≫ 

Ko će na službeni put u nedelju, a ko na Paradu ponosa? Kompletira se lista srpskih političara koji će stati ispod zastave duginih boja

Goran Miletić iz "Civil Rights Defenders", jedan od organizatora manifestacije, za Telegraf.rs kaže da ove godine nisu slali zvanične pozivnice zvanicama, ali da svakako očekuju da im se pridruže premijerka, ministri i gradonačelnik Beograda

  • 31

Nedelja ponosa je u toku, a njen vrhunac Parada ponosa, dogodiće se u nedelju, 16. septembra, na centralnim gradskim ulicama sa početkom u 14 sati. Osim imena kume ovogodišnjeg Prajda, novinarke i voditeljke Suzane Trninić, još uvek se spekuliše ko će od ministara u Vladi i domaćih političara prošetati zajedno sa organizatorima manifestacije, gej aktivistima i pripadnicima LGBT-a.

Premijerka za gej magazin otkrila da li u nedelju ide na Paradu ponosa: Znala sam da će moja seksualnost biti interesantna javnosti, ali nisam htela da se skrivam (FOTO)

Goran Miletić iz "Civil Rights Defenders", jedan od organizatora manifestacije, za Telegraf.rs kaže da ove godine, baš kao i nekoliko prethodnih, nisu slali zvanične pozivnice zvanicama, ali svakako očekuju da im se pod zastavom duginih boja pridruže premijerka, ministri i gradonačelnik Beograda.

- Još uvek nema potvrde ko će se pojaviti u nedelju, jer i nismo slali zvanične pozive zato što smo shvatili koliko je besmisleno. Ko hoće suštinski da dođe, doći će - rekao je Miletić.

Kako Telegraf saznaje, na Prajdu bi trebalo da se vide poznata lica, prva gej premijerka u Srbiji Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, Čedomir Jovanović iz LDP-a, Aleksandra Jerkov, Gordana Čomić i Maja Videnović iz DS-a...

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Iz kabineta predsednice Vlade rekli su da još uvek nije potvrđeno da će ona doći zbog državničkih obaveza koje je očekuju, pre svega zbog najavljene posete  potpredsednika Indije Beogradu, ali je rečeno da je Ana Brnabić "posvećena izgradnji društva koje je otvoreno, koje poštuje različitosti, uvažava različite stavove i neguje dijalog".

- Ulaskom u politiku licimerno je da kao prva otvoreno gej ministarka, i sada premijerka, ne dam podršku Prajdu i ne pošaljem političku poruku da šetnja ne treba da bude još jedna od stvari za podelu u našem društvu. Za mene je to način da dam aktivan doprinos da se izborimo sa stereotipima i predrasudama - izjavila je ranije premijerka, koju smo do sada u dva navrata videli u šetnji ponosa.

Foto: Marko Jovanović

Umesto Siniše Malog, koji je kao gradonačelnik davao podršku gej aktivistima tokom Parade, ove godine ćemo na tom mestu po prvi put videti Zorana Radojičića.

- On je primio delegaciju organizatora Prajda, kada su podneli zahteve u Skupštini grada i tražili našu podršku u smislu rada komunalnih službi itd. Gradonačelnik je rado prihvatio njihov poziv i potvrdio da će doći kako bi poslao poruku tolerancije, Beograda koji prihvata i živi za različitosti i pobeđuje predrasude - rekli su iz gradonačelnikovog kabineta.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić prošle godine na Paradi ponosa Foto: Telegraf

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić za razliku od pređašnjih godina, ove godine biće sprečen da učestvuje u šetnji.

- Biće na službenom putu koji je isplaniran pre 20 dana, tako da na žalost neće moći da bude prisutan i u Beogradu - rečeno nam je iz ministrovog kabineta.

Takođe, podršku bi dala i njegova partijska drugarica Slavica Đukić- Dejanović, ministarka zadužena za populacionu politiku.

Foto: Tanjug/Filip Karainčanić

- Na paradi sam bila kada je to bila jeres, a ako uspem zbog obaveza u Kragujevcu, rado ću se pojaviti u nedelju - rekla je ona i dodala da se prava LGBT još uvek moraju unapređivati, da su određeni koraci napravljeni, ali da to nije dovoljno.

Iz Demokratske stranke nisu mogli da nam potvrde da li će predsednik Zoran Lutovac prošetati sa pripadnicima LGBT-a.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Još uvek ne znamo da li će predsednik demokrata Zoran Lutovac biti slobodan u nedelju, ali ako mu obaveze dozvole sigurno je da će se pridružiti povorci - rekli su iz štaba DS i dodali da će njihove pomenute članice svakako tradicionalno podržati održavanje Parade ponosa.

VIDEO: Čeda se pohvalio snimkom svoje žene kako đuska

Što se Čedomira Jovanovića tiče, "njegovo prisustvo se očekuje jer tradicionalno godinama dolazi i podržava prava LGBT-a", rekli su LDP-a.

Foto: Telegraf

Nekadašnji Zaštitnik građana, a sada predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) i Građanskog bloka 381, neće prisustvovati Paradi ponosa u nedelju, kako nam je bez daljeg obrazloženja rečeno iz press službe.

Kada je opozicioni blok u pitanju, nismo uspeli da dobijemo jednu zvaničnu izjavu u Savezu za Srbiju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Iz Narodne stranke Vuka Jeremića rekli su da imaju preča posla od ove teme, portparol Boška Obradovića iz Srpskog pokreta Dveri rekao nam je da su im zakoni o zaštiti porodice i Građanski zakonik važniji i da imaju prioritet nad svim drugim pianja.

VIDEO: Održana parada ponosa "Matičarka - ponosno"

(S.I. - s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    13. septembar 2018 | 21:10

    E BLAGO NAMA,INACE SMO RESILI SVE PROBLEME U ZEMLJI OSTAO SAMO OVAJ-KO CE OD POLITICARA PROSETATI SA KOBAJAGI UGROZENIM CLANOVIMS LGBT

  • 357

    13. septembar 2018 | 19:22

    U nedelju prajd? Zar nije u nedelju veciti derbi na programu? Koji pametnjakovic je smislio da ta dva dogadjaja budu u istom danu?

  • Pota

    13. septembar 2018 | 22:00

    Jeste to hteli glasači? Uživajte!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA