≫ 

Fronteks stiže u Srbiju? Reagovala i premijerka posle oštrog odgovora MUP-a

Kako je juče pisao Dojče vele, u Briselu tvrde da je Srbija pristala da obezbedi pristup graničarima Fronteksa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić negirala je danas da je bilo priče i da se priča o centrima za migrante u Srbiji, niti o dolasku Fronteksa da čuva grancie EU, te poručila da su sve to glasine i tračevi. Prethodno je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov izjavio je povodom različitih informacija u javnosti da nije potpisan sporazum između Srbije i EU, koji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Kinezi nam šalju dronove najnovije generacije: Za najbolje opremljenu vojsku u regionu

- Molim vas da ne širimo glašine, da će u Srbiji da budu neki centri za migrante, pa će onda Fronteks… Ne. Ne govori se i nikada se nije govorio o tome. Nemojte da se igramo sa takvim stvarima - rekla je Brnabić na pitanje novinara u vezi sa dolaskom Fronteksa u Srbiju i navodnim centrima za migrante.

Kako je rekla, saradnja sa Fronteksom je najbolja praksa saradnje Srbije sa EU.

Ana Brnabić - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Brnabić je podsetila da je Srbija bila specifičnoj situaciji, jer su u zemlju dolazili migranti iz zemalja EU, da idu dalje u druge zemlje EU, tako da se ovde ne čuvaju granice EU.

- Mi smo čuvali granice EU i to na najbolji način, združenim snagama vojske i policije, na najhumaniji način i molim vas da tračeve ne prenosimo kao moguću istinu, na koju zvaničnici EU i Srbije treba da odgovaraju - rekla je Brnabić.

Prethodno su na novinarsko pitanje povodom Fronteksa odgovarali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, nakon čega se premijerka pridružila odgovoru i pojasnila da je reč o glasinama i tračevima.

Fabrici je naveo da EU i Srbija zajedno rade na rešavanju pitanja velikog priliva migranata, da je EU pružila u tom smislu podršku Srbiji i da Fronteks već sarađuje sa srpskim vlastima.

Da bi se potpuno definisao nivo saradnje, potreban je statusni sporazum, rekao je Fabrici i dodao da evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos dolazi narednih dana u Srbiju, kao i da je u planu da taj statusni sporazum, o kojem se, kaže, već neko vreme pregovara, bude i potpisan.

- Ovakav sporazum već je potpisan sa drugim zemlja u regionu i biće instrument preko kojeg će EU, kroz svoje agencije, sarađivati sa Srbijom po pitanju migracija - rekao je Fabrici.

Na pitanje šta sporazum podrazumeva, Fabrici je odgovorio da se predviđa da zvaničnici Fronteska rade sa kolegama iz Srbije direktno, da će postojati zajedničke aktivnosti, ali da će komesar koji će doći u posetu Srbiji moći detaljnije o tome da govori.

Ministarka Joksimović takođe je navela da postoji neka vrsta operativne saradnje Srbije i Fronteksa, što je, kaže, i deo obaveze iz poglavlja 24.

- Što se tiče dokumenta, MUP već neko vreme razgovara i pregovara o sadržini sporazuma i videćemo na koji način će se to finalizovati. Ali, to je stvar koja u operativnom i praktičnom smislu već postoji, pitanje je preciziranja samog statusa - rekla je Joksimović.

- Poznato je da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ovakva vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše, te ukoliko bi ovakav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao ići na ratifikaciju u Narodnu skupštinu Republike Srbije, jer ne može stupiti na snagu dok ne bude ratifikovan - naveo je Lazarov u izjavi, saopštio je MUP, ranije tokom dana.

On je naznačio i da ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom.

Zajedničke patrole Vojske i MUP-a na granici Srbije - Foto: Promo

Podsetio je i da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije.

- Verujem da ne treba ni da podsećamo ni domaću ni svetsku javnost da se Srbija prema migrantima uvek ponašala i ponaša u skladu sa svim međunarodnim pravilima i načelima humanosti - istakao je Lazarov.

Ni evropski komesar za proširenje Johanes Han nije upoznat sa navodnim širenjem Fronteksa na granice Zapadnog Balkana. On kaže da podatak od 15.000 vojnika sigurno nije tačan, jer Fronteks ukupno broji 10.000 vojnika.

- Nema posebnih vesti u vezi s vojnicima na granici sa Srbijom - rekao je Han za N1.

Kako je juče pisao Dojče vele, u Briselu tvrde da je Srbija pristala da obezbedi pristup graničarima Fronteksa i navode da komesar EU za izbeglice Dimitris Avramopulos tvrdi da su odgovarajući sporazumi već postignuti sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA