Ustavne reforme važne zbog građana, a ne zbog EU: Brnabić na okruglom stolu o nacrtu ustavnih amandmana (FOTO)

Kako je rekla, u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem “ček and balance”, odnosno sudstvo ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe

  • 0

Ustavne reforme važne su zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU, jer treba da obezbede ono oko čega se svi slažemo - da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo, u koje poverenje imaju građani i privreda, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić o spornoj Tačijevoj izjavi: Neozbiljno, ne bih to dalje komentarisala

- Ne pokušavamo da završimo nešto i da čekiramo jedno od polja koja nam trebaju za dalje otvaranje i zatvaranje poglavlja, već da bismo imali principe sudstva, oko kojih se niko od nas ne spori - da imamo nezavnisno, efikasno i odgovorno sudstvo u koje puno poverenje imaju svi građani i privreda Srbije - naglasila je premijerka na okruglom stolu u vezi sa Nacrtom ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Dodala je da dijalog postoji oko toga kako da se dođe do krajnjeg rezultata, ali da se oko tog rezultata niko ne spori.

Brnabić na okruglom stolu - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Kako je rekla, u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem “ček and balance”, odnosno sudstvo ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe.

To , poručila je, ne bi trebalo da bude slučaj ni u Srbiji.

- Sistem ''ček and balans" obezbeđuje kontrolu jedne grane vlasti u odnosu na drugu - podvukla je Brnabić i dodala da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu učinilo ogroman napor i dobar posao, kada je reč o ustavnim reformama.

Okrugli sto o nacrtu ustavnih amandmana - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Ministarstvo pravde organizovalo je okrugli sto na kojem će biti predstavljen o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije.

Pored premijerke i ministarke pravde Nele Kuburović, u uvodnom delu govore i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabric ii šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Okruglom stolu prisustvovuju svi relevantni predstavnici pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA