije Banjama (FOTO) (VIDEO)

Iz Drenice potiče aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, ali i jedan od prvih vođa terorističke OVK, Adem Jašari.

Poznata, uglavnom, kao svojevremeno uporište terorista i zločinaca.

Vojni veterani terorističke OVK blokirali put kojim bi Vučić trebalo da prođe: Jutros se čuli i rafali (FOTO) (VIDEO)

U prilog tome govori i optužnica koja je podignuta protiv 15 bivših pripadnika OVK, poznatih kao "Drenička grupa", okrivljenih za zločine nad civilima 1998-99. godine na Kosovu, kojom je obuhvaćeno i ubistvo komandanta srpske policije u Glogovcu.

U optužnici, koju je podigao međunarodni tužilac Euleksa Mauricio Salustro, Sabit Geci i Sahit Jašari su optuženi da su fizicki maltretirali i ubili Ivana Bulatovica 1998, a da je Geci, prema iskazu zašticenog svedoka "C", motornom testerom odrubio glavu policajcu.

Drenica, odnosno selo Ludovići blizu Srbice, je područje gde su počeli prvi sukobi policije i tada ilegalne terorističke OVK, 25. novembra 1997.

Tada je grupa pod komandom pokojnog Adema Jašarija u zasedi sačekala policijski konvoj koji se kretao prema selu Voćnjak, gde je dan ranije napadnuta grupa sudskih izvršitelja iz Mitrovice.

Posle višečasovne borbe, snage MUP-a bile su prinuđene da se povuku.

Adem Jašari ubijen je u martu 1998. u jednom kontranapadu srpske policije na pripadnike tzv OVK, kada je praktično počeo krvavi sukob na Kosovu i Metohiji, posle kojeg je usledilo bombardovanje SRJ i masovan egzodus Srba iz južne srpske pokrajine.

Foto: Wikimedia/Bdx

Tokom akcije policije ubijeni su i Jašarijev brat Hamez Jašari kao i većina pripadnika terorističke grupe.

Ovo, inače, nije bio prvi sukob terorističke grupe Adema Jašarija i srpskih snaga bezbednosti.

Prvi put je Adem Jašari opkoljen u selu Prekazu 30. decembra 1991. godine od strane pripadnika službe Državne bezbednosti. Razlog su bile Jašarijeve aktivne veze sa albanskim vojnim sektorom i njegovi česti boravci u Albaniji zarad obavljanja treninga i obuke za terorističke akcije.

Tada je uspeo da se izvuče iz obruča nakon čega su usledile akcije i napadi na srpsku policiju. Ta grupa je bila glavni nosilac terorizma na Kosovu i Metohiji od 1992. do 1997. godine i imali su direktnu pomoć i podršku vlasti u Albaniji.

Paljenje guma i drva na blokadama Foto: AP/Tanjug

Teroristi Jašarijeve grupe s početka su napadali iz zaseda i kada bi bili znatno brojniji, a kasnije su počeli da koriste savremenije terorističke metode.

Zbog toga su u Okružnom sudu u Prištini na po 20 godina zatvora osuđeni Adem Jašari i njegova grupa, a na 10 godina je osuđen i Hašim Tači.

Na Kosovu i Metohiji danas je, kažu, najteže živeti u srpskom getu - Srbici.

Okupljeni Albanci na putu ka selu Banje Foto: AP/Tanjug

To su zapravo samo dva srpska sela Suvo Grlo i Banje, u širem okrugu - Drenici.

Oko 350 naših sunarodnika svakoga dana suočava se sa krajnjom neizvesnošću i neskrivenom mržnjom najokorelijih albanskih ekstremista.

Malobrojni Srbi žive, postoje i opstaju u takvim uslovima svih ovih godina, u okruženju preko 80 hiljada Albanaca, koliko ih je u dreničkom okrugu.

Mnogi Srbi sa tog područja su ubijeni, ranjavani, a nekima se izgubio svaki trag, tako da ni danas njihove familije ne znaju gde i od koga da traže njihove posmrtne ostatke.

Srbe dreničkog okruga već odavno niko ne čuva, a nekada ih je od Albanaca razdvajala žica, koja je kasnije uklonjena.

Foto: Profimedia/AFP

U selu Banje je crkva, poznata po tome što je u njoj više godina boravio srpski patrijarh Pavle, a kasnije ih je stalno posećivao i boravio po 10-15 dana.

Drenički kraj je, pokazali su to i današnji događaji, kada su predsednika Srbije dočekale blokade na putevima u tom kraju, poznat sada po tome da u njemu Srbi ne znaju za mir, spokoj i sigurnost ni jednog trena.

A sela poput Šipolja, Ljušte, Brabonića, Prekaze, Klina, Keć-Potok, Čubrelji, Vitak, Lauša…odavno su ostala bez Srba.

VIDEO: Barikade, paljenje i dvoglavi orao na putu ka mestu Banje

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. septembar 2018 | 15:36

    Samo vojska ovo moze da resi!!!!

  • Pera

    9. septembar 2018 | 15:27

    Bitno je znati gde je leglo neprijatelja srba, a mi znamo gde je.

  • Krajišnik Knin

    9. septembar 2018 | 14:56

    Došli su im crni dani Putin je na našoj strani!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA