≫ 

Kada je u pitanju stav Rusije o Kosovu postoje tri momenta: Čepurin preneo mišljenje Moskve

Prema njegovim rečima, samoproglašena pseudodržava Kosovo danas postoji sama po sebi, a odvojena je od Srbije kvazigranicom

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da je Kosovo srpska zemlja, njena kolevka i njena svetinja i da treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom. U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije, ambasador Aleksandar Čepurin rekao je da je situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlja i koji se vratio Rusiji.

Nemačka ima crvenu liniju, a Amerika ne: Trampov specijalac o rešenju kosovskog problema

Postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, istakao je Čepurin, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, samoproglašena pseudodržava Kosovo danas postoji sama po sebi, a odvojena je od Srbije kvazigranicom.

- Pritom, na severu Kosova i Metohije kompaktno žive Srbi i u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu gde se vlast Prištine praktično ne primenjuje - rekao je Čepurin.

Govoreći o zvaničnom stavu Rusije kada je u pitanju Kosovo, Čepurin je rekao da tu postoje tri momenta.

Čepurin - Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo i strogo se pridržavamo Rezolucije 1244. Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije te pokrajine. Drugo, ta odluka mora se doneti bez drskog pritiska Zapada na Beograd i treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem - precizirao je Čepurin.

Dodao je da je Rusija spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim.

- Inicijativa i definicija stava je na Srbiji, a uloga Rusije je u mogućoj pomoći na zahtev srpske strane, ali je važno napomenuti da sada sve više zemalja razmišlja o povlačenju priznanja Kosova - rekao je Čepurin.

Čepurin - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ocenivši da se današnji rusko-srpski odnosi grade na duhovnom i emocionalnom nivou, jer smo rođaci po krvi i veri, Čepurin je naglasio da Rusija pozdravlja vojnu neutralnost Srbije, njeno odbijanje da se pridruži NATO-u, kao i čvrst stav o neuvođenju antiruskih sankcija.

To nije volja nekog lidera, već je stav većine srpskog naroda i svaki lider koji postupi drugačije neće ostati na vlasti, rekao je Čepurin.

Navodi i da mnogi u Srbiji ulazak u Evropsku uniju povezuju sa bogatijim životom, što, kako je rekao, nije tačno.

Pritisak Amerikanaca raste, ali Beograd ne namerava da kapitulira pred Zapadom koji koristi EU kao "šargarepu" da bi naterao Srbiju na ustupke, rekao je Čepurin.

VIDEO: Evo kakav stav ima Skat

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA