99

Dan za ambasadore: Vučić primio akreditive predstavnika Češke, Australije, Nemačke, Iraka, Indije i Belgije (FOTO)

Akreditive predsedniku Srbije predali su novoizabrani ambasadori Češke i Australije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte i ambasadorke Australije Rut Stjuart i izrazio nadu da će zajedničkim radom unaprediti bilateralne odnose.

Trampov specijalac razgovarao sa Tačijem i Haradinajem, a danas stiže u Beograd (FOTO)

Predsednik Vučić je istakao da ambasador Češke počinje diplomatski mandat u Beogradu u godini u kojoj obeležavamo značajan jubilej u odnosima između Srbije i Češke - 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasador Kuhta je rekao da stabilnost političke situacije i dobri ekonomski pokazatelji u Srbiji čine dobru osnovu za brojnije investicije iz Češke i ponovio snažnu podršku njegove države evrointegracijama Srbije, koja nije samo politička, već se ogleda i kroz realizaciju mnogih projekata pomoći.

Ambasador Kuhta je Vučiću preneo pozdrave Zemana, a predsednik Srbije uzvratio pozivom da predsednik Češke poseti Srbiju.

Predsednik Srbije primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su se saglasili da će predstojeća poseta češkog predsednika potvrditi i dodatno podstaći dobre odnose Srbije i Češke, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što odnose Srbije i Češke karakteriše međusobno poštovanje i razumevanje, kao i nadu da će saradnja dveju zemalja nastaviti da jača, kako kroz politički dijalog, tako i kroz različite vidove ekonomskog povezivanja.

Između Srbije i Australije se intenziviraju kontakti i politički dijalog

Predsednik je primio i akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart i istakao da se između Srbije i Australije intenziviraju kontakti i politički dijalog, što daje impuls saradnji u različitim oblastima, pa je vidljivo i interesovanje australijskih kompanija za poslovne prilike u našoj zemlji.

Predsednik je primio i akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom - istakao je predsednik Vučić.

On je posebno zahvalio Australiji što kroz različite projekte pomaže u rešavanju problema najosetljivijih društvenih kategorija, što podrazumeva zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, pomoć žrtvama nasilja, unapređenje ekonomskog položaja žena u ruralnim oblastima, obrazovanje članova romske zajednice i drugo.

Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasadorka Stjuart je istakla da je i brojna srpska zajednica u Australiji važan činilac u povezivanju dveju zemalja. Ona je naglasila podršku Australije evropskim integracijama Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje iskoristiti dobre političke odnose da unaprede ekonomsku saradnju, navodeći Rio Tinto kao primer saradnje.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao da su mir i stabilnost u regionu od najveće važnosti za Srbiju i da je zato posvećen nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, iako nije optimista da će do njega doći u skoroj budućnosti.

Irak i Srbija slave 60 godina diplomatskih odnosa

Predsednik je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama novoimenovanog ambasadora Republike Irak Fakrija Hasana Mahdija Al-Ise, rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu.

Predsednik Vučić je istakao da se dolazak ambasadora Al-Ise poklapa sa značajnom godišnjicom u odnosima dve zemalje – 60. godišnjicom diplomatskih odnosa, zasnovanih na uzajamnom poštovanju i razumevanju.

Irak i Srbija slave 60 godina diplomatskih odnosa-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

S tim u vezi, predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža suverenitetu i celovitosti Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka. On je izrazio nadu da će se Irak izboriti sa izazovima sa kojima se suočava na unutrašnjem političkom planu.

Dvojica sagovornika su konstatovali da postoji obostrani interes za povećanjem robne razmene, kao i spremnost za saradnju u oblasti građevinarstva i infrastrukture, energetike, poljoprivrede, zdravstva i farmaceutske industrije, auto-industrije i informacionih tehnologija.

Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Savezne Republike Nemačke Tomasa Šiba.

Predsednik Vučić je ambasadoru Šibu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, uz konstataciju da će u radu imati snažan oslonac u činjenici da su odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji.

Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je istakao da je ekonomska saradnja dveju zemalja u snažnom zamahu, uz zahvalnost nemačkim kompanijama što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za bezmalo 50.000 radnika. On je konstatovao da snaženju odnosa dveju zemalja doprinosi i unapređenje saradnje Srbije sa nemačkim saveznim pokrajinama.

Ambasador Šib je rekao da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i istakao važnost poglavlja 23 i 24, i posebno poglavlja 35 koje se tiče pitanja Kosova. On je istakao značaj učešća Srbije u Berlinskom procesu, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, jer time potvrđuje svoju politiku regionalne stabilnosti.

Predsednik Vučić je ambasadoru Šibu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki što, kroz Berlinski proces, podstiče saradnju na Zapadnom Balkanu i time doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Ambasador Indije će tokom mandata učiniti sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje

Pimivši akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Indije Subrata Batačardžija, predsednik je izrazio nadu da će on, tokom mandata u Beogradu, učiniti još sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će već ove nedelje imati čast da ugosti indijskog potpredsednika Naidua, jer odnose Srbije i Indije karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima.

Ambasador Indije će tokom mandata učiniti sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ambasador Batačardži je rekao da je upravo predsednik Vučić otvorio novu eru u odnosima dveju zemalja, jer je prošle godine, kao premijer, boravio u Indiji, što je bila prva poseta jednog visokog zvaničnika iz Srbije posle trideset godina.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Batačardžija da prenese pozdrave premijeru Modiju i rekao da je impresioniran rezultatima koje Indija postiže u razvoju privrede.

Predsednik Vučić je istakao da se napredak u međusobnim ekonomskim odnosima dveju zemalja vidi i kroz dolazak indijske kompanije TAFE, koja će nastaviti proizvodnju u srpskoj fabrici za proizvodnju traktora IMT i zahvalio na doslednoj politici Indije i principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Belgija i Srbija otvorene za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Kraljevine Belgije Kunrada Adama, koji mu je preneo pozdrave kralja Filipa.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je nedavnom posetom belgijskog premijera Mišela otvoren nov period u odnosima Srbije i Belgije, uz obostranu želju za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza.

Belgija i Srbija otvorene za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je rekao da želimo što više uspešnih belgijskih kompanija na srpskom tržištu, kao što je kompanija Delez, koja predstavlja jednu od najvećih stranih investicija.

Ambasador Adam je rekao da Belgija snažno podržava evrointegracije Srbije i politiku mira i stabilnosti u regionu. On je rekao da belgijska vlada ceni posvećenost predsednika Vučića da se kroz dijalog Beograda i Prištine nađe kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

VIDEO: U srcu Austrije, našla se srpska Studenica

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Australija, Češka, Predsednik Srbije, Rut Stjuart, Tomaš Kuhta, Vlada Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (99)
Poređaj komentare:
 • J
  jana

  Dobro je sto sve ove zemlje zele da saradjuju sa Srbijom.

 • J
  Jovana

  Dobro je sto sve ove zemlje zele da saradjuju sa Srbijom. Srbiji su potrebne direktne strane investicije

 • M
  Maja

  Srbija moze da izgradi prijateljstva i partnerstva, ne samo sa zemljama iz okruzenja, vec i sa zemljama sa drugih kontinenata, to je i dokazala!

"Balkanizacija" regiona koči Srbiju na putu ka EU: Ništa od članstva dok se ne reše odnosi sa Prištinom

Tači hoće da vrati Srbiji delove teritorija Zubinog Potoka i Leposavića

Pamti se poslednji susret Dačića i Trampa: Ponovo će se naći za istim stolom, nova prilika za lobiranje

Tači postavlja uslove Izraelu: Nudi ambasadu u Jerusalimu u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova?

Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici: Hvala na odbrani Dejtona, hvala i predsedniku Putinu (FOTO) (VIDEO)

Novi pritisak na Srbe na Kosovu: Od ponedeljka će policija oduzimati vozila koja nemaju tablice "KS"

Posle 48 sati tišine EU se za Telegraf oglasila o pretnjama Haradinaja

Cilj Rusije je da neutrališe Srbiju! Dramatično upozorenje stručnjaka od čijih analiza zavisi spoljna politika Angele Merkel

Vučić sa Putinom početkom oktobra u Moskvi: Razgovor o ključnim pitanjima

Postići sporazum koji je prihvatljiv i za Srbe i za Albance: Jasna poruka američkog ambasadora u Prištini

U okolinu Mladenovca u oktobru stiže hiljadu pripadnika članica NATO: Uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije

Van Skupštine ujedinjeni, u Skupštini razjedinjeni: Ništa od zajedničkog poslaničkog kluba Saveza za Srbiju

Brnabić ide na prijem kod Trampa: Šta sve premijerku Srbije očekuje u Njujorku

Rusija za Dejton, ali protiv demonizacije Republike Srpske: Ivanić o susretu sa Lavrovim

U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

Svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK, milom ili silom su plaćali porez: Dačić o Haradinajevim pretnjama i ćutanju EU

Tači nastavlja da kidiše: Korekcija granice na način da se "Preševska dolina" priključi Kosovu

Vanredna sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Francuski šamar Prištini: Ne daju im "beli šengen"

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

Vesić: PKB služio Ðilasu za izvlačenje para

Sporazum između Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan: Stav Johanesa Hana o Kosovu jasan

Da li je sporazum sa Fronteksom dobro promišljen potez? Evo ko najviše dobija dolaskom EU straže na srpske granice

Šef nemačke diplomatije o Rusiji, SAD, pregovorima Beograda i Kosova, ali i čitavom Zapadnom Balkanu: Jaka EU, ujedinjena EU!

Besplatna pravna pomoć za korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka: Vlada Srbije usvojila predlog zakona

Dačić u Emiratima: Sa Bin Zajedom dogovorio ukidanje vize za Srbe koji putuju u UAE (FOTO)

Hašim Tači o odluci Vučića da ne ide na GS UN: Kosovska agenda nikada nije zavisila od Srbije

Brutalno krše dogovor! Albanski poslanici pored Kosova dodali reč "republika": Srpska lista odlučno protiv

Kako se međusobno vide Srbi i Albanci? Odnos pun stereotipa, nepoznanica i "tereta istorije" (FOTO)

Vulin i Čepurin saglasni u oceni: Vučićeva poseta Kini je istorijska!

Srbija 7. u Evropi po broju mirovnih operacija! NATO: Na vama je odluka da li ćete postati naša članica

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod znakom pitanja: Đurić poručio - Brisel će morati malo da sačeka na Vučića

Evropska unija je strateški cilj Srbije: Brnabić na sastanku sa turskim ministrom, u fokusu se našle tri važne teme (FOTO)

Haradinaj preti ratom: Ako dođe do pomeranja granica, trebaće vojničke čizme

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

Čini mi se da smo u "kritičnoj fazi" dijaloga: Ljajić poručuje - Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt na Kosovu (VIDEO)

Izgubiti život na vojničkoj dužnosti je najveća žrtva koja se može prineti domovini: Vučić uputio telegram saučešća Putinu

Nema pravljenja "depoa" za migrante na Balkanu, komesar za izbeglice tvrdi: Fronteks već prisutan na granicama Srbije

Izveštaj Stejt departmenta sa fokusom na terorizam: Srbija u dokumentu iz Vašingtona

Gde tu prestaje analitika, a postaje lobiranje? Milić i Liht debatovale na temu bezbednosnih izazova Zapadnog Balkana

Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti - Moskvi ili Carigradu?

Veliki talas ulaganja na Kosovu: Infrastrukturni i privredni projekti, ali i zajednička sednica Vlade Srbije i predstavnika Srba sa KiM