Opasne namere? Duplo više vojnika i četiri puta više rezervista: Detalji Haradinajevog plana za "Vojsku Kosova"

Beriša je rekao da se ime Kosovskih bezbednosnih snaga neće menjati

  • 56

Predlozi tri zakona, koji se odnose na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, koje je vlada u Prištini utvdila u odsustvu članova Srpske liste, predviđaju povećanje broja pripadnika sa 2.500 na 5.000 i 3.000 rezervista, umesto dosadašnjih 800, kao i proširenje nadležnosti, rekao je ministar za pitanje tog resora Rustem Beriša.

Kosovske snage bezbednosti postaju oružane snage, stigle prve reakcije na transformaciju te vojske: SAD nisu konsultovane!

Beriša je, prenosi Epoka, rekao da se ime Kosovskih bezbednosnih snaga neće menjati.

- Ideja je da se započne sa procesom tranzicije, sve dok se ne steknu uslovi za ustavne izmene - rekao je Beriša

Inače, odluku o usvajanju tri predloga zakona o transformaciji KBS prištinska vlada je usvojila juče, u danu kada je Evropski parlament otvorio pregovore o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Deo prištinskih medija i pojedini analitičari smatraju da je ova odluka doneta da bi se skrenula pažnja javnosti sa dijaloga s Beogradom i odjeka posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji prošlog vikenda.

Reagujući na vladinu odluku, kosovski predsednik Hašim Tači je najpre novinarima rekao da sada nije vreme za takve odluke, a kasnije se predomislio i na Fejsbuku napisao da podržava vladinu odluku.

Foto: European Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

- Zbog uskih interesa, ponekad izbornih, a ponekad ideoloških, kosovsko rukovodstvo je odlagalo transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u kosovske Oružane snage - napisao je Tači i dodao da "Kosovo mora da ima svoju vojsku".

Američka ambasada u Prištini je tim povodom saopštila da SAD nisu konsultovane o vremenu usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, kao i da moraju da analiziraju usvojene nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat.

Uz podsećanje da su "SAD oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivali sa Kosovom kako to postići", u saopštenju stoji i da su poslednjih sedmica u tom diplomtskom predstavništvu bili fokusirani na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu Beograda i Prištine.

- Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti - poručili su iz Ambasade SAD.

Foto: Profimedia/Corbis

Predsednik kosovskog arlamenta, Kadri Veselji, je povodom saopštenja američke ambasade rekao da je premijer Ramuš Haradinaj sarađivao sa međunarodnim partnerima pri donošenju takve odluke, uključujući i SAD.

Veselji je rekao da to saopštenje američke ambasade vidi i kao "poruku srpskoj zajednici na Kosovu da nije pametno blokirati Kosovo".

Zamenik lidera najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Agim Velji, kaže da će ta stranka podržati sve inicijative u interesu Kosova, uključujući i transformaciju KBS u vojsku.

On, međutim, ukazuje da je pri toj transformaciji neophodna koordinacija sa međunarodnom zajednicom, čija uloga je, tvrdi, bila odlučujuća, jer je, kako kaže, reč o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

- Ovo je osetljiv problem koji zahteva konsenzus, ali i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom, jer je njena uloga bila odlučujuća u formiranju KBS-a - rekao je Veljiu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    14. septembar 2018 | 15:21

    Nesoj ne ume da funkcionise bez vojske i zveckanja oruzjem?!

  • Mirko

    14. septembar 2018 | 14:35

    Nemoguće je da ovo neko pdrži normalan.

  • MarkoSrbljin

    14. septembar 2018 | 23:13

    Formiranje bilo kakve ilegalne organizacije preti stabilnosti i miru čitavom Balkanu, a još ukolikoo ih predvode ljudi koji propagiraju zločine i skrivaju iste, ne može biti dobro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA