Od vladike Nikolaja Velimirovića do Aleksandra Tijanića: Koga je sve Vučić citirao u svom istorijskom govoru u Mitrovici (VIDEO)

Predsednik Srbije se obratio građanima, kako je rekao "oči u oči" i "licem u lice", i preneo im da će Srbija i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji

  • 48

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u okviru dvodnevne posete Kosovu i Metohiji, održao je istorijski govor na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici pred više hiljada okupljenih građana.

Oni su političari rata, ne znaju kako da se ponašaju u miru: Brnabić o nemirima na KiM i Tačijevom zahtevu da poseti Preševo

Obratio im se, kako je rekao, "oči u oči" i "licem u lice" i preneo da će Srbija i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

- Narod mi je pružio poverenje, a mandat mi je da uradim tačno ono što je propisao još vladika Nikolaj Velimirović. Ako treba da branim sebe, ima da ćutim. Ako treba da branim istinu, ima da govorim -  poručio je predsednik na početku govora.

Podsetio je da je naš narod u prošlosti često stradao zbog toga što je govorio istinu. "I o onome što hoćemo, ali isto tako i o onome što nikako i nikada nećemo", a da je svako ko je izgovarao ono što "nije zgodno i slatko za uši" plaćao  ozbiljnu cenu za to.

- Proglašen je od mnogih za izdajnika i pokojni Aleksandar Tijanić, kada nas je podsetio još 2003. godine da pričamo kako živimo za Kosovo, ali da na Kosovu niko neće da živi - prisetio se reči nekadašnjeg direktora Javnog servisa Srbije.

Pričamo kako živimo za Kosovo, ali da na Kosovu niko, pri tom neće da živi-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je stao za govornicu na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, predsednik je građanima poručio da o Kosovu nije moguće reći ništa novo, jer su sve priče odavno ispričane.

Mi Srbi moramo sebe da menjamo, da čuvamo svoj jezik i kulturu svuda gde Srbi žive, poručio je, a onda se prisetio velikog Vladete Jerotića.

- On se jos 1987. godine pitao pomislimo li mi Srbi ima li bar u nečemu i naše krivice i našeg nerazumevanja? Pitamo li sebe kako to da su Albanci nekada, gotovo svi, govorili srpski, a mi smo mogućnost znanja albanskog jezika odbacivali s prezirom?

Printskrin: Youtube/TVKopernikus

Podsetio je na Jerotićeve reči da se Albanci danas ponašaju kao Srbi nekada, jer im "današnja osionost dozvoljava da ih srpski jezik sve manje zanima. Zato su, u mnogim sferama, sve manje uspešni, a mi ni tu lekciju jos nismo savladali".

Naglasio je da su Srbi u prošlosti platili najvišu i najtežu cenu zbog tuđih interesa, ali da smo danas, "bez kapi krvi postali veći" jer ulažemo u život, deca nam rastu i ne sahranjujemo ih posle bombardovanja.

- Zato što nemamo više oči na leđima, kako je govorio veliki Bora Pekić, i ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih predaka, i čast nam se nalazi ne tamo odakle dolazimo, nego tamo gde idemo i gde ćemo da stignemo - poručio je građanima u Mitrovici.

Video: Govor Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    10. septembar 2018 | 20:17

    Veliki umovi citiraju, mali lose plagiraju. Hvala ti predsenice na nesebicnom radu za Srbiju i njeno bolje sutra

  • Janko

    10. septembar 2018 | 20:19

    Vučić je prvi političar koji ej izneo istinu pred Srbe na Kosovu i koji im je otvoreno poručio kako mogu da žive bolje i koji ih nije posmatrao kao robu za trgovinu glasovima.

  • ime

    10. septembar 2018 | 16:18

    Istorijski govor Vučića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA