≫ 

Dijalog nije propao: Iz EU poručuju da Beograd i Priština moraju da nastave pregovore

Poteškoće opstaju, proces je težak jer je puno osetljivih pitanja, ali dvema stranama ja potreban prostor za pregovore - poručila je portparolka Evropske komisije

  • 96

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je danas da nije neuspeh ako ne bude dogovora između Beograda i Prištine 2019. godine, kako je naznačeno u nacrtu Strategije za Zapadni Balkan.

Han ne ide s Tačijem u "Preševsku dolinu": Potvrđeno iz Evropske komisije

Kocijančić je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li bi se moglo nazvati neuspehom ako ne bude dogovora do 2019. godine, a u kontekstu izjave predsednika Srbije koji je u Kosovskoj Mitrovici rekao da rešenje nije na vidiku, ali da se nada da bi sporazum mogao biti postignut kroz 10 ili 20 godina, rekla:

- Za mene postizanje dogovora nikada nije neuspeh.

Nije želela da iznese konkretan datum vezano za postizanje dogovora, jer će to, kako ističe, zavisiti od njihovog napretka.

- Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi Beograda i Prištine će jedino biti mogući ako politike prošlosti, koje su nanele deceniju patnje regionu Zapadnog Balkana i tamošnjem narodu, budu odbačene i prevaziđene - istakla je ona.

Maja Kocijančič - Printksin: Tanjug

Vezano za pregovore koji su u petak održani u Briselu, Kocijančić kaže da ih ne bi nazvala neuspešnim, jer je održan veliki broj sastanaka između predsednika Srbije i kosovskog predsednika sa gospođom Mogerini.

- Ostaju otvorena pitanja. Jasno smo rekli šta su parametri u kontekstu ovih pregovora, tako da radimo na dogovoru koji će biti utemeljen na međunarodnom pravu i koji je realističan i prihvatljiv za obe strane - izjavila je Kocijančić.

Zvanični Brisel je, kako dodaje, i dalje u kontaktu sa obe strane i dijalog mora da ostane otvoren, a Beograd i Priština, kao i do sada, posvećeni pregovorima.

Kocijančić podseća i da je cilj dijaloga sveobuhvatna normalizacija odnosa, i da se u tom kontekstu radi na pravno-obavezujućem sporazumu.

- Poteškoće opstaju, proces je težak jer je puno osetljivih pitanja, ali dvema stranama ja potreban prostor za pregovore - poručila je ona.

VIDEO: Mogerini, Tači i Vučić tokom pregovora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    10. septembar 2018 | 20:03

    Iz Brisela su svesni sa kakvim teškoćama se Srbija suočava i neće propusiti ovu jedinstvenu šansu da Albance ubede da moraju pristati na kompromis.

  • Anna

    10. septembar 2018 | 20:49

    Dzabe kad druga strana nece pregovore.

  • Anna

    10. septembar 2018 | 20:50

    Kada se ovo stanje bude resilo, treba da se slavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA