≫ 

"Preševska dolina" ne postoji: Stanković uverava da nema pretnje od oružanog sukoba na jugu Srbije

U geografskom, administrativnom ili bilo kom drugom smislu, taj termin ne postoji, navodi predsednik koordinacionog tela za jug Srbije

Jugu centralne Srbije ne preti nikakav oružani sukob, izjavio je predsednik koordinacionog tela Zoran Stanković i kategorički tvrdi da rata na tom prostoru neće biti uprkos stalnim najavama.

Tači okupio Albance iz "Preševske doline" da zajedno kidišu na jug Srbije: Izneli su dva zahteva

Ovako predsednik koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu za Novosti od srede komentariše situaciju i podizanje tenzija u javnosti, a nakon vesti da su Albanci iz te tri opštine zatražili da skupština u Prištini donese rezoluciju kojim bi podržala njihov zahtev za pripajanje Kosovu.

Stanković u intervjuu Novostima napominje da srpske bezbednosne strukture dobro obavljaju svoje dužnosti, i podseća da priče o pripajanju potenciraju "neki koji se pozivaju na nelegalni referendum iz 1992", ali podseća i da su oni izgubili izbore u sve tri opštine.

- Narod im je pokazao šta misli, a ta nesigurnost, koja se potencira i u medijima, donosi štetu jer sprečava dolazak investitora, koji traže političku i bezbednosnu stabilnost - kaže Stanković.

Printskrin: google.maps

Napominje i da je termin "preševska dolina", koji potenciraju u priči o pripajanju kosovski predsednik Hašim Tači i neki predstavnici Albanaca sa juga centralne Srbije, u stvari politički, a da u geografskom, administrativnom ili bilo kom drugom smislu, taj termin ne postoji.

- Opštine Bujanovac i Preševo pripadaju Pčinjskom okrugu, a Medveđa Jablaničkom", podseća Stanković i dodaje da su Albanci za taj deo Srbije prvo koristili termin "istočno Kosovo", a posle oružane pobune 2000/01. promenili su ga u "preševska dolina".

Kaže da se u međuvremenu ta termin odomaćio čak i kod nekih ljudi na državnim funkcijama, zbog čega upozorava da se mora veoma dobro proučiti termini koji se upotrebljavaju. Stanković navodi i da su u Medveđi Srbi dominantno stanovništvo, a da je u Preševu obrnuto, te da preciznih podataka nema, jer su 2011. Albanci odbili da učestvuju u popisu.

- Mi smo s ekspertima iz Amerike, Britanije i Makedonije uradili procenu stanovništva , ali ne i etničke strukture, jer za nas ona nije ključna. Poenta našeg rada je da svim građanima u ovim opštinama omogućimo da žive bolje i da ostvare svoja prava -  poručuje.

Upitan da li je tačna tvrda da Albanci i Srbi ne mogu da žive jedni s drugima, ali da moraju da žive jedni pored drugih, Stanković navodi da od kad je na funkciji u Koordinacionom telu nije bilo međunacionalnih incidenata, a da je trenutno u sve tri opštine na vlasti koalicija srpskih i albanskih stranaka.

VIDEO: Razlike između Beograda i Prištine su i dalje veoma velike

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA