≫ 

NATO i Amerikanci se protive formiranju Vojske Kosova, Dačić poručuje: Albanci ozbiljno ugrožavaju bezbednost i stabilnost

- Prema reakcijama NATO i SAD, vidi se da oni nisu zadovoljni načinom na koji Kosovo formira vojsku - izjavio je Ivica Dačić

  • 2

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i ugrožava bezbednost na Kosovu.

Opasne namere? Duplo više vojnika i četiri puta više rezervista: Detalji Haradinajevog plana za "Vojsku Kosova"

- To apsolutno ugrožava bezbednost i stabilnost na Kosovu - rekao je Dačić i dodao da Rezolucija SB UN 1244 kao oružane snage predvidja samo Kfor i upitao čemu bi vojska Kosova služila pored Kfora.

Dačić je ocenio da se, prema reakcijama NATO i SAD, vidi da nisu zadovoljni načinom na koji Kosovo formira vojsku.

- Videli ste da NATO i SAD, bez obzira što neki od njih imaju simpatije prema kosovskoj nezavisnosti, ne podržavaju ovaj način formiranja vojske i misle da to treba da se radi kroz ustavne promene, a toga nema bez saglasnosti Srpske liste - ukazao je i naglasio da nikakve promene ne mogu da se dogode bez predstavnika Srba u skupštini Kosova.

Srbija se protivi formiranju oružanih snaga Kosova, jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i ugrožava bezbednost na Kosovu-Foto: Tanjug/AP

On je dodao da je predlog o formiranju vojske Kosova još jedan udarac na mirovni proces i da to rade one snage koje se protive pronalaženju trajnog rešenja.

Upitan kako bi to uticalo na dijalog, Dačić je rekao da su svi govorili da treba naći rešenje, a da sada, kada se prema njegovim rečima, traga za nekim konačnim rešenjem, svi se trude da opstruišu dijalog, "jer su valjda očekivali da će se završiti priznavanjem nezavisnosti Kosova" i dodao da od toga "nema ništa".

Vlada Kosova juče je usvojila tri predloga zakona koji se odnose na transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA