≫ 

Kosovske snage bezbednosti postaju oružane snage, stigle prve reakcije na transformaciju te vojske: SAD nisu konsultovane!

Iz američke ambasade u Prištini saopštili su da SAD nisu konsultovane o vremenu usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u oružane snage, kao i da moraju da analiziraju usvojene nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat,

  • 92

Prištinska vlada jednoglasno je usvojila danas, bez prisustva članova iz Srpske liste, tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku i po hitnom postuku ih dostavila parlamentu.

Priština ne odustaje od formiranja vojske: Na sednici Vlade Kosova zatražena transformacija Bezbednosnih snaga u "Oružane"

Povodom ove vesti, prvo je odreagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin takav postupak ocenivši nelegalnim, neprihvatljivim i ugrožavajućim.

- Upozoravamo i međunarodnu zajednicu da obezbedi poštovanje rezolucije 1244 i da ne dozvoli formiranje nelegalne oružane formacije koja će ugroziti mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji ali i u regionu. Odluka Prištine o pokretanju postupka za formiranje tzv. vojske Kosova je planiran pokušaj onemogućavanja sporazuma i napad na mirovne napore predsednika Vučića - izjavio je ministar Vulin i dodao da je jedina svrha formiranja vojske sukob sa Srbijom, te "da mi nećemo dopusiti da se priprema formacija koja po rečima Haradinaja i Veseljija treba da stigne do Niša".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Takođe, i iz američke ambasade u Prištini saopštili su da SAD nisu konsultovane o vremenu usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u oružane snage, kao i da moraju da analiziraju usvojene nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat, prenosi RTK2.

U saopštenju se navodi da su "SAD oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivali sa Kosovom kako to postići".

Američka ambasada u Prištini Foto: diplomacy.state.gov

- Savetovali smo na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa našim NATO saveznicima po ovom važnom pitanju. Nismo bili konsultovani o vremenu ove objave i moraćemo da analiziramo nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat - navodi se u saopšetnju.

Kako su naveli u ambasadi, poslednjih nekoliko sedmica fokusirali su svoje napore na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu sa Srbijom.

- Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti - navodi se u saopštenju.

Takođe, iz Srpske liste su rekli da neće podržati transformaciju KBS.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je u Prištini učinjen jedan potez koji je od strane Haradinaja provokacija prema onoj grupi koju vodi Tači i koja ima drugačije viđenje šta treba raditi i u pregovorima sa Beogradom.

Kako kaže, reč je o provokaciji koja je pažljivo tempirana jer nisu smeli da ugroze usvajanje vizne liberalizacije, a jasno je da zapravo usvajanje paketa predloga zakona predstavlja izazov međunarodnom prisustvu na KiM.

Printskrin: Telegraf

- Potpuno je jasno sa stanovišta međunarodnih snaga koje su tamo u okviru Kfora, da su one tu zadužene za bezbednost KiM i ne može biti konkurencije kada je reč o sili. Kosovo u tom domenu, šta god misle albanske vlasti, nema mogućnost da funkcioniše kako bi oni hteli kao država jer tamo je Kfor. Kosovske snage bezbednosti prema zakonu koji definiše njihov rad imaju zadatke koji ne uključuju zadatke zaštite terotorije, nego zadatke podrške u slučaju krize, podrške civilnim institucijama i stanovništvu u slučaju katastrofe, pa čak i učešće u mirovnim misijama, ali ne u odbranu prostora jer to je isključivo zadatak međunarodnih snaga, odnosno Kfora - istakao je Radić.

Radić kaže da je predlog zakona je propagandni manevar utoliko što tek sada kreće procedura usvajanja u skupštini, a ona može da traje, bez obzira što je predloženo usvajanje po hitnom postupku, dovoljno dugo da se kupi vreme.

Prema njegovim rečima, propagandni efekat je ostvaren, sama realizacija nastavka projekta pretvaranja Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku može da čeka neograničeno dugo jer očigledno je da jednu stvar Priština ne može da uradi - šta god neko mislio tamo ona ne može da gurne prst u oči onima koji su do sada bili zaštitnici projekta osamostaljenja Kosova.

Kako kaže, kraj dijaloga donosi rešenje svih problema, a posle toga mi imamo izvesnu sliku oko toga kakava je pozicija Srbije i nas kao srpskog etnosa prema problemu KiM.

Kakvo god rešenje da bude ono treba konačno uključuje jasnu definiciju i pitanje oružanih snaga, smatra on.

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da je izvesno da će Albanci da ostvare svoju nameru pre ili kasnije jer Kosovske snage bezbednosti su surogat vojske, njima nedostaju dokumenti koji tu organizaciju identifikuju kao vojsku - istakao je Radić.

Sama transformacija koja treba da bude izvrešena nije uopšte toliko važna, nema tu velikih činova oko povećanja broja ljudi. Reč je, pre svega, o pravnom viđenju statusa tih snaga, kaže analitičar.

- Treba imati u vidu da je Zapad odavno odlučio da što pre bude moguće napusti prostor KiM, odnosno da snage Kfora pretvori u nešto što bi bilo ekvivalent snaga koje su sada na teritoriji BiH, uvrh glave ekvivalent jednog bataljona, koji bi simbolično potvrdio da je prisutna strana sila da gleda šta se tu dešava - kaže Radić.

I upravo zato što je srpska vlada ta koja uporno traži da se zadrže snage Kfora u što većem broju, mi imamo mali mit - stalno se prećutkuje koliko se stvarno nalazi pripadnika Kfora tamo, jer sumnjamo s razlogom da je njih manje tamo nego što bi naše naše vlasti želele s obzirom na zadatke koje obaljvljaju te snage, ali na duži rok gledano, Kfor će završiti svoje postojanje kao misija, rekao je Radić.

- Hteli ili ne hteli, u jednom trenutku Albanci će doći do forme vojske Kosova - zaključio je Radić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lane mitrovic

    13. septembar 2018 | 22:34

    OVO STVARNO VISE NEMA SMISLA.

  • Tanja

    13. septembar 2018 | 21:24

    Ne znam gde se zalecu.jer oni nisu drzava da bi formirali vojsku.

  • Maca Mica

    13. septembar 2018 | 22:42

    Normalizacija između Kosova i Srbije vazakorak za napredak u budućnosti, zato verujemo u predsednika i njegove saradnike...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA