Vanredna sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Sednica je sazvana na zahtev 157 poslanika

  • 0

Vanredna sednica Skupštine Srbije na čijem su dnevnom redu i izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, počela je danas oko 10.30. Izmene i dopune tog zakona predviđaju ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija i ukidanje formule za usklađivanje penzija.

Brutalno krše dogovor! Albanski poslanici pored Kosova dodali reč "republika": Srpska lista odlučno protiv

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu zbog planiranog povećanja penzija.

Sednica je sazvana na zahtev 157 poslanika i razmatraće se i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se produžava studiranje po starom programu za još godinu dana.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje, Predlog odluke o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guverner Narodne banke Srbije kao i više međudržavnih sporazuma.

Skupština Srbije - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Većina poslanika prihvatila je predlog šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića da se objedini rasprava u Skupštini, a protiv toga bili su šsf poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj i šef poslanika Dveri Boško Obradović.

Šešelj je kritikovao odluku da se o tačkama dnevnog reda u parlamentu raspravlja objedinjeno, a u toj kritici mu se pridružio Obradović koji je zatražio da se zbog toga vreme rasprave poveća.

Šešelj kazao da se time krši poslovnik, jer tačke nisu međusobno uslovljene, odnosno rešenja u tim zakonskim predlozima nisu povezana.

- Nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Postojanje Narodne skupštine gubi smisao - rekao je Šešelj, navodeći da nema dovoljno vremena da priča o svim predlozima, te da je samo za "ministra Šarčevića oformio dosije i celo leto proučavao njegovu biografiju".

Predsednica parlamenta Maja Gojković odgovorila mu je da poslanik može da predloži da se rasprava objedini, da je ona to stavila na glasanje i da je većina odlučila.

- Brilijantno je poštovana procedura sa moje strane. Glasaćemo ako mislite da sam prekršila poslovnik - rekla je Gojković.

Maja Gojković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Obradović je kazao da podržava Šešeljevo mišljenje u vezi sa objedinjavanjem rasprave i zatražio je od Gojković da produži vreme pretresa.

- Molim vas da stavite na izjašnjavanje da imamo duplo više vremena za perdložene tačke, jer nije logično ad u okviru jedne govorimo i o penzijama, i o visokom obrazovanju, izboru viceguvernera. To su različite teme ničim povezane - rekao je on.

Gojković je Obradović predlog stavila na glasanje, ali poslanici nisu usvojili takav predlog.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA