≫ 

Obamin savetnik za bezbednost: U Srbiji treba sprovesti mirno etničko čišćenje

On kaže da bi razmena teritorija bila mirno etničko čišćenje, ali bi bar na Balkanu donelo dugoročni mir. Ako stranke postignu dogovor, prema Kupčanu, svi bi trebali da ih podrže

  • 9

Čarls Kupčan, bivši savetnik američkog predsednika Baraka Obame, izjavio je da je ideja o teritorijalnoj razmeni između Srbije i Kosova, dobra stvar za postizanje sporazuma između dve države. Ovaj profesor Univerziteta Džordžtaun, koji je takođe viši član Saveta za spoljne odnose, objavio je sveobuhvatnu analizu dijaloga između Kosova i Srbije u uglednom Njujork Tajmsu.

Korekcija granica kao mogući "završni deo slagalice": Han o dogovoru Beograda i Prištine

On kaže da bi razmena teritorija bila mirno etničko čišćenje, ali bi bar na Balkanu donelo dugoročni mir. Ako stranke postignu dogovor, prema Kupčanu, svi bi trebali da ih podrže.

U tekstu pod nazivom "Napadni plan za Balkan koji bi SAD trebalo da podrže", Kupčan podseća da je Balkan u strateškoj neprilici.

- Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije pre deset godina, ali se Srbija još nije složila sa svojim porazom - odbijajući da prizna Kosovo i pokreće probleme između etničkih Srbai albanske većine. Skoro dve decenije nakon bombardovanja NATO-a i proterivanje jugoslovenskih snaga sa Kosova, oko 4.000 NATO trupa ostaju tamo da bi očuvale mir - piše ovaj profesor.

Kupčan - Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, sada se može napraviti dogovor.

- To je moralno uvredljivo, ali ipak SAD i Evropska unija treba da stanu iza njega - napominje bivši Obamin savetnik.

On je ukazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači očigledno rade na predlogu koji bi uključio razmenu teritorija, a koja bi mogla da dovedu do kraja sukoba.

- Severno Kosovo, koje naseljavaju uglavnom Srbi i koje se graniči sa Srbijom, biće deo u Srbiju. Zauzvrat, deo Preševske doline, koje je u velikoj meri naseljeno etničkim Albancima i graniči se sa Kosovom, postalo bi deo Kosova - ističe Kupčan.

Kaže da ova razmena teritorija predstavlja mirni oblik etničkog čišćenja.

- Međutim, to je ispravna stvar. U ovom slučaju, pragmatizam mora trijumfovati, zbog obezbeđivanja sporazuma koji obećava da se završe godine krvoprolića i promene granica, koje su nastale kao rezultat raspada Jugoslavije - napisao je Kupčan.

Smatra da je predložena razmena teritorije bila sakrivena u pozadini od početka nezavisnosti Kosova.

- Međutim, ovo pitanje uopšte nije pomenuto, jer su se SAD i Evropska unija čvrsto suprotstavile - ukazao je nekadašnji Obamin savetnik.

Podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno rekla da je "teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv" i da su podršku kancelarki Merkel pružile desetine istaknutih akademika i kreatora politike sa obe strane Atlantika potpisavši otvoreno pismo kojim se osuđuje predlog i pozivaju Sjedinjene Države i Evropska unija da se suprotstave "povratku etničkih država i granica".

- Ali postoje znakovi da neki zapadni zvaničnici zainteresovani za ovu ideju. Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, nagovestio je prošlog meseca: Naša politika, američka politika je da ako obe strane rade zajedno i postignu sporazum, ne isključujemo teritorijalne aranžmane - pomenuo je Kupčan.

Kako kaže Bolton jasno razmišlja: Sve dok se srpska i kosovska vlada slažu sa ovim sporazumom - i mogu osigurati dovoljno političke podrške u svojoj javnosti i zakonodavstvu - SAD i Evropska unija bi trebalo da ga podrže.

Srbi na obraćanju Vučića u K. Mitrovici - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kupčan u tekstu objašnjava da od oko dva miliona stanovnika Kosova, oko 90 odsto su etnički Albanci, a oko 6 odsto su Srbi.

- Teško je pronaći pouzdane brojeve, ali oko polovine kosovskih Srba - visoke procene iznose 70.000 - žive na severu Kosova, gde oni čine oko 90 procenata stanovništva. Zbog srpske većine, sever Kosova (oko 10 procenata teritorije zemlje) deo je države samo nominalno. Srbija je nastavila sa očuvanjem političkog i ekonomskog uticaja tamo, a Kosovari nemaju interesovanje za pripadanje nezavisnom Kosovu - piše Kupčan i dodaje:

- U Preševskoj dolini u Srbiji živi oko 60.000 etničkih Albanaca i to se može uporediti s severom Kosova. Koliko deo ove oblasti Srbija može prepustiti Kosovu je nejasno. Međutim, razmena severu Kosova za bar deo Preševske doline bi u velikoj meri sačuvalo teritorijalnu veličinu i sadašnje stanovništvo Srbije i Kosova.

Foto: Tviter

On ističe da će Vlada Srbije imati poteškoće u formalnom priznavanju nezavisnog Kosova pod bilo kojim okolnostima.

- Kosovo ima istorijski i kulturni značaj za Srbe, što pokazuju i srpski verski objekte na Kosovo. Ali ako predložena razmena nudi Srbiji da sačuva obraz, normalizuje odnose sa Kosovom i omogući da Balkan krene napred, Srbi sa Kosova i međunarodni saveznici Srbije trebaju podržati razmenu - napisao je Kupčan.

Doduše, Srbi koji ostaju na teritoriji Kosova bi bili još manja manjina ako se sever pridruži Srbiji, napominje ovaj profesor.

- Zapravo, neki Srbi će svakako otići. Očekuje se i neprijatno preseljenje stanovništva u Preševskoj dolini, gde će se etnički Albanci preseliti u područja koja su predviđena da postanu deo Kosova, koja će Srbi napustiti. Ali uspostavljanje zvaničnih odnosa između Kosova i Srbije donelo bi osećaj normalnosti i stabilnosti na Kosovu, podstičući one Srbe koji ostaju tamo da se više investiraju u budućnost zemlje. I do sada je Kosovo uradilo znaačajan posao da zaštiti prava manjina - rekao je Kupčan za Njujork tajms.

Kako je napisao za ovaj list, kritičari tvrde da će razmena izazvati opasan presedan u vreme kada nacionalni nacionalizam raste u Evropi i šire.

- Konkretno, razmena može podstaći da se i u drugim delovima Balkana dođe do zahteva za uspostavljanje etničkih granica. Pošteno. Separatistička osećanja među etničkim Srbima u Bosni, etničkim Albancima u Makedoniji ili drugim manjinama mogu ojačati - napominje Kupčan i ističe:

- Ako se predložena razmena sprovede, međunarodna zajednica treba naglasiti da to podržava kao izuzetak.

Umesto da izazove širenje etničkih podela, normalizacija odnosa između Srbije i Kosova može učiniti suprotno, smatra bivši Obamin savetnik.

- Srbija je dominantni igrač u regionu. Pomoć Srbije bi bila posebno dobrodošla u obeshrabrenju Republike Srpske, regiona u Bosni u kome dominiraju Srbi, nastalih devedesetih godina prošlog veka, od pokušaja da se osamostali. Pozitivni efekti pomirenja Srbije i Kosova još više opravdavaju jednostranu žrtvu pluralističkih principa - napisao je on.

Kako kaže, Evropska unija je jasno stavila do znanja da Srbija i Kosovo trebaju normalizirati odnose ako se žele pridružiti Evropskoj uniji - korak koji bi u velikoj meri poboljšao stabilnost i prosperitet Balkana.

Vučić, Mogerini i Tači - Foto: Tviter@MajaEUspox

- Predviđena podela teritorije približava ovu bolju budućnost - ističe Kupčan i zaključuje:

- Predsednici Srbije i Kosova imaju teške pregovore pred sobom. Ali ako Vučić i Tači može uspeju, Sjedinjene Države i Evropska unija moraju prihvatiti sporazum. Osim toga, Vašington i Brisel mogu ponuditi odlučujuće ohrabrenje i pomoći javnoj podršci za sporazum između Srbije i Kosova.

(Telegraf.rs/Njujork Tajms)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brko

    14. septembar 2018 | 13:28

    sve što bi neko potpisao sa albancima o davanju jednog metra šiptarima biće i jeste izdaja , oni se moraju protjerati sa Kosova to je jedina moguća opcija .

  • Гага

    14. septembar 2018 | 18:51

    Шта би Ви професоре да Србија мења територије по принципу "своје за своје". Е па "неће да може".

  • Hulk

    14. septembar 2018 | 13:45

    A sa vi mirno predate Teksas,Floridu i Kaliforniju Meksiku to ti nije palo na pamet?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA