Francuski šamar Prištini: Ne daju im "beli šengen"

“Crveno svetlo” Pariza Prištini bilo bi “na liniji” politike francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se zalaže za “dublju integraciju EU” pre novog proširenja Unije

  • 2

Neizvesno je da li će Francuska dati zeleno svetlo za ukidanje viza za Kosovo na zasedanju Evropskog saveta, uprkos preporukama o “belom šengenu” koje su usvojili Evropska komisija i Evropski parlament, tvrde za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada.

Sporazum između Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan: Stav Johanesa Hana o Kosovu jasan

Prema rečima sagovornika ovog lista, “crveno svetlo” Pariza Prištini bilo bi “na liniji” politike francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se zalaže za “dublju integraciju EU” pre novog proširenja Unije, te u skladu sa činjenicom da Francuska već godinama ima problem zbog velikog broja ilegalnih migranata, zbog čega je i pooštrila zakon o migracijama.

S druge strane, ima i onih koji tvrde da će neke članice EU “uspeti da slome otpor Francuske jer Kosovo već predugo čeka na viznu liberalizaciju, a beli šengen predstavljao bi ohrabrenje Prištini u nastavku briselskih pregovora sa Beogradom o rešavanju kosovskog pitanja”.

Priština - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

U tom kontekstu, podsećaju da je Evropska komisija je letos potvrdila da je Kosovo ispunilo preostala dva uslova za viznu liberalizaciju u vezi sa ratifikacijom sporazumom o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i značajan uspeh u borbi protiv kriminala i korupcije, čime je zadovoljilo sve kriterijume iz Mape puta za viznu liberalizaciju, a Evropski parlament je potom prošlog meseca podržao predlog da radna grupa otvori pregovore sa zemljama članicama EU o tom pitanju.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Tanja Fajon izjavila je nakon prošlomesečnog glasanja u EP da su građani Kosova “korak bliže” putovanju bez viza u države Unije, dok je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uputio javnu zahvalnost EP na podršci za otvaranje pregovora o “belom šengenu”. Evropski savet, koji će imati “konačnu reč” o viznoj liberalizaciji, je, podsetimo, skup predsednika država ili predsednika vlada država članica EU, ministara spoljnih poslova, kao i predstavnika Evropske komisije.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    21. septembar 2018 | 11:48

    Мислим да би са појединцима требало прекинути односе,јер крше одлуке ун,међународне законе и људска права грађана Србије,и то би био чин достојанства и поштовања закона са стране Србије,па да видимо реакције света. У овој ситуацији,нико не сме ни прст да мрдне,јер би се десиле ружне ствари. Пробала бих.

  • Radza

    21. septembar 2018 | 18:55

    Daj Pustite im vize ima da se iseli pedeset posto u roku od pola godine za nas bi to bio spas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA