Srbija otvara tri nova poglavlja u decembru? Neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri

Poslednji put Srbija je otvorila dva pregovaračka poglavlja u junu u Luksembrugu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega su dva zatvorena

Tri poglavlja u poregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, Srbija bi mogla da otvori krajem ove godine, pišu "Novosti" u izdanju od ponedeljka.

Iznenađenje za premijerku Brnabić: Neplanirani susret na letu za Njujork (FOTO)

Prema pisanju lista, kako Uniji trenutno predsedava Austrija, kojoj je približavanje Zapadnog Balkana jedan od prioriteta, njeni predstavnici pokušaće da učine sve kako bi Srbija napravila značajan korak u evrointegracijama.

Poslednji put Srbija je otvorila dva pregovaračka poglavlja u junu u Luksembrugu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega su dva zatvorena.

"Novosti" podsećaju da je Srbija već tada bila spremna za otvaranje još tri poglavlja, ali iz političkih razloga neke zemlje članice nisu dozvolile brže približavanje.

U fiokama briselske administracije na čekanju su: Finansijske usluge (9), Ekonomska i monetarna politika (17) i Statistika (18).

- Napredujemo polako, raspravljamo redovno na sastancima Radne grupe za proširenje o Srbiji, a neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri - kaže za "Novosti" visoko pozicionirani izvor iz Evropskog saveta.

Sagovornik dodaje da bi zbog toga bilo prerano očekivati otvaranje novih poglavlja u oktobru i da je realan rok kraj godine.

Srbija planira da za otvaranje pripremi još jednu oblast, poglavlje koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja.

U raspravu je, u međuvremenu, uključeno i poglavlje 3, vezano za pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga.

Predstavnici zemalja članica trenutno utvrđuju da li je Srbija ispunila merila za otvaranje oovg poglavlja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    24. septembar 2018 | 12:36

    Polwko, ali sigurno napredujemo

  • Mrs M

    24. septembar 2018 | 12:39

    Napredujemo sve vise zahvaljujući nasem predsedniku koji daje svoj maksimum za bolju Srbiju!

  • gogi

    24. septembar 2018 | 12:39

    Pojedini su ljubomorni što Srbije gazi ka evropskim integracijama, što je na dobrom putu uspeha i razvoja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA