Gde tu prestaje analitika, a postaje lobiranje? Milić i Liht debatovale na temu bezbednosnih izazova Zapadnog Balkana

Direktorka Centra za evroatlantske studije rekla je da je najmanje loše rešenje u slučaju konsenzusa mirna korekcija administrativne linije, dok je predsednica Beogradskog fonda za poliltičku izuzetnost ocenila da su građani naš osnovni resurs

  • 7

Korekcija administrativne linije između Srbije i Kosova može se sprovesti mirno i uz konsenzus i dogovor i ne mora da znači da bi to po svaku cenu izazvalo probleme u regionu, izjavila je danas direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić.

Veliki talas ulaganja na Kosovu: Infrastrukturni i privredni projekti, ali i zajednička sednica Vlade Srbije i predstavnika Srba sa KiM

- Što se tiče tzv. promena granica,naravno da postoje strahovi, ali treba imati u vidu da su se na primer, Srbija i Crna Gora razišle mirno pre više od deceniju, zatim Češka i Slovačka i nije svaka promena granica znak da se to ne može učiniti mirno - rekla je Milić na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbije" u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

Ona je rekla da je najmanje loše rešenje u slučaju konsenzusa mirna korekcija administrativne linije, a da se u poslednje vreme o tome moglo čuti "više čudnih ocena".

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Milić je primetila da je samoproglašenu nezavisnost Kosova priznalo 100 zemalja ali da to nije izazvalo reakciju onih koji "sada brinu o eskalaciji nasilja na Balkanu".

- Tražili ste normalizaciju odnosa sve vreme i sada odjednom ne može normalizacija.. - konstatovala je Milić.

Ona je izrazila zabrinutost zbog načina kako se u zapadnoj međunarodnoj zajednici, mejnstrim medijima i među diplomatama predstavlja Zapadni Balkan.

- Imamo jednu vrstu stvaranja nepotrebne panike i neodgovorne procene stanja na Zapadnom Balkanu i treba se zapitati gde tu prestaje analitika, a postaje lobiranje - poručila je Milić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Liht: Narod da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine

Predsednica Beogradskog fonda za poliltičku izuzetnost Sonja Liht ocenila je danas da bi učešće građana u dijalogu Beograda i Prištine dovelo do dogovora koji bi bio održiv.

- Ako oni učestvuju na pravi način u dijalogu između Prištine i Begrada, Srbije i Kosova onda možemo da očekujemo da ćemo na kraju imati dogovor koji će biti održiv, a ne kao neki drugi doneti na visokom političkom nivou, a koji nisu imali podršku društva - rekla je Liht.

Prema njenim rečima, veoma je važno da se ne zaboravi uloga građana kada se govori o značajnim akterima na polju bezbednosti Srbije, zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

- Građani su naš osnovni resurs - rekla je Liht.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aranđel

    19. septembar 2018 | 19:30

    Znamo da ne zastupaju srpske interese, čije interese ove dame zastupaju ? To nisu Srpske vrednosti !

  • Gidri

    19. septembar 2018 | 22:50

    Nikada nisam ljude ocenjivao po spoljasnosti, ali ove dve gospodje, kao i jos par likova koji konstantno pljuju po Srbiji, imaju nesto zlo u sebi. Najezim se kada ih vidim. Mozete me ispljuvati koliko hocete, ali sa njima ni na kafu ne bih otisao.

  • Proka

    20. septembar 2018 | 06:25

    Ove dve "ljepot'ce" me fasciniraju umom koji im služi isključivo za pljuvanje po Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA