≫ 

Rešenje za Kosovo nije na stolu, razgraničenje je opcija: Dačić o sporazumu sa Prištinom (FOTO)

Ne treba spominjati Pandorinu kutiju, koja je otvorena priznanjem Kosova i ne pije vodu - naglasio je Dačić

  • 1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da rešenje za pitanje Kosova i Metohije nije na stolu i njega treba strpljivo tražiti.

Amerika vidi tri izazova na Zapadnom Balkanu: Srbija ima suštinsku ulogu (FOTO)

- Ideja koja je izneta o razgraničenju je opcija koju je Aleksandar Vučić javno istakao i tek treba da bude predmet razgovora, jer objektivno razgovori nisu odmakli u smislu konkretizacije već su se iznosile ideje i opcije - rekao je Dačić.

Ministar je ovo izjavio na međunarodnoj konferenciji Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija, koju organizuje Centar za spoljnu politiku, uz podršku ambasade SAD u Beogradu.

Dačić, Joksimović i Skat - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne treba spominjati Pandorinu kutiju, koja je otvorena priznanjem Kosova i ne pije vodu - naglasio je Dačić.

- Eventualnim sporazumom ne bi se otvarala Pandorina kutija jer bi takav predlog bio podržan od Srba, Albanaca i međunarodne zajednice. Mi želimo da se okrenemo pozitivnoj agendi i da se otklone bezbednosni problemi u regionu, da se prekinu sukobi i otvori nova stranica u našim odnosima - predočio je Dačić.

- Srbiji je stalo do stabilnosti u regionu i podstiče saradnju, koja napreduje, ali i iz različitih razloga ide i nekoliko koraka unazad - rekao je Dačić.

Kosovo i Metohija, ocenio je on, preko kojih se prelamaju mnogi naši prioriteti je glavni bezbednosni izazov i iz njega proizlaze mnoge bezbednosne pretnje.

- Srbija je uložila mnogo napora za Briselski sporazum i dosledno ga primenjuje, jer je u njemu videla mehanizam za institucionalnu zaštitu srpske zajednice, ali ni posle pet godina ZSO nije formirana - rekao je Dačić.

Dačić, Joksimović i Skat - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Srbija je spremna da sa albanskom stranom traži kompromisno rešenje, ali tome su pogrešan pristup dale zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost - ocenio je Dačić.

- Želimo dogovor i siguran sam da ako Beograd i Priština postignu rešenje, mislim da nema prepreka i da se niko neće protiviti sporazumu - istakao je Dačić.

- Mnogo se plašim da li je Priština u stanju da postigne dogovor ili želi da uzme i sever i Preševo, Medveđu i Bujanovac - naglasio je on i ponovio da su daleko od detalja, ali je važna ideja da se razgovara.

- Dok se razgovara prekidaju se ratovi, a potrebno je tražiti pre svega održiva rešenja, ne trebaju nam predlozi koji nisu održivi - predočio je Dačić.

- Članstvo u EU je naš strateški cilj, iako brzina ne odražava napore koje Srbija čini - rekao je Dačić i najavio da će Srbija biti najveći zagovornik da su evropske integracije najbolja garancija za trajnu regionalnu stabilnost.

Dačić je rekao da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, ali da to nije prepreka za saradnju sa drugim državama. On je ukazao na važnost misije NATO na Kosovu, Kfora, i da veruje da će one tamo ostati u nesmanjenom kapacitetu.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA