≫ 

Vučić na "letnjem Davosu": Evo šta sve predsednika Srbije očekuje tokom boravka u Kini

U prvom planu posete Kini i za Srbiju će biti ekonomske teme, ali, pošto je Kina jedan od naših najvažnijih međunarodnih partnera, kada je reč o Kosovu, to će biti i prilika za razgovore o kosovskom problemu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće početkom iduće sedmice u poseti Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos".

Od Hojt Jia do Rona Džonsona, od otvorenih pretnji do pune podrške: 11 poseta i poruka američkih zvaničnika u Beogradu

Šef srpske države, kako saznaje Tanjug, prvog dana trodnevne posete, u ponedeljak u Pekingu, sastaće se sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom, a sa premijerom Kine Li Kećijangom sastaje se u sredu na letnjem Davosu, koji se održava u Tjanđinu.

On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom „Novi pobednici“, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa predstavnicima kineskih kompanija i na marginama ovog skupa.

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je "spasila" Železaru u Smederevu.

Vučić u poseti Železari "HBIS Group Serbia" u Smederevu,u društvu direktora te kompanije Siha Song Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Uoči predsednikove posete, kineska kompanija „Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor.

Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokuapitalizaciju RTB Bora.

Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da su Kinezi su najmoćniji i kontrolišu uveliko svetsko tržište bakra, a vest o strateškom partneru je velika stvar za čitav istok Srbije.

Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, vredne preko 1,5 milijardi dolara.

Predsednik Kine Si Foto: Tanjug/AP

Uz želju da Kina, sa predsednikom Sijem kao liderom, ostvari sve svoje nacionalne ekonomske ciljeve, predsednik Vučić je nedavno istakao i da je ponosan što Srbiju i Kinu povezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo i što su bilateralni odnosi na istorijskom vrhuncu.

Inače ovogodišnji „letnji Davos“ održaće se u znaku Četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

Četiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada -pored predsednika Vučića „letnjem Davosu“ prisustvovaće predsednik Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Latvije Raimonds Vejonis, premijer Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi - a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara.

U prvom planu posete Kini i za Srbiju će biti ekonomske teme, ali, pošto je Kina jedan od naših najvažnijih međunarodnih partnera, kada je reč o Kosovu, to će biti i prilika za razgovore o kosovskom problemu.

Predsednik Srbije je, tokom nedavnog razgovora sa ambasadorom Kine Lijem Mančangom, uoči posete toj zemlji, rekao da je ponosan što su odnosi dve zemlje na istorijskom vrhuncu.

Istakao je da se raduje što će uskoro ponovo posetiti prijateljsku Kinu i sa predsednikom Sijem utvrditi nove pravce razvoja našeg partnerstva i sveobuhvatne saradnje.

VIDEO: Bivši teroristi OVK zapalili gume na putu ispred sela Banje

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    12. septembar 2018 | 17:59

    Nadam se da će poseta doneti brojne benefite po Srbiju!

  • Marko

    12. septembar 2018 | 17:08

    Uspeh je da nas ovako velika sila poput Kine podrzava, i investira.

  • sara

    12. septembar 2018 | 17:18

    Kina ce uzvratiti gostoprimstvo Srbiji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA