≫ 

Kako će izgledati Srbija posle Vučićeve posete Kini (INFOGRAFIK)

U Pekingu su stavljeni parafi na ugovore koji donose milionske investicije u Srbiju

Delegacija Srbije, koju predvodi Aleksandar Vučić, u Pekingu je potpisala značajne ugovore i postavila temelj za ubrzani razvoja.

U Pekingu su stavljeni parafi na ugovore o strateškom partnerstvu "Ziđina" i RTB "Bor", posle kojeg će se u basen sliti čak 1,4 milijarde dolara, dokument sa kompanijom "Šandong Linglong", koja u martu u Zrenjaninu počinje izgradnju fabrike za proizvodnju guma, a to su samo neki od sporazuma koji donose stotine miliona investicija u Srbiju.

Potpisana dva sporazuma između Srbije i Kine: Vučić saopštio detalje sastanka sa Si Đinpingom (FOTO)

- Ovo što smo danas uradili je ogromna šansa za Srbiju i njen ubrzani razvoj. Ideja nam je da naša država bude luka za sve kineske investicije i ključno čvorište za njihova ulaganja na Balkanu - poručio je predsednik Srbije prvog dana boravka u Pekingu.

BOR

Potpisan je ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije, RTB Bor i kompanije Ziđin o preuzimanju Rudarsko-topioničarskog basena, vredan 1,46 milijardi evra.

Koliko je važan potpis na ovom ugovoru govori i činjenica da su stručnjaci ocenili kako je kineskom investicijom osigurano narednih 50 godina za istočnu Srbiju, njen rast i razvoj.

ZRENJANIN

Potpisan je sporazum o ulaganju "Šandong Linglonga", vredan milijardu dolara, koji podrazumeva izgradnju fabrike automobilskih guma i Ugovor za fabriku za preradu cinka vredan 100 miliona dolara.

Foto: Telegraf

- Ceo Banat i Zrenjanin treba da se raduju. Osim "Šandong Linglonga" u taj kraj dolaze još dve kompanije. Predsednik "Šandong Linglonga" Vang Feng obavestio me je da oni planiraju i da prošire kapacitet i da su isporuke za "Folksvagen" i "Reno" planirane za 2021. godinu - poručio je predsednik Srbije.

BEOGRAD

Potpisan je sporazum o izgradnji obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj Potoka, koji se odnosi na radove na izgradnji deonice duge 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

Ta obilaznica je veoma važna za Beograd. Počeli su razgovori o sektoru C na obilaznicu, a to je čuveni most preko Dunava koji ide od Vinče prema Pančevu. Onda ćemo imati potpunu obilaznicu. S druge strane, potpisivanje ugovora za Ikarbus, gde će biti uloženo 2,6 miliona dolara, znači novi život za fabriku, a Grad će do kraja godine kupiti 80 novih električnih autobusa - izjavio je Goran Vesić i naglasio da će Ikarbus sada biti fabrika koja će izvoziti autobuse.

BORČA

Kineska kompanija CRBC u Pekingu će graditi Industrijski park prijateljstva u Borči, u koji će uložiti 220 miliona evra.

Kada pređete Pupinov most sa leve strane, u sledećih par godina ćeto imati ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče preko 1.000 kineskih kompanija, koji će da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi - objasnio je Siniša Mali posle potpisivanja sporazuma i naglasio da je bilo reči i o izgradnji industrijske zone u Borči, a isti projekat planiran je i za Smederevo.

Kada pređete Pupinov most sa leve strane, u sledećih par godina ćeto imati ogroman industrijski park na 320 hektara-Foto: Tanjug / Srđan Ilić

KOSTOLAC

Predsednik Srbije je imao sadržajne sastanke sa predstavnicima više kineskih kompanija o investiciji od milijardu dolara u Kostolac.

- To je za nas jedan od važnih projekata, o kojem se retko priča. Kostolac mora da bude na mreži do 2020. Ukupna investicija je oko 1,06 milijardi dolara i to je ogromna investicija. Energetski potencijal biće značajno veći čim bude u sistemu, pre kraja 2025. godine - rekao je on.

Predsednik Srbije je imao sadržajne sastanke sa predstavnicima više kineskih kompanija o investiciji od milijardu dolara u Kostolac-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Rekao je da ostaje još danas da se postigne dogovor o specijalnoj industrijskoj zoni, o čemu će ministri Popović i Mali imati "teško poslepodne".

Predsednik je najavio da će u Pekingu biti razgovora i sa Sinopekom, najvećom naftnom petrohemijskom kompanijom na svetu, kako bi se pronašlo rešenje za petrohemijski kompleks u Srbiji.

Potpisani su i Memorandum o razumevanju između Vlade i kompanija "Siđadžuang Džij" i "Landžou Guantung", potom Memorandum razumevanju između Srbije i Šandong provincijske transportne grupe, Ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Srbije i "Huaveja".

VIDEO: Vučić doputovao u Kinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihana

    18. septembar 2018 | 20:45

    Vucic je presednik za primer!!! Sve pohvale za rad i trud!!! On jedino vodi racuna o svojoj drzavi!!!

  • nikola

    18. septembar 2018 | 20:06

    Verujem da će Vučićeva poseta Kini ubrzati ekonomski rast i razvoj Srbije i da će to biti odskočna daska za dalji napredaka Srbije.

  • sasa

    18. septembar 2018 | 20:46

    Investicije dolaze u nasu zemlju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA