≫ 

Bliže partnerstvo Srbije i NATO je naš strateški cilj: Metju Palmer o saradnji sa SAD

- Strateški interesi Rusije na Balkanu suštinski su suprotni onome što Zapadni Balkan vidi kao svoje interese, kao i strateškim interesima SAD - rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara

  • 99

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju najbolji dogovor koji mogu, dogovor koji će biti pošten, trajan i za koji će lideri moći da pridobiju podršku svojih građana.

Slovenci protiv prijema Srbije u EU: Odložiti planove za proširenje na Zapadni Balkan

U intervjuu za portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans - EWB) Palmer je rekao da to nije blanko ček, podsetivši da SAD ne učestvuju u procesu pregovora već ohrabruju dve strane da postignu sporazum.

- Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dve strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces - rekao je Palmer u intervjuu koji je vođen tokom ovonedeljnog Strateškog foruma na Bledu.

Povodom bojazni da bi dogovor o razmeni teritorija mogao destabilizovati pre svih BiH, Palmer je rekao da su SAD čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH.

Sastanak sa Vučićem u aprilu ove godine Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

- Apsolutno, ne postoji ništa što dovodi u pitanje privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH - dodao je.

Govoreći o uticajima drugih zemalja, posebno Rusije, u regionu, Palmer je rekao da SAD i Rusija imaju veoma različite ambicije na Balkanu i da SAD podržavaju "integraciju regiona u EU i evroatlantske strukture, vladavinu zakona, evropske norme i harmoniju među narodima" dok se "vizija strateških ciljeva Rusije na Zapadnom Balkanu zasniva na nepoverenju, neredu i protivljenju tim integracijama".

- To je nesrećno za region - rekao je i dodao da su strateški interesi Rusije na Balkanu suštinski suprotni onome što Zapadni Balkan vidi kao svoje interese, kao i strateškim interesima SAD.

Saradnja SAD sa Srbijom je važna i ključna, jer je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu. SAD i Srbija imaju zajednički cilj a to je napredak Srbije na putu ka EU, kaže Palmer

Palmer je rekao da je "Rusija 2016. pokušala da sruši vladu Crne Gore jer je išla ka članstvu u NATO" i dodao da "očekuje da će Rusija raditi protiv sporazuma iz Prespe u Makedoniji kao i "protiv sporazuma Beograda i Prištine".

Kada je reč o EU, Palmer je rekao da interesi SAD i EU u regionu nisu identični već komplementarni.

U razgovoru sa premijerkom Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je rekao da Evropa ne samo da podstiče članstvo Zapadnog Balkana u EU, već i oblikuje Zapadni Balkan kako bi se kvalifikovao za članstvo i kako bi te zemlje doprinele kao članovi zajednice.

- Mislim da je važno što je EU jasno rekla da su za Kosovo vrata za bolju i tešnju saradnju s Evropom otvorena. Vizna liberalizacija će biti naredni logičan korak i voleli bismo da se EU s tim saglasi - dodao je.

Palmer je rekao da je saradnja SAD sa Srbijom važna i ključna jer je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu i da SAD i Srbija imaju zajednički cilj a to je napredak Srbije na putu ka EU, ali da je za njegovo postizanje neophodno pomirenje i puna normalizacija odnosa sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, definisanje toga je upravo u toku kroz pregovore pod okriljem EU i SAD podržavaju te pregovore i ulogu visoke predstavnice EU koja pomaže Beogradu i Prištini da se saglase o definiciji pune normalizacije odnosa i instrumenata za njeno sprovođenje.

- Od ključnog je značaja za Beograd da ostvari svoje ciljeve uz podršku SAD, uz podršku EU i uz vođstvo predsednika (Aleksandra) Vučića - dodao je on.

"SAD privržene da pomognu EU integracije Zapadnog Balkana"

Upitan da li se politika SAD prema Zapadnom Balkanu promenila od dolaska administracije predsednika Donalda Trampa, Palmer je rekao da u politici uvek ima kretanja ali izbalansirnog i da politika Vašingtona u regionu ostaje usredsređena i privržena tome da pomogne zemljama Zapdnog Balkana da ostvare svoj cilj - evropske i evroatlantske inegracije.

-  To za sve zemlje Zapadnog Balkana podrazumeva članstvo u EU i za sve osim Srbije i članstvo u NATO - rekao je on, dodajući da SAD podstiču što je moguće bliže partnerstvo NATO i Srbije.

Nato vojnici Foto-ilustracija: Tanjug/ AP

- To ostaje ključni strateški cilj američke politike - rekao je Palmer.

Na pitanje o perspektivi širenja NATO na Zapadnom Balkanu, Palmer je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO ogromno dostignuće i da se raduje budućem članstvu Severne Makedonije kao 30. članice.

- Poziv koji je NATO poslao Makedoniji u julu bio je jasan i nedvosmislen. Makedoniji je otvoren put za članstvo u NATO u relativno kratkom roku. Za to je potrebno da stupi na snagu dogovor iz Prespe - rekao je američki zvaničnik.

Na pitanje o balansiranju Beograda između Rusije i Zapada, Palmer je rekao da Srbija shvata da ima obavezu da svoju spoljnu politiku postepeno usklađuje sa politikom EU i dodao da veruje da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine smanjiti ruski uticaj.

"Ako Priština i Beograd budu u stanju da postignu sporazum punoj normalizaciji odnosa, verujem da će to smanjiti uticaj Moskve na Srbiju" jer, kako je dodao, taj uticaj je velikim delom posledica "oslanjanja Srbije na Rusiju u odbrani stavova o Kosovu na međunarodnom planu".

- To će biti dobro za Srbiju na putu ka EU. To je cilj Srbije, naš cilj i cilj Evrope - rekao je Palmer.

VIDEO: Razlike između Beograda i Prištine su i dalje veoma velike

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ур Нино сар Сербуле

    12. septembar 2018 | 15:12

    Ако желите Србију у ЕУ , онда станите на страни Србије у дијалогу са Приштином, похапсите ОВК терористе и решена ствар за сва времена.

  • sara

    13. septembar 2018 | 07:40

    Srbija bi da ostane vojno neutralna i mislim da to treba da se postuje.

  • meda

    13. septembar 2018 | 10:16

    Mi smo uvek za saradnju I dogovor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA